divendres, 7 de febrer del 2014

Pa ràpid sense gluten {gluten free}


Quan em vaig proposar fer el repte de 12 mesos 12 pans, tenia clar que n'hauria de fer un per a celíacs. De sobte la solució em va venir de part de la Mònica de Glutoniana, blog dedicat a les persones amb celiaquia, que em va convidar a una demostració de Thermomix organitzada per l'SMAP-Celíacs de Catalunya de Valls. La reunió era a fi d'aprendre a fer unes receptes, amb aquest aparell, aptes per als qui pateixen aquesta intolerància alimentària. Una d'elles era un pa ràpid que no necessita massa mare ni temps de repòs.
Un pa força interessant i que també es pot fer amb farina normal. Una manera de començar a perdre la por al món del pa i endinsar-nos en ell d'una manera fàcil. Per a un pa d'aproximadament 800 g,

Necessitarem:
 - 250 g d'aigua
 - 15 g d'oli d'oliva (i una mica més per a polvoritzar la bossa)
 - 25 g de llevat fresc
 - 50 g de midó agre Yoki (el trobareu en botigues de menjar estranger)
 - 100 g de farina d'arròs (100 g d'arròs fet farina amb el Turbo de la TMX)
 - 350 g de farina Proceli
 - 1 culleradeta de sucre
 - 2 culleradetes de sal
 - 80 g de mill
 - 1 bossa per a rostir al forn

Farem:
1 - Abocar l'aigua al got de la Thermomix i escalfar 1 min/37ºC/vel 1. Mentrestant, pinteu o polvoritzeu l'interior d'una bossa de
2 - Afegir el llevat, la farina, la farina d'arròs, el midó, el sucre, la sal i 15 g d'oli i barregem 15 seg/vel 6. A continuació, pastem 2 min/posada en marxa/velocitat espiga, sense posar el cubilet, perquè la massa quedi airejada. Comproveu-ne la textura: si no s'enganxa gens i/o està dissociada en boletes, afegim 20-50 g d'aigua; si està massa enganxosa, afegim 1 cullerada de farina i pastem en ambdós casos a 1min/posada en marxa/velocitat espiga. Fet això afegim el mill, cru o cuit, 1 minut/posada en marxa/velocitat espiga. Si el poseu cru quedarà més cruixent, si el poseu cuit passarà més desapercebut (però hi serà igualment!).
3 - Retirem la massa del vas i si hi queden restes a les aspes, posem el selector en marxa i premem  2 o 3 vegades el botó Turbo. D'aquesta manera es quedarà la massa a les parets i podrem treure-la fàcilment amb l'espàtula.
4 - Formem una bola amb la massa i li donem forma de fogassa. Amb un ganivet o un cúter, li fem 2 o 3 talls a la superfície i l'empolvorem amb farina. La introduïm al centre de la bossa  i la tanquem per l'extrem.
5 - La posem al forn fred (sense preescalfar) i fornegem durant 40 minuts a 220º. Crec que al meu li hauria anat bé 5 minuts més. També es pot fer amb un motlle amb tapa tipus Pyrex, untat amb oli.
Ha quedat bo. Però el tornaré a fer i afegiré una mica més d'aigua, perquè quedi un pèl més flonjo i grenyi millor. A final d'any n'hauré après! I vosaltres comenceu a experimentar com jo, en sortireu recompensats.
Com que Memòries d'una cuinera aquest mes ens demana un pa, aquí el tenim. No sabeu com he gaudit fent-lo.

En un món que sembla que es trenca cada dia, hem de fer en tot moment allò que ens dóna pau. Mentre tenia el pa al forn, plovia i jo escoltava bona música: Wild world. Per Jimmy Cliff, per Jay o per Cat Stevens. Trieu la versió que més us agradi.


18 comentaris:

  1. Quin pa més fantàsti amb tan poca feina! Una bona aportació al repte, un petó!

    ResponElimina
  2. Una molt bona i fácil opció...i a mès interessant si un te un celiac prop seu!!!!
    Sorpresa m'he quedat amb la farina d'arroç i amb aquest ingredient que no coneixia, el midò Yoki...però pel demès, em sembla un pà que ha de ser ben bo.
    M'encanta el bodegò en blanc i negre...molt maco!!!!!
    Un petò ben gros!!!!!

    ResponElimina
  3. Glutionana és un blog de referència pels celíacs.
    Fer pa sense gluten és tot un repte, i tu l'has superat amb molt bona nota!

    ResponElimina
  4. Em sembla un super pa Nani!!! Impresionant!!! A més a més, l'opció de fer un pa sense gluten és un gest cap a la gent celíaca que no poden gaudir de la majoria de receptes que fem normalment.
    Bravo per tu, Nani!! Petonets guapa. MAR, de EQNME

    ResponElimina
  5. Internet s'ha menjat el meu comentari :)

    Et va quedar genial! Llàstima no haver-lo pogut provar.

    Aviam si entre tots cada cop ens tenen més en compte i fan pans més bons que si ho feu a casa gent que ni sap sobre les farines les empreses ho han de fer molt millor!

    Gràcies!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Mònica, saps que no te'n vaig donar perquè em fa por la contaminació. S'ha de tenir molta cura en aquest tema i saber quins productes s'utilitzen en tot moment.
      Gràcies pel blog que tens, dones molta informació.
      Nani

      Elimina
  6. Aquesta recepta l'he compartit amb companyes de feina que tenen familiars celíacs. Té una vista impressionant!!!!
    Gràcies, Nani!! Petons,
    Olga

    ResponElimina
  7. Gràcies, ja li he passat a ma germana que està buscant receptes per prepara a la filla d'una amiga que fa poc està diagnosticada de celiaquia! Petons!

    ResponElimina
  8. Mejor que compres harina de arroz, la tmx no la deja fina fina que digamos y luego se mastican los granos de arroz

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Carmen,
      Yo la pasé unas cuantas veces e intenté dejarla lo más fina posible. Luego la tamicé, pero puede que tengas razón en comprarla hecha. Muchas gracias!

      Elimina
  9. Molt bona pinta, te aquest pa sense gluten.
    Estaran contens els celíacs.
    Tot el que es pugui fer a casa es mes bo.
    Fins aviat, petonets.

    ResponElimina
  10. Jo tinc familiars celíacs i m'anirà molt bé de provar-la per quan vinguin. Per cert, finalment m'ho he pogut arreglar i vindrem a la trobada del dia 22. Petons i fins aviat.

    ResponElimina
  11. Té una pinta fantàstica... Encara m'he de posar a fer pa amb la thermomix...

    ResponElimina
  12. ostres Nani, que ràpida has estat!!!! té una pinta increíble aquest pa. Moltíssimes gràcies per participar. Molts petonets

    ResponElimina
  13. El que jo digui, la TMX fa de tot!!!!!!!!!! El midó agre no el coneixia.
    Moltíssimes gràcies per participar.

    ResponElimina
  14. Aquest midò no el conec, però estic impressionada per aquest pà, sense gluten però que té una pinta bonissima!
    Ets una artista del pà!
    Petonets i bona setmana,
    Palmira

    ResponElimina
  15. Un pa impressionant! Tinc farina d'arròs a casa i em sembla que el faré. La meva sogra hauria de deixar el gluten de banda però és de les tossudes! ;) Si li faig aquest pa i li dono la recepta... potser li serà mès fàcil. Merci!!

    ResponElimina