dilluns, 2 de març del 2020

Cigronets guisats amb pop


Llegums. A casa meva que no faltin. Quan vaig veure a la revista Cuina del núm. 233, una recepta  d'en David Caballero, amb una combinació que no havia menjat mai, cregué que era moment de preparar-la: cigrons guisadets amb pop. I la meva intuïció no va fallar: excel·lent.

És d'aquelles que es fan amb xup-xup i  per a menjar-la amb cullera. Aporten proteïna d'origen vegetal. I a més que es poden preparar amb ingredients precuits. Que no voleu coure els cigrons? Un pot del rebost ho resoldrà. Que us fa mandra coure el pop? No passa res, el podeu trobar cuit a la vostra peixateria. Tot solucionat, només caldrà fer el sofregit, això sí, eh. Però jo ho he cuit tot. M'agrada. El pop el vaig comprar sencer, era enorme i el vaig congelar. El dia que em va vindre de gust el cogué tal com ho vaig veure al programa Cuines d'en Marc Ribas: en una olla de pressió, sense aigua i el bullim durant 15 minuts. Deixem reposar una hora i mitja, amb l'olla tancada. Queda perfecte. A més l'aigua la tinc congelada i prepararé més endavant un plat especial que vaig aprendre a fer fa uns anys i fa molt d'efecte. Va, que no costa i veureu com triomfareu a taula. Jo l'he fet tal com està anotada a la revista, sense cap canvi, al peu de la lletra.

Ingredients per a 4 persones,
 - 250 g de cigrons de l'Anoia
 - 300 g de potes de pop cuit tallades
 - 2 carxofes netes, el cor tallat en 4 trossos
 - 1 pebrot verd picat menut
 - 1 ceba picada
 - 1 fulla de llorer
 - 1 got de vi blanc
 - 2 tomàquets madurs ratllats
 - 2 grans d'all picats
 - oli d'oliva verge extra
 - sal i pebre negre molt
 - cibulet picat
 - 500 ml de fumet de marisc o de peix
 - allioli (opcional)

Manera de fer,
El vespre posem els cigrons en remull, amb un xic de bicarbonat, 12 h.
Els bullirem en aigua 1 hora, o fins que estiguin ben tous.
Jo acostumo a coure'ls a l'olla de pressió uns 25 minuts.
En una cassola amb un xic d'oli d'oliva, daurem les carxofes i les reservem.
A la mateixa cassola, farem un sofregit amb l'oli, l'all, el pebrot verd i la ceba.
Quan sigui ben cuit hi afegirem el tomàquet ratllat i el llorer i deixarem evaporar l'aigua fins a tenir un sofregit espès.
Hi afegirem les potes del pop tallades i les coem uns instants amb el sofregit.
Aboquem el vi blanc i el deixem reduir.
Afegim els cigrons i el fumet de peix. He de dir que aneu afegint el fumet al gust, jo no hi he posat tot el mig litre.
Salpebrem.
Després de 5 minuts de cocció, hi afegirem les carxofes i deixarem coure 5 minuts més.
Guarnim el plat amb el cibulet picat pel damunt.
Una cullerada d'allioli a qui li agradi.
Tingueu en fred un vi blanc de la terra, a la temperatura adequada, i brindeu per l'èxit que tindreu en treure aquest guisat a taula.
Xin-xin, a la vostra salut!

Aprofito per a anotar el consell nutricional, en el mateix reportatge 'Cigrons amb cullera' de la revista  Cuina i amb text de la Carme Melià, que fa la Dra. Anna Vila Martí, professora de Nutrició i Dietètica de la UVic-UCC, sobre els llegums:
Tot i ser d'origen vegetal, els cigrons contenen una proporció molt elevada de proteïna. A més, aquesta proteïna no està vinculada a greixos saturats, com el cas de la carn, i per tant la fa més saludable. El seu contingut en hidrats de carboni és elevat, però són complexos i estan lligats a la fibra, que proporciona una sensació de sacietat i ajuda a regularitzar el trànsit intestinal. El seu contingut en vitamines del grup B és alt, però, com que els cigrons sempre s'han de coure, es destrueixen amb la temperatura. S'ha comprovat que la seva ingesta dins una dieta amb predomini d'aliments d'origen vegetal millora la salut cardiovascular.

M'agrada la música de Paolo Conte i entre les seves cançons, la magnífica 'Sotto le stelle del jazz'. I també la versió que fan l'Albert Fibla i en Quico Pi de la Serra,

Sota els astres del jazz, Albert Fibla & Pi de la Serra


4 comentaris:

  1. Nani, me ha encantado. No lo he probado nunca pero me parece que tiene que estar buenísima la mezcla de garbanzos y alcachofas. Un besazo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si le añades el pulpo, el plato resulta una exquisitez.
      Otro besazo para ti.

      Elimina