dijous, 13 de febrer del 2020

La cuina i el paisatge dels genis: Pau Casals, Pablo Picasso i Antoni Gaudí


La setmana passada ja vaig explicar de com el nostre entorn va inspirar a quatre genis coneguts i  reconeguts internacionalment i que és un orgull per als que vivim al sud. I com més em moc pel territori més reconec que em queda molt per a veure. Vaig parlar de Mont-roig on en Joan Miró sempre va tornar, però en aquest post farem una passada ràpida pel Vendrell, Horta de Sant Joan i Reus, on van ser en Pau Casals, Pablo Picasso i Antoni Gaudí respectivament.
I aquesta proposta de visites culturals per a seguir la petjada que hi van deixar els artistes va acompanyada d'una extensa i variada oferta gastronòmica ideal per a practicar enoturisme tot gaudint de l'entorn. El paisatge dels genis, a la seva pàgina web, ofereix un ampli ventall de visites i activitats que es poden fer als municipis citats, amb experiències culinàries i gastronòmiques que ens faran saborejar amb els cinc sentits totes les propostes que hi poguem trobar:
El Vendrell.
De la casa i museu de Pau Casals, Vil·la Casals, no fa gaire que us en vaig parlar en un post on feiem una visita. Passejar per la platja de Sant Salvador un alicient més. I si parlem de gastronomia ara estem en plena temporada del xató, un plat l'orígen del qual se'l disputen diversos pobles i que varia la salsa segons el lloc on es fa i cada casa té la seva recepta. En concret és un plat que s'elabora amb escarola, que es condimenta amb salsa romesco i es complementa amb tonyina, bacallà, anxoves i olives. S'acompanya amb truita de fesols o també truita d'espigalls, com les que podeu veure a les fotografíes. Al blog, amb l'etiqueta de salses, trobareu diverses maneres de preparar el romesco. Per si voleu la que hi ha al  Corpus Culinari Català, la trobareu aquí. Visites a cellers locals poden complementar la vostra estada al poble. Cal remarcar que El Vendrell és la Capital de la Cultura Catalana 2020.
Horta de Sant Joan.
Trepitjar els carrers d'aquest municipi us farà pensar de com en Picasso s'inspirava per a la seva obra i va arribar a dir: 'Tot el que sé ho he après a Horta'. Una visita guiada, tant pel poble com pel Centre Picasso, resulta força interessant per a veure els indrets picassians. Observar la muntanya de Santa Bàrbara, amb el Convent de Sant Salvador, és veure un paisatge magnífic que per més vegades que l'hagis vist sempre et sorprèn. I un altre cop he de dir que resultarà gratificant visitar cellers i poder comprar productes locals. De l'oferta de restaurants no cal que en parli: n'hi ha de ben coneguts per la seva bona cuina. La clotxa, una exquisidesa que no podeu deixar de tastar, és un menjar tradicional de les terres de l'Ebre. Es fa partint un pa per la meitat, es treu la molla i es farceix amb tomàquet i ceba escalivada escalivada, alls escalivats, arengada cuita a la brasa, sal i un bon raig d'oli d'oliva. Es tapa amb la molla que hem tret per a farcir-la.
Reus.
I què dir de Reus que no sapigueu? Serà interessant fer un tomb tot passant per la Plaça del Prim, el centre neuràlgic de la ciutat. Anar a fer un vermut de Reus mentre l'acompanyem de les millors avellanes del món que tenen DOP Reus. Gastronòmicament parlant podreu tastar les coques de cireres (quan arribi el temps) els mesos de maig i juny, el menjablanc que s'elabora amb ametlles i és un dels postres més típics, coques de recapte, comprar oli d'oliva verge extra de la DOP Siurana i amb el que podreu sucar el pa de Mestral, una iniciativa del Gremi de Forners de Reus i comarca per a impulsar els productes de proximitat. I a l'hora de fer visites culturals no deixeu d'anar al Gaudí Centre, que és un centre d'interpretació de l'obra i vida de l'arquitecte Antoni Gaudí. Com també resulta interessant visitar la Casa Navàs, modernisme en estat pur, un edifici que va ser projectat per l'arquitecte barceloní Lluís Domènech i Montaner.
Amb aquest resum dels llocs de les comarques de Tarragona on es van inspirar per a les seves obres els genis que van passar, Pau Casals i Antoni Gaudí a més a més hi van néixer, espero que us agafin ganes de visitar-los i que gaudiu tant de l'oferta cultural com la gastronòmica que teniu molt per a triar.


                                                                              El Vendrell

Horta de Sant Joan

Reus

2 comentaris:

  1. Gràcies Nani, la teva descripció de Reus fa que encara em senti més orgullosa d'haver-hi nascut.
    Petonets

    ResponElimina
    Respostes
    1. Un cop més, molt contenta de saber de tu. Jo m'estimo Reus, hi tinc molts amics, sobretot per haver estudiat primer a l'Institut Salvador Vilaseca i després al Gaudí. Molts anys, fins a COU. Una abraçada, Lourdes.

      Elimina