Etiquetes

12 mesos 12 pans a baixa temperatura acompanyament al buit almívar Alt Camp amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer aviram bacallà Baix Camp Baix Ebre barbacoa batuts begudes berenars blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cereals cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte embotits enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn fruita fruits secs fumats galetes gelats gossos hortalisses horts urbans infusions km0 Lékué licors llaminadures llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa mel melmelades microones Montsià natura olis recomanats olla de pressió Open Bloggers Food & Wine Tarragona 2014 panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat productes bio quiches racó vegà receitas brasileiras receptes musicals restaurants revista Cuina Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades torrons tradicions truites vegetariana verdures viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dilluns, 22 d’octubre de 2018

En un taller de cuina amb bolets de la Mariona Quadrada


Cada cop m'agrada més veure la cuina dels cuiners i el seu entorn. Diu molt de la persona que hi treballa, de com s'inspira d'allò que l'envolta i de la seva manera de fer.  I em va passar, fa uns dies quan vaig anar a un taller de cuina a Reus, una cosa que em va complaure molt: veure la finestra des del lloc on prepara els àpats la Mariona em va fer pensar d'on li ve la inspiració i que d'un no res en tregui molt.
Rodejada de verd, d'objectes de la família (guarda la cuina de casa dels seus avis) i d'altres coses que li recorden d'on ve. Aquesta dona que estima la terra, que és una ferma defensora de les seves idees i que no té por de res, és una gran cuinera. I porta a taula el territori amb productes de proximitat i de temporada des de sempre, com va aprendre de molt petita al costat d'una tieta que li va ensenyar amb tots els ets i uts com havia de cuinar i ella ho fa de manera natural, com ho va veure fer. El nom de la seva web ja ho diu tot, La cuina de casa. Filòloga catalana de formació, cuinera de professió de fa molts anys. I jo us puc dir que un dels llibres de cuina que més faig servir, el vaig comprar quan va sortir l'any 1994, és el de Sopes per al fred. Sóc una sopera empedreïda i aquest llibre té sopes molt fàcils i amb ingredients d'aquells que sempre tenim a casa i a mà. I m'ha fet molta il·lusió que després de tant de temps, me l'hagi pogut dedicar. Bé doncs, pel que hem d'anar, el taller. De bolets. Un taller on vaig gaudir molt, i us asseguro que no serà l'últim, per l'ambient que hi havia, tant per les persones com per la manera com el va impartir la Mariona. I què dir dels plats que el formaven: vieires amb trompetes, sopa de ceba i camagrocs, rosta de patata amb papada confitada i rovellons, fideus rossos de ceps amb ibèric, conill amb rossinyols i avellana i cap i pota amb mocoses negres. La Mariona va demostrar un gran coneixement de tots els productes, especialment els bolets, les estrelles convidades dels fogons. No cal que us digui que va ser un èxit i de com vam gaudir tastant tots els plats en acabar. Vaig sortir d'allí feliç, convençuda que hi tornaré. I ara, amb el permís de la Mariona, us transcric una de les receptes, la sopa de ceba, ja que ens les va donar escrites en un foli i que intentaré fer-les totes mentre hi hagi bolets al mercat. Només em queda donar-li les gràcies pel seu saber fer i desitjar-li que l'esdevenidor li posi moltes flors i molta llum pels camins on passi, com els globus tan bonics que alegren el seu porxo. Per a quatre persones,

Ingredients:
 - 1 ceba grossa
 - 2 cullerades de farina
 - 250 g de camagrocs
 - 50 g de pernil ibèric en daus
 - 4 llesquetes de pa mig torrat
 - formatge ratllat
 - oli
 - sal

Com la farem,
Se sofregeix la ceba amb oli i quan sigui rossa, que no cremada, s'hi posen els bolets.
Quan ja han perdut volum s'hi afegeix la farina, es remena i es cobreix d'aigua.
S'hi posa el pernil i es bull 25 minuts.
Es posa en soperes amb la llesqueta de pa al damunt.
Es cobreixen de formatge i es gratinen.
I que vagi de gust.

6 comentaris:

  1. Tens tota la raó Nani, jo també he anat a alguna de les clases de la Mariona i val molt la pena. Tant les que fa regularment com les especifiques d´algun producte o tecnica.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, Carles. M'assembla que m'apuntaré en algun específic que m'han dit que estan molt bé.
      Moltes gràcies per passar per aquí.

      Elimina
  2. La Mariona és una tres estrelles al cor del Baix Camp. Ningú com ella sap transmetre tant bé l’essència de la cuina, l’amor a la terra d’on vens i el respecte pel producte que et dóna.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Nena, em vaig alegrar molt de fer-te cas i apuntar-me. Segur que ens trobarem en més d'un.

      Elimina
  3. Moltes gràcies Nani i tothom. El meu propòsit sempre ha estat ensenyar allò que es pugui fer a casa i que els/les alumnes ho aprofitin al màxim, tant per a la bona alimentació, com per al gaudi i el plaer.
    He de dir que les fotos de la Nani ho fan lluir més!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies a tu, Mariona.
      Les meves fotos només mostren allò que hi ha.
      Una abraçada.

      Elimina