Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dilluns, 22 de febrer del 2016

Bunyols de l'Empordà {tradicions gastronòmiques}


Ens agrada seguir el calendari gastronòmic per les festes pertinents. Podem donar fe que a casa seguim les tradicions amb el paladar. I ara toca fer bunyols. No tenia una recepta concreta i fa uns dies visitant el blog de la Teresa, Com a casa res, els vaig veure. Feien tan bona pinta que no m'he pogut estar de preparar-los. Ella fa tota una explicació ben interessant: que si poden ser rodons quan són de vent o amb forat al mig típics de l'Empordà anomenats brunyols. La diferència entre uns i altres és la textura, els rodons són flonjos i es poden farcir, i els altres més consistents, però esponjosos i humits. Ella ens animava a fer-los i aquí els teniu.
En surten bastants, no els he pogut comptar perquè anaven sortint i desapareixent... Misteri a la cuina: tothom parlava amb la boca tancada.

Necessitarem:
 - 500 g de farina fluixa 
 - 125 g de mantega en pomada
 - 150 g de sucre
 - 30 g de llevat de forner
 - 5 g de sal
 - 2 ous
 - 150 g d'aigua tèbia
 - pell de llimona ratllada
 - 1/2 copa d'anís
 - sucre i canyella en pols per a empolvorar-los
 - oli de gira-sol per a fregir

Farem:
En un bol gran posem la farina, la mantega, el sucre, la sal, el llevat, la pell de la llimona, l'anís i ho barregem tot anant afegint l'aigua tanta com la massa admeti, podria ser que no calgués tota perquè dependrà del tipus de farina que utilitzeu o de la mida dels ous.
Ha de quedar una massa fina, ben tova i que no s'enganxi a les mans.
La deixem reposar en el bol enfarinat, tapat amb un drap, fins que dobli el seu volum.
Nosaltres la vàrem fer el dissabte a la nit i vam fregir els bunyols diumenge al matí.
Fem una boleta, no massa gran perquè creix en coure's, i fem un forat al mig amb el dit.
Els fregim en un cassó amb l'oli ben calent i els deixem sobre paper absorbent de cuina.
No queden gens greixosos.
Els ruixem amb anís i arrebossem amb el sucre i la canyella.
Us puc garantir que no en menjareu un de sol.

Mi verdadManà & Shakira.

6 comentaris:

  1. Hola!! Nosaltres, que tenim arrels a la zona, fa moooolts anys que en fem amb receptes tradicionals de les àvies. Us recomanem posar-hi matafaluga amb força quantitat. Hi dóna un gust molt més intens i recorda més els brunyols de tota la vida.

    Us deixem l'enllaç de la recepta que vam publicar al nostre blog: http://www.vianda.cat/brunyols/

    Evidentment, podeu adaptar les mesures a les vostres necessitats. Fa poc en vam fer només 500g de farina, per exemple (veureu les imatges al nostre Facebook).

    Ja frisem per tornar-ne a fer per setmana santa!!!!

    Salutacions!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies per la recomanació. La pròxima vegada ho tindrem en compte. Vaig a fer-vos una visita.

      Elimina
  2. M'has fet venir ganes de tornar-ne a fer!
    Petonets!

    ResponElimina
  3. M'ho crec que no en menjarem només un! Amb aquesta bona pinta (i amb la recepta de la gran cuinera Teresa), és èxit assegurat!!!
    Petons

    ResponElimina