Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans il·lustradores infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dilluns, 21 de juliol del 2025

Pollastre amb prunes



Temps de prunes i ja s'acaba el de les cireres. Això és el que té viure al camp: entre veïns ens intercanviem els fruits de temporada. Tu em dones prunes, jo et dono peres; uns altres em porten cireres i jo els compenso amb tomàquets. Així compartim collites i vivències que donen molt de si. 

Ara que és temps de prunes, me n'han regalat unes de boníssimes. I vet aquí que, fullejant la revista Cuina d'aquest mes, vaig veure que la Carme Ruscalleda hi proposava un pollastre amb cireres. I vaig pensar que perquè no fer-lo amb prunes? Les cireres les vaig acabar la setmana passada, després de preparar unes magdalenes que van volar abans no pogués fer unes fotos. La recepta la deixaré per l'any vinent, si me'n recordo. 
Tornant al pollastre, la Carme explica que la fruita d'estiu amb pinyol -albercocs, préssecs, cireres...- ha inspirat des d'antic ha inspirat receptes que formen part patrimoni cultural català. Aquest diàleg entre dolç i salat és una combinació clàssica ben arrelada al nostre gust tradicional. A la cuina catalana, la combinació d'aviram i fruita és una constant: per Nadal, per exemple, és tradicional afegir prunes confitades i orellanes d'albercoc al rostit o acompanyar el bacallà de Quaresma amb panses i pinyons. I no oblidem l'ànec amb peres de l'Empordà, el conill amb prunes i el pollastre amb préssecs.
Aquí teniu la meva versió del pollastre amb prunes, inspirada en la recepta de la Carme Ruscalleda.

Ingredients per a quatre racions,
 - un pollastre de pagès quilo i mig
 - 1 cullerada de mel
 - 150 ml de vi ranci
 - sajolida 
 - 50 g de llard de poc
 - oli d'oliva verge extra℃ - sal i pebre
per a les prunes en almívar,
 - 600 g de prunes fresques
 - 500 ml d'aigua mineral
 - 100 g de sucre morè
 
Preparació, 
Preparem el pollastre i el tallem a octaus. El passem lleugerament per la flama per eliminar restes de plomes. El posem en una safata de forn, amb la pell tocant la base. Salpebrem, hi afegim un raig d'oli  i el llard a daus.
Primera cocció, enfornem a 190℃ durant 30 minuts. 
Afegim el vi i les herbes tot barrejat amb la mel. Ruixem el pollastre amb aquesta mescla. 
El girem i continuem la cocció a 160℃, durant 90 minuts. La Carme recomana retirar els talls del pit passats 30 minuts i reservar-los. Jo no he fet perquè m'agrada que quedin ben rostits. Durant la cocció, aneu girant els talls cada 30 minuts perquè el rostit quedi uniforme.
Per fer les prunes en almívar
Rentem les prunes i en retirem les cues. Posem l'aigua i el sucre en un cassó ample i, quan l'almívar arrenqui el bull, incorporem les prunes i les deixem coure uns cinc minuts. Apaguem el foc i les deixem refredar dins el mateix almívar.
Retirem el pollastre del forn, afegim les prunes a la safata del pollastre i, si va curta de suc, un parell de cullerades de l'almívar.
Incorporem els talls del pit que havíem reservat (si els havíem retirat) i ho tornem a enfornar tot, 15 minuts més.
Retirem la safata del forn i posem el pollastre i les prunes en una safata de presentació, que llueixi a taula.
Passem els sucs de cocció per un colador fi i deixem reposar un minut, per retirar-ne el greix que aflorarà a la superfcie.
Abans de servir, afinem el punt de sal i pebre de la salsa i presentem en una salsera a part.
Acompanyeu-lo amb un vi de la terra i dinar rodó.

Segons explica la Carme, aquesta recepta, feta originalment amb cireres, és molt antiga i prové del Maresme, està documentada a mitjans segle XVII, vinculada a la família Arquer de Goscons d'Arenys de Munt. Era pròpia d'un receptari de casa benestant, on la combinació de la carn d'aviram i fruita fresca era sinònim de festa i refinament. Jo només n'he canviat la fruita, però la resta és fidel a com s'havia concebut originalment. 

Dreams, Fleetwood Mac

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada