Etiquetes

12 mesos 12 pans a baixa temperatura acompanyament al buit almívar Alt Camp amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cereals cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte embotits enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats gossos hortalisses horts urbans infusions km0 Lékué licors llaminadures llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa mel melmelades microones Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat productes bio quiches racó vegà receitas brasileiras receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades torrons tradicions truites vegetariana verdures viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dimarts, 22 de setembre de 2020

Pastís de formatge i figues, benvinguda tardor


Que si 'són figues d'un altre paner' quan volem dir que això és una altra cosa, que si 'pesem figues' quan ens endormisquem, que si 'és una figaflor' una persona fluixa de caràcter i d'energia, que si 'cada cosa pel seu temps i les figues a l'agost' ens parla de la temporalitat i així continuaríem amb el llarg i ric refranyer català on hi entren les comparacions amb les figues.
I és que la meva figuera és tan esplèndida que em fa fer de tot, que si pastissos, que si conserves o senzillament crues, soles o amb formatge, i són una delícia per al paladar. A l'arbre encara queden unes quantes però aviat s'acabaran. He experimentat de preparar-les de moltes maneres i les que em queden encara. I tot just el dia que vaig fer el pastís, a la tarda al programa 'Tot Es Mou' va sortir la Carme Ruscalleda amb en Lluís Marquina parlant d'unes quantes maneres de tenir-les al plat, per ser un fruit de plena temporada i que treuen el cansament físic i psíquic, no engreixen, són energètiques i saciants. I així vaig fer el figat fresc com ella: els fruits pelats i partits per la meitat -jo a quarts- sense amanir i posats al forn a 100ºC durant dues hores. Seguidament les posem en un motlle per a donar forma amb un pes a sobre. A les fotografies podeu veure com vaig acompanyar-les de gelat i una figa confitada. L'altra opció que va donar va ser la de preparar un almívar amb tant per tant d'aigua i sucre, i vaig fer mig quilo de sucre i mig litre d'aigua, quan va començar a bullir hi vaig afegir les figues sense pelar i vaig tenir-les bullint 10 minuts. Al final un rajolí de Chartreuse com a tarragonina en plena festa major sense festa major. La Carme va dir un rajolí de rom per si ho voleu fer com ella. D'aquesta manera es poden servir amb formatge, amb nata o fins i tot per a afegir-les a un rostit o amanida. Doncs aquí teniu una bona manera de donar-li la benvinguda a la tardor que acaba d'arribar. Cuinem, compartim i aprofitem la temporada.

Ingredients per al pastís en un motlle rodó de 24 cm de diàmetre,
 - 250 g de formatge fresc ricotta o mató
 - 3 ous
 - 1 mesura de l'envàs del formatge de sucre
 - 2 mesures de farina
 - 1/4 de mesura d'oli d'oliva verge extra
 - 1 xic de sal
 - figues partides a quarts
 - 1 cullerada sopera de mantega
 - sucre morè

Com fer-lo,
En bol gran, o el vas de la Thermomix, hi posem els ous, el formatge i el sucre.
Batem fins a barrejar-los.
Afegim l'oli i tornem a batre.
Seguidament hi aboquem la farina i el xic de sal.
Batem fins a aconseguir una massa homogènia i l'aboquem sobre el motlle que haurem untat amb mantega.
Per sobre hi posem les figues que haurem passat per una paella amb mantega i escorregut el suc que hauran deixat.
Enfornem durant 50 minuts a 240ºC fins que veiem que estigui al punt clavant un escuradents i surti net.
Als últims 5 minuts de cocció empolvorem el pastís amb sucre morè.

Quan estudiava fotografia els professors sempre ens deien que la millor llum per a captar imatges a la natura era la de la tardor, que passa per ser l'estació de l'any que més m'agrada, així que aprofiteu-la i sortiu, amb coneixement, i amb mirar també n'hi ha prou per a gaudir-ne.

Outono, Djavan
      ... Um olhar uma luz
              ou um par de pérolas
                    mesmo sendo azuis
                          sou teu e te devo por essa riqueza...

Cap comentari:

Publica un comentari