dimarts, 6 d’agost del 2019

Pit de pollastre confitat i coulis de tomàquet amb fruits vermells


És estiu i tenim moltes ganes de viure a l'aire lliure. Qualsevol excusa és bona per a compartir taula i un bon vi. I sempre, sempre, sempre amb bona música de fons. Què seria de la meva vida sense la música? Cal tenir la banda sonora de la nostra vida, perquè d'ella ens endurem aquests moments viscuts amb intensitat però tranquil·lament. I amb els anys veus que els necessites cada cop més.
Menjar senzill i de manera saludable és quasi una obligació. D'ençà que vaig fer el curs de cuina a baixa temperatura amb en Salvador Brugués, el coautor dels llibres d'en Joan Roca, li trec més profit al Rocook, l'estri que pots programar la temperatura i coure els aliments tot preservant millor la seva naturalesa genuïna així com els seus sabors originals. En el curs en Salvador ens va ensenyar a fer els pits de pollastre i us puc que queda tendre i deliciós. S'ha de tastar i avui el comparteixo perquè en pugueu gaudir.

Ingredients per a quatre racions,
 - 2 pits de pollastre
 - oli de gira-sol
 - sal i pebre
per al coulis,
 - 700 g de tomàquets (ja em queden pocs de l'hort)
 - 100 g de ceba neta i picada, una ceba mitjana
 - 1 branqueta d'orenga
 - 1 branqueta de farigola
 - 30 g d'alls picats, uns 9 alls
 - 1 cullerada (cafè) de sucre
 - sal i pebre
 - 50 ml d'oli d'oliva verge extra
per a acompanyar,
 - 8 tomàquets cirerols
 - 50 g de gerds i groselles
 - 125 g de bolets maitake, gírgoles de castanyer

Manera de fer,
Comencem fent el coulis pelant els tomàquets. Els meus són de l'hort i han madurat al sol, la qual cosa fa que sigui molt fàcil pelar-los.
Si els compreu, els pelareu més fàcilment fent una creu superficial a la part de dalt i els submergiu en aigua bullent uns 20 segons, el traiem de l'aigua i pelem.
En traiem les llavors i tallem a daus.
Estovem la ceba en una cassola amb oli d'oliva durant uns 10 minuts a foc baix.
Afegim els daus de tomàquet, els alls, les herbes, el sucre i salpebrem.
Deixem coure una hora aproximadament a foc amorós.
Traiem les herbes i el passem per la batedora i reservem.
Per a coure el pollastre ho farem en un cassó amb l'oli de gira-sol que el cobreixi.
El courem al Rocook a 65 ºC durant uns 40 minuts, o uns 10 més en el meu cas, ja que els pits de pollastre eren grossos.
Si teniu un termòmetre de cuina, hauríeu de comprovar que s'han assolit els 63-65 ºC al cor del producte.
Un cop passat el temps ho refredem en bany maria invertit per a refredar l'oli i la cocció.
Reservem.
Per a coure els bolets ho farem tal com ho vaig explicar a la recepta del tall rodó de llom: escalfem el forn a 180 ºC, els salpebrem i oliem, enfornem entre 10 i 15 minuts.
Passem els fruits vermells i els cirerols per la paella amb una mica d'oli.
Muntem el plat amb el pollastre tallat a rodanxes, els bolets, una cullerada de coulis i per sobre els fruits vermells.
Si sobra salsa de tomàquet no patiu: queda excel·lent amb pasta.

Per al maridatge he triat un vi de Sauvignon blanc del celler Clos Montblanc, l'Únic, un vi ecològic d'aroma fresca i neta, que ens ha sorprès molt gratament. Teníem carn però a l'estiu el blanc ens agrada amb qualsevol menja. A més a més vaig agafar el negre Masia Les Comes, de la D.O. Conca de Barberà, de Merlot i Cabernet sauvignon, per un dels amics que només beu negre. Un luxe de vi. El vam posar en fresc una estona. I tal com diu la seva pàgina web, el millor vi del món és el que a tu més t'agradi. Doncs això. Ara només em falta visitar el celler. Ho faré aviat.
Tant el pollastre com els vins són de Pollastres Pili, parada del Mercat Central de Tarragona.
Les culleres fotografiades són un indici de les postres dolces que vaig preparar i que compartiré qualsevol dia.

Hi ha autors de cançons molt bones però que triomfen en veu d'altres cantants. Això va passar amb Sinal fechado (Semàfor tancat) de brasiler Paulinho da Viola, que parla de la trobada de dos enamorats en un semàfor en vermell després de molt de temps, la vida dels quals ha transcorregut de manera separada. Qui la va popularitzar va ser en Chico Buarque en un àlbum que portava el mateix nom. O com la canta amb Maria Bethânia en directe i de manera molt ràpida. Més tard també la van versionar magníficament a La voglia, la pazzia, l'incoscienza, l'allegria  l'Ornella Vanoni, Toquinho & Vinícius de Moraes, com a Semaforo Rosso ...olà come va? Non c'è male, ma tu com stai? Tiro avanti; si gira si corre lo sai... Un dels millors LP que tinc i que guardo amb molta estima i si teniu Spotify, escolteu-lo sencer. I m'agrada especialment la versió d'en Raimundo Fagner. Apugeu el volum i gaudiu de totes i cadascuna de les versions.

Sinal fechado, Fagner
       ...Quando é que você telefona?
               Precisamos nos ver por aí
                    Pra semana, prometo, talvez
                          Nos vejamos, quem sabe?...

7 comentaris:

  1. Entrar i veure aquestes fotos ja faig un regal als meus ulls.
    Gràcies

    ResponElimina
  2. Hola Nani, una molt bona recepta per gaudir del pollastre...Jo tinc un rooner per coure a baixa temperatura, pero no el puc possar amb oli, només amb aigua...Com ho faries perque quedi tan melós com el teu...Gràcies

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Carles. Jo el faria en un cassó amb l'oli i amb un termòmetre culinari d'aquells que porten una sonda i que puguis anar controlant la temperatura en tot moment. Has d'arribar a tenir els graus que vols, combinar foc i termòmetre. Jo ho couria així.

      Elimina
  3. Un pollastre amb bolets a la moderna;) Tot és tan bo i el coulis de tomaca sublim!

    ResponElimina