dilluns, 15 de febrer del 2021

Amanida amb avellanes, dorada al forn amb patates amb all i llimones a la sal


Ah, i un vi de taula. El títol era massa llarg i no hi cabia tot, però avui parem taula i ho fem bé. Falten les postres que vaig servir, però les posaré el pròxim dia. I aquest post és més que res per a compartir les llimones que he confitat en sal. Diuen que si tens llimones fes llimonada, però les he confitat per a usos diversos. De llimonada ja en faig tot sovint. Aquell dia vaig fer una orada que tenia congelada i tocava cuinar-la, més una amanida que ens agrada força. I unes patates que acostumo a tenir-ne per si de cas. Cuina senzilla i amb productes que tenim a mà, sense complicacions.

Llimones confitades en sal,

Les llimones ecològiques que càpiguen en un bocal, al meu hi ha 8 de mitjanes, 500 g de sal i aigua la que calgui. Rentem les llimones fregant bé la pell i les tallem fent una creu fins a la meitat del fruit. Les posem al pot amb la sal, sacsem bé i ho anem fent durant un parell de dies. Al tercer dia omplim el pot amb aigua bullent fins a la boca, procurant que cobreixi les llimones perquè si no es floriran. L'endemà comprovem que tot estigui bé i si cal, afegim aigua. Les tindrem així durant un mes en un lloc fosc. Després, un cop obert el pot, es conservaran en fresc i duren força temps. 

Amanida de col llombarda,

Col llombarda, avellanes torrades i trossejades, orellanes d'albercoc, trossets de bacó passats per la paella, raves blancs, oli d'oliva verge extra, vinagre balsàmic. 

Patates i alls,

M'agrada comprar les patates que van en una bossa i es cuinen al microones. Les faig servir per a la raclette (un altre dia us donaré idees) i també aixafades i fregides amb alls, salpebrades i una branqueta de farigola. Són un acompanyament ideal tant per la carn com pel peix.

Orada al forn per a dos, 

Una orada buida de dins i ben escatada, la salpebrem. Li fem uns talls on posarem unes rodanxes de llimona. Aquesta orada la descansarem sobre un llit de ceba sofregida tallada a juliana que posarem sobre una safata que pugui anar al forn. Hi afegim una branqueta de farigola, un parell d'alls, un got de vi blanc. Enfornem a 180ºC (preescalfat) una mitja hora, però caldrà que controlem que no es quedi seca, ja sabeu que els temps i les temperatures dels forns són ben diferents en cada casa. Si convingués, hi afegiríem un gotet d'aigua. 

I amb quin vi l'acompanyo?

En aquesta ocasió vam tenir a taula el Somdinou del Celler Cooperatiu de Gandesa, a la Terra Alta, de Garnatxa Blanca i Macabeu. Un blanc jove que ens va anar la mar de bé amb l'orada. M'explica la Maragda que el nom del vi és perquè el raïm amb què es fa a la cooperativa ve de 19 famílies. Gràcies per aquest regal, Maragda. La teva estimada terra fa molt bons vins, com aquest que em vares portar. Ai, com m'agraden aquests intercanvis. Ara esperarem que ens obrin el territori per a tornar-nos a veure i desitjo que sigui aviat. 

L'estaca, en directe a l'Olympia de París, Lluís Llach

          ... Si estirem tots ella caurà, i molt de temps no pot durar, segur que tomba, tomba, tomba, i ens podrem alliberar...

2 comentaris:

  1. què bo que ha de ser tot i què bonic! si no tens microones, les patates com suggereixes fer-les? petonàs, amiga

    ResponElimina
    Respostes
    1. Patates de les que facis servirnormalment, bullides amb la pell en aigua i sal.
      Que tinguis una bona setmana, estimada Ruth.

      Elimina