Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dimarts, 18 de desembre del 2012

Vieires a la meunière {i una amanida amb fruits secs}

Fish'n'chips VII
                                                                                       
. . .
Eren les nou del vespre i van trobar un bistrot obert de casualitat. Ella va demanar una amanida. Ell, una coquille Saint-Jacques. La sentència de l'Opel Astra i el crit de les feromones de la Muriel encara retrunyien a les orelles del Gaspar. "No trobo cap semental", havia dit. I amb la seva porció de vi de Borgonya corrent per les artèries ell va ser capaç de rematar aquell diàleg avortat: Si vols jo te'l faig, el crio. Ella va riure, feliç. Què? Ell es va encendre un altre cigarret. Que per fer-te un nen només cal que m'ho diguis. Ella va riure més fort. Tranquil, que mai no et demanaré res més. Tu insemina, que de la resta m'encarrego jo. Es va aixecar fent tentines per anar al bany. I quan estava d'esquena, l'estat etílic no li va impedir sentir la mirada del Gaspar, un pes veneri allà on acaba la columna vertebral. Els llums de l'escenari es van apagar. Havia acabat el primer acte.
                                                                                                       . . .

Del llibre: Olives picants d'Anna Monreal, editat per Proa.
(Amb autorització de Proa)
La banda sonora que ens acompanya al llibre: Blu on blue per Bobby Vinton, Gloomy Sunday per Sarah Vaughan i Can't get enough of your love babe per Barry White.
Podeu triar la que més us agradi.
       
Les receptes de l'amanida i de les coquilles Saint-Jacques (vieires) ens les pensem com serien.

Per a fer l'amanida:
 - fulles d'enciam variades (jo les he agafat del meu hort urbà)
 - poma tallada a grills
 - orellanes d'albercoc
 - dàtils sens pinyol
 - prunes seques sense pinyol
 - 2 cullerades soperes de mantega
 - vinagre de figues
 - oli d'oliva

Farem:
Rentem bé les fulles d'enciam, les escorrem i les posem al plat.
En una paella hi posarem una cullerada de mantega i saltem la poma, que reservarem.
A la mateixa paella hi afegim una altra cullerada de mantega i saltem els fruits secs que haurem tallat a trossos.
Decorem les fulles d'enciam amb la poma i els fruits secs.
Amanim amb oli d'oli d'oliva i el vinagre de figues.

Per a fer les petxines de pelegrí:
 - 1 paquet de petxines de pelegrí congelades (vieires)
 - patates o moniato cuites al vapor
 - el suc d'una llimona
 - 2 cullerades soperes de mantega
 - farina
 - sal i pebre
 - julivert o cibulet

Farem:
Descongelem les vieires i les assequem amb paper de cuinar.
Les salpebrem i enfarinem lleugerament, les fregim a la mantega que haurem posat en una paella, un minut per cada costat, a foc baix.
Quan estiguin fetes hi aboquem el suc de la llimona i deixem que es redueixi el suc, amb el foc una mica més animat.
Hi posem el julivert o el cibulet esmicolat.
Servim amb les patates, que jo he substituït per un moniato blanc també fet al vapor.
Compartim taula amb un bon vi.
Bon appétit!

22 comentaris:

  1. Ostres Nani!! Quina pinta les vieires!!! Fa molt de temps que no en menjo, i me n'has fet venir moltes ganes!!
    L'amanida té uns colors preciosos!!
    Petonets. MAR, de EQNME

    ResponElimina
  2. Jo no podria escollir, prendria l'amanida i les vieires!
    Les textures i els sabors junts han de ser una meravella i haurem d'aprofitar que les vieires congelades estàn d'offerta aquest mes :o)
    Petonets, torno al meu forn :o)
    Palmira

    ResponElimina
  3. ens haurem d'apuntar aquest llibre!! ;) ahh i quina senyora amanida! i les vieires a mi m'encanten!

    petonets

    ResponElimina
  4. Una amanida bén colorida i gustosa. Petons!

    Ana

    ResponElimina
  5. M'has deixat asturada de bon principi, em pensava que el text era teu, jaja! Genial!!!!! I el plat, espectacular, una bomba de sentit!
    Una abraçada, guapa!

    ResponElimina
  6. L'amanaida magnífica... enciams de l'hort urba!!! El que no facis tu, Nani...
    I les vieires, una manera boníssima de fer-les... com a aperitiu per aquestes festes... m'encanten!

    Ptnts
    Dolça

    ResponElimina
  7. El texte molt sugerent, tot just desprès d'un sopar ben insipirador....les vieires son afrodisiaques i la conversa intensa... m'agrada molt la combinació literatura/cine-gastronomia... penso que tots és questió de sentits, i per les tres arts o amb elles combinades es poden fer miracles.
    L'amanida és fantàstica...m'encanten els fruits secs, el vinagre de figues que no conec, però ha de ser molt bò i las vieires...ben boniques com les has presentat....Bravo!
    I tot i que la veu de Barry White es un dels cantants mès sexys del mòn, La Vaugham m'ha deixat bocabada.....
    Bufff...quina parrafada!

    ResponElimina
  8. Ah...i el llibre ... sembla diver....s'haurà de llegir!

    ResponElimina
  9. Las vieiras deben estar tremendas y con esa ensalada...un tandem perfecto! un beso guapa

    ResponElimina
  10. L'entrada literària d'avui m'ha agradat molt, Nani. I les vieires... què vols que et digui... moltíssim!! Presentades en aquest plat (en tinc un igual) encara més espectaculars!! Petonets

    ResponElimina
  11. Una completa ensalada y esas vieiras que ricas, son mi perdición no me canso de comerlas. Un besote

    ResponElimina
  12. Una ensalada rica, rica y completa¡¡¡. Pero a pesar de lo que me gusta la ensalada, me gusta mas tu recomendación del libro. La anterior me gustó mucho y esta tiene una pinta muy buena. Así que me llevo ambas.

    Bss

    Virgnia "sweet and sour"

    ResponElimina
  13. M'agrada tot el que ens has deixat... TOT!!! :)

    ResponElimina
  14. No sabia que es diuen petxines de peligrí!!! M'encanten, tot i que ara no em venen massa de gust!!! Antulls pocs, però anti-antulls molts!! ptnts

    ResponElimina
  15. Nani, he estado buscando el libro en la casa del libro y na de na. Sabes ¿si es que solo lo han editado en Catalán o es una editorial Catalana? Es que las aceitunas serán picantes, pero tu me has picado un montón con la recomendación. Y quiero leerlo, en castellano claro.

    Bss

    Virginia "sweet and sour"

    ResponElimina
    Respostes
    1. Todo mi gozo en un pozo, ni te molestes, me has dejado con los dientes largos y sin nada que llevarme a la boca. Parece ser que solo está publicado en Catalán. Gracias de todas formas y por si no volvemos a hablar, aunque sea virtualmente, te deseo una feliz Navidad en compañía de todos los tuyos y a ser posible con buen condumio en la mesa, que estoy segura que no faltará con estas exquisiteces. Muxus.

      Virginia

      Elimina
  16. Quina escena, ets "perversa", en aquestes dates de tanta dolçor ens surts amb això. Bé amb aquest menú i un bon cava, i l'home adequat al costat, potser no fa falta res més per Cap d'Any!

    ResponElimina
  17. Muy sugerente!! Y encima acabas de hacer mención a una de mis canciones favoritas. La verdad es soy un poco Ally McBeal y Barry White me pone en marcha, esté dónde esté. Y más esa canción. Las vieiras muy buenas, pero la ensalada tiene que estar de lujo. Un besazo.

    ResponElimina
  18. De veritat, de veritat que les amanides i els fruits secs són els meus aliments preferits, així que junts...deu ser una meravella. Estic pensant d'incloure en el menu d'un d'aquests dies de festa aquesta amanida amb fruits secs.
    Petons
    Conxita

    ResponElimina
  19. Violeta.....quina meravella de plat!!!A mi m'agrada molt afegir fruits secs a les amanides....cada vegada més!!!!
    Petons,
    Olga

    ResponElimina
  20. M'encanta el plat de petxines de pelegrí que has preparat!!
    Bones festes i feliç 2013!!!

    ResponElimina
  21. Ostres Nani, quin plat!!! sempre he volgut provar les vieires, però no sabia com fer-les, i no mi he posat mai, ho provaré per fi d'any! té un aspecte deliciós!!!
    Que acabis de gaudir amb la família d'aquestes festes!!! Petonets!!!

    ResponElimina