dijous, 11 de juliol del 2019

Broquetes de xai & 'Spanakopita', un viatge mediterrani amb el paladar


Que el canvi climàtic ens afecta no cal que ho expliqui. La sequera i la calor ens està deixant un panorama trist. A finals de juny els camins del nostre entorn eren plens de flors roses, els conillets, que ornaven el paisatge i tan sols uns dies després s'han assecat totes. Fa mal veure com les flors més delicades estan patint molt. Sort de les vinyes que hi posen el seu punt verd.
I què dir de l'hort, els fruits no van com haurien d'anar. I a l'hora de fer barbacoes enguany ni parlar-ne: una sola espurna podria acabar amb tot. Hem de ser cauts i tota precaució és poca. Com que tenia ganes de fer unes broquetes que vaig veure a la revista Cuina núm. 218 de l'any passat, li he demanat  a la meva filla Bibi la seva barbacoa portàtil. És més segura i farà el seu servei. El número de la revista parla d'un brunch mediterrani, porta receptes per a viatjar de Grècia al Marroc. Són força interessants totes, però opto per dues: l'spanakopita o pastís grec d'espinacs i formatge feta i unes broquetes de xai magribines. El reportatge explica que a Catalunya i als països del Mediterrani fa molts anys que en fem de brunch. El que passa és que no en diem així, és clar. Els catalans som molt de fer el vermut: patates, olives, seitons, musclos... I tot això no deixa de ser, també, un brunch.
Les broquetes les faig tal qual surten a la revista però sense pals (no m'anaven bé dins la barbacoa), però dels pastissos en faig només un, tal com recordava d'haver vist com el preparava en Jamie Oliver: en una paella primer al foc i després al forn a 200 ºC fins que quedés daurat. Aquí teniu el seu vídeo per si el voleu veure. Les receptes de la revista són de l'Adriana Ortemberg.

Ingredients de les broquetes per a quatre,
 - 600 g de carn de xai picada
 - 4 pebrots del piquillo rostits
 - 1 ceba petita
 - 1 cullerada de pasta de harissa
 - 1 cullerada de pebre vermell
 - 2 grapats de fulles de julivert
 - 1 grapat de fulles de menta
 - 2 cullerades de iogurt natural
 - sal i pebre negre

Com preparar-les,
Pelem la ceba i la tallem a trossos.
En un got de batedora hi posem la ceba, els pebrots, el pebre vermell, la harissa, el julivert, la menta, el iogurt i salpebrem.
Triturem fins a obtenir una pasta i ho barregem amb la carn picada, deixant-ho reposar a la nevera, tapat amb paper film, una hora com a mínim.
Modelem la carn al voltant de pals metàl·lics de broqueta i les rostim fins que estiguin daurades.

Ingredients per als pastissos d'espinacs i feta, per a quatre,
 - 500 g d'espinacs frescos
 - 1 ceba
 - 2 cullerades d'orenga seca, jo en poso fresca de l'hort
 - 1 ou
 - 1 paquet de massa fil·lo
 - 200 g de feta
 - oli d'oliva verge extra
 - sal i pebre negra
 - mantega

Preparació,
Escaldem els espinacs en aigua bullent 2 minuts, els colem i refresquem sot un raig d'aigua freda i reservem.
Pelem la ceba, la piquem i l'ofeguem en una paella amb dues cullerades d'oli, dos pessics de sal marina, pebre i orenga.
Escorrem bé els espinacs, els esmicolem i barregem amb la ceba i l'ou batut.
Afegim el feta esmicolat.
Escalfem el forn a 180 ºC.
Tallem cinc tires rectangulars de massa fil·lo d'uns 25x12cm.
Pinzelleu-ne cada capa amb mantega fosa, apileu-les una sobre l'altra i talleu la pila per la meitat.
A sobre d'un dels quadrats obtinguts, poseu una mica de la barreja d'espinacs, distribuint-la per la superfícies, però deixant-hi un marge a cada costat.
Cobrim amb l'altre quadrat i doblegueu-ne les vores cap amunt.
Repetim l'operació fins a acabar el farciment.
Pinzellem els pastissets amb mantega i enfornem-los fins que estiguin daurats.
He triat un vi de taula rosat per a maridar: el Xalera de Bernaví, de la DO Terra Alta. De Garnatxa negra, Syrah i Cabernet Sauvignon, i que fa un paper ideal  per l'àpat d'avui.

Brasil plora la mort d'un dels seus millors compositors de tots els temps: João Gilberto. El país ha decretat tres dies de dol oficial. I jo el recordo amb una de les seves cançons que ens ensenyaven a l'aula de música a l'escola.

O pato, João Gilberto


2 comentaris: