dimecres, 26 de febrer del 2020

La Plana de Secà de l'Alt Camp


El món de la pagesia necessita ser escoltat. I els consumidors ho hem de fer per tots aquells productes que trobem a taula només anant-los a comprar. Cal prendre consciència de les dificultats que pesen sobre el món rural i dels que hi viuen. Conèixer el territori i entendre'l farà que tinguem un coneixement millor de tot allò que l'envolta. En el post d'avui vull compartir el fet que aquesta setmana he participat de l'acte de presentació de la Plana de Secà de l'Alt Camp, que vol revalorar els espais agraris, els paisatges, biodiversitat, patrimoni, identitat i productes que li són propis, amb una nova marca de turisme sostenible i respectuós amb el medi ambient.
Però, què és la Plana de Secà de l'Alt Camp?

És una de les darreres planes agrícoles a Catalunya que conserva en un nivell òptim i amb proporcions equilibrades la tríada mediterrània de conreu de secà: cereal, vinya i olivera, i a més incorpora conreus com el garrofer i l'ametller. A més, el fet de mantenir les formes tradicionals de conrear, en petites extensions de policultius, enfront de les actuals grans extensions de monocultiu, li dona una riquesa i biodiversitat per sobre de molts altres ecosistemes agrícoles. Es mantenen marges i construccions de pedra seca per tota la seva extensió, refugi per a la fauna i amb un fort caràcter simbòlic i identitari per la població. La presència de petites masses forestals, de boscos illa, encara incrementa més el seu valor ecològic i la seva biodiversitat, trobant no només una gran extensió de conreu agrícola viu, sinó uns paisatges i un ecosistema mediterrani en regressió a tota Europa.
Emmarcada per la serralada prelitoral que l'encercla, queda limitada a l'oest per la conca hidrogràfica del Francolí, i a l'est pel Gaià. La Plana de Secà de l'Alt Camp s'obre a mar, en un paisatge que no per quotidià està mancat de bellesa i harmonia. Passejar entre vinyes i oliveres, la pedra seca amb un mussol vigilant, i les roselles esquitxant els camps de sembrats. Ametllers florits, pol·linitzadors, perdius, llangardaixos, òlibes o xoriguers són alguns dels valors d'aquesta plana. L'altre, les persones i projectes que volen viure a casa seva i mantenir la seva fesomia, sense que la febre del totxo ho arrasi tot.
El projecte de La Plana de Secà de l'Alt Camp arrenca el 2011 amb una vocació de preservació i valorització dels espais agrícoles a dita comarca, molt amenaçats per l'urbanisme descontrolat, la superposició d'estructures viàries, i el creixement industrial. El 2013, MN Consultors, elabora el Manifest per a la preservació de la Plana de Secà de l'Alt Camp signat per una cinquantena de diverses entitats, associacions, pagesia i empreses privades de la comarca. La crisi econòmica frena la iniciativa i no es reprèn fins al 2017. Aleshores, CoopCamp recupera el projecte i li dona un altre enfocament: dinamitzar l'espai agrícola a partir del treball cooperatiu i en xarxa, creant dinàmiques de treball conjuntes amb tots els projectes, persones i entitats locals, que viuen, treballen i estan arrelats als espais agrícoles d'aquesta plana: cooperatives agrícoles, cellers, pagesos, obradors, cases de turisme rural, entitats d'educació ambiental, empreses de serveis turístics, de comunicació i divulgació dels valors del territori. Totes juntes, amb el suport tècnic de CoopCamp i liderat per Produccions Saurines, vam aconseguir un Projecte Singulars 2019-2020, és a dir, una subvenció per realitzar el projecte (amb finançament del Departament de Treball, Afers Social i Famílies de la Generalitat de Catalunya i amb el finançament del Ministerio de Trabajo y Economia Social). Tenim un full de ruta per aconseguir posar la Plana de Secà de l'Alt Camp al mapa.
Com? Durant aquest any es faran accions encaminades a la divulgació dels seus valor des de diversos àmbits: educació ambiental, potencialitat turística, qualitat dels productes locals, valor dels paisatges i dels productes agrícoles que se'n produeixen. Per exemple tallers d'educació medi ambiental per escoles, rutes turístiques que descobreixin els paisatges, patrimoni i identitat de la plana. També una fira per promocionar els productes de proximitat i els projectes locals com obradors cellers o agrobotigues. Presencialment en fires turístiques per promocionar els serveis, l'allotjament rural i la restauració de la plana. Tastos de vins en cellers de la Plana de Secà o informes tècnics sobre el producte propi i ecològic. Per realitzar tot això estan implicats molts agents econòmics d'aquesta zona: allotjaments rurals, cooperatives agrícoles, cooperatives de comunicació, petits productors, obradors, pagesos, empreses d'educació ambiental, restauradors i empreses d'activitats turístiques.
La d'aquest passat dia 24/2 a Bràfim va ser la primera ruta de fruiturisme, amb la temàtica dels ametllers florits i es podrà realitzar de forma indenpendent pels visitants de la Plana de Secà. Des del web es podran descarregar un PDF amb l'itinerari i els punts destacats de descoberta del paisatge.
A Camins Km0 hem dissenyat aquesta ruta amb l'objectiu de poder entendre la singularitat i força d'aquest paisatge mediterrani, les seves amenaces, la seva història i identitat, els seus productes i els projectes locals: les persones que han apostat per quedar-se en aquest territori i mirar al futur.
                                                                                 Maria J. Santiago, de Camins Km0

Els que em seguiu ja sabeu com m'agrada donar a conèixer el territori, però per més cops que passegi per l'Alt Camp sempre hi ha alguna cosa a descobrir, com els ametllers ecològics de Fruits del Gaià   (arboricultura mediterrània ecològica) de Bràfim on l'Aram ens va parlar sobre la biodiversitat i ecosistemes de l'entorn, de la relació dels vents i els cultius, de les oliveres de la varietat menya (jo la desconeixia) i d'altres temes. Posteriorment vaig tornar a visitar Cal Garriga, també a Bràfim, on vam fer un tast amb una breu explicació dels 3 projectes que actualment s'hi acullen: Vermut Padró & Co, Oli de Cal Garriga (vaig comprar de la varietat menya) i l'obrador de garrofa de la Clara de Menjamiques. I aviat vindrà la Fira de la Cirera de Bràfim. L'Alt Camp val una visita.
Jo de vosaltres, no m'ho perdria i marcaria una data de sortida.
                                                                                 Nani
Departure, Max Richter

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada