Etiquetes

12 mesos 12 pans a baixa temperatura acompanyament al buit almívar Alt Camp amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer aviram bacallà Baix Camp Baix Ebre barbacoa batuts begudes berenars blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cereals cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte embotits enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn fruita fruits secs fumats galetes gelats gossos hortalisses horts urbans infusions km0 Lékué licors llaminadures llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa mel melmelades microones Montsià natura olis recomanats olla de pressió Open Bloggers Food & Wine Tarragona 2014 panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat productes bio quiches racó vegà receitas brasileiras receptes musicals restaurants revista Cuina Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades torrons tradicions truites vegetariana verdures viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dilluns, 30 de setembre de 2019

Flam de coco amb gelea de figa


... Cada dia al jardí me'n vinc de matinet
         vora la font, amb figues de les de coll de dama.
              I em besa l'aire, sense cap fressa ni cap flama,
                   i ara prenc una figa, ara prenc un glopet...
 
Vers final de Les figues matinals del llibre Els Fruits Saborosos de Josep Carner.

Ara fa dos anys vàrem plantar a l'hort una figuera de les de coll de dama. Ha crescut, però encara no passa del metre i mig. De figues no en vulguis més des d'un primer moment. Enguany ha estat molt generosa i n'està donant encara. Així que he fet tot un repertori a la cuina i el que faré. En tempura, enfarinades i fregides, confitades amb mel i Chartreuse acompanyades de gelat, a l'amanida, en un pastís, collides i menjades,  amb formatge, refregades al pa com si fossin tomacons i de moltes més maneres, una d'elles en gelea com el guarniment del flam sense forn d'avui. El temps ha canviat i comença a venir de gust engegar el forn, però també podrem fer aquestes postres tropicals sense passar per ell. Combinar el gust del coco amb la finor de la gelea us transportarà a un altre món (quasi que és millor que ens faci oblidar d'aquest) i tocareu el cel. No us vull entretenir amb més històries i poseu-vos-hi, veureu com us fan una ona com un tsunami.

Ingredients,
per al flam,
 - 2 pots de llet de coco de 400 ml cadascun
 - 200 ml de nata espessa
 - 250 g de mascarpone
 - 2 sobres de quallada de 12 g cadascun
 - 1 motlle de silicona de 20 cm
per a la gelea,
 - 150 g de polpa de figues
 - 50 g de panela, sucre de canya integral
 - 4 cullerades soperes de Chartreuse, o el licor que més us agradi

Com el preparem,
En un cassó hi posem la barreja de llet de coco, la nata, el mascarpone i els sobres de la quallada.
Un consell que em va donar la meva mare quan vaig començar a cuinar, igual ho sabeu, però us el dic: sempre que hàgiu de coure llet en un cassó passeu-hi aigua abans, no se us aferrarà.
I un altre: si només feu el flam i no el serviu amb la gelea, afegiu-hi 150 g de sucre, ja que no he volgut que fos tan dolç.
Ho coem a foc lent sense deixar de remenar perquè no s'aferri, fins que bulli.
Ho aboquem al motlle i el posem al frigorífic unes quantes hores, com a mínim unes quatre.
Jo el vaig fer al vespre per a les postres del dinar de l'endemà.
El servirem en una safata tot capgirant el motlle i el guarnim amb la gelea que prepararem de la següent manera:
Posem en una paella la polpa de figues amb el sucre de panela i reguem amb el Chartreuse.
Anirem remenant tot mantenint el foc suau, fins que comenci a bullir tímidament.
Deixem refredar, o si volem, també podem servir en calent.

A l'hora de ser artistes creatius suposo que els gens deuen tenir alguna cosa a veure. Només cal observar com la saga dels Cole han destacat en el món musical. No cal dir de com de conegut va ser i és en Nat King Cole. La seva veu ha acompanyat generacions fent-les ballar amb melodies fabuloses. Una que m'agrada molt i em fa venir ganes de moure'm és L-O-V-E, per a agafar la parella i gira i tomba i un pas endavant i un enrere i tornem a començar i no parar. L is for the way you look at me, O is for the only one i see, V is very, very, extraordinary, E is even more than anyone that you adore can, l'amor és tot el que puc donar-te. I prou coneguda és la seva filla Natalie, que em transporta no sé on quan l'escolto amb el Song for you (un dia us parlaré d'aquesta cançó i les seves versions). I la tècnica va voler que l'any 1991 tragués un àlbum amb duets gravats amb la veu del seu pare que havia mort l'any 1965. Prou coneguda i inoblidable Unforgettable. Però hi ha un tercer intèrpret d'aquesta família que és molt conegut en els cercles jazzístics i potser no ha tingut tant de reconeixement fora d'aquest entorn, és el germà petit d'en Nat King Cole, en Freddy Cole, cantant i pianista, l'únic que sobreviu dels tres. Amb una veu i entonació molt semblant a ell, però lleugerament més ronca que a mi m'encanta. 

I loved you, Freddy Cole
      ... I loved you
              Although against my will I knew 
                   I loved you
                        Time was standing still because
                              I loved you

                                    But someday I knew you would fly away...


8 comentaris:

  1. mmmmm, m'encanta! la música, la recepta, els colors... ha d'estar boníssim

    ResponElimina
    Respostes
    1. La música ja l'has sentit. I el flam l'has pogut tastar.
      Ahir un dia molt bonic.

      Elimina
  2. Combinar figues amb coco no deu estar gens malament, el color d'aquest flam tan blanquet m'ha encantat. Vaig fer melmelada de figues que també hi anirà bé :)

    ResponElimina
  3. nyammmmmm, provare de fer.ho amb la family...pot ser divertit...tastar el resultat plegats!! gràcies Les fotografies que fas m'encantan!!!

    ResponElimina
  4. Nani, com hem rigut amb el Pepe: un pas endavant i un enrere, un riure i un petó.
    Gràcies per aquestes músiques tan boniques que poses.
    Continua així.

    ResponElimina