Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dilluns, 3 de maig del 2021

Bonítol de Tarragona a la sal en escabetx i una amanida amb flors

Quan vaig veure el programa Cuines, on en Marc Ribas preparava un bonítol a la sal en escabetx, vaig pensar en el que havia comprat dies enrere i tenia al congelador. Amb això de la pandèmia m'agrada tenir el congelador amb reserves perquè mai se sap quan podem tornar a un confinament més dur (esperem que no), però per si de cas. Així que em vaig posar mans a la sal i som-hi.

A Tarragona tenim el privilegi de trobar i consumir els nostres peixos. El bonítol no acostuma gaire a ser a taula, però el vaig veure bonic que va anar a parar al cistell. I de la manera que el vaig veure preparat sabia que agradaria. De pas, una amanida amb enciams i flors de l'hort l'acompanyarien. El pot de llimones confitades que ja estaven a punt també va ser obert i estan delicioses.  Com que érem dos a taula, les dues racions restants d'escabetx varen ser consumides al cap de tres dies. Un festival. Va, anem al tema.  

Ingredients per a quatre,

3 clares d'ou muntades • 1 pols de sal • 3 kg de sal marina gruixuda • 1 bonítol sense cap ni cua • 2 llimes tallades a rodanxes

Muntem les clares amb un pols de sal i la barregem amb la sal. Posem sal en una safata de forn o cassola de fang amb unes rodanxes de llima i descansem el bonítol per sobre. Tornem a posar-hi unes rodanxes damunt i el tapem amb més sal. El forn ha d'estar a 175℃, preescalfat i enfornem per una hora. Algun cop m'ha passat que en treure el peix i veure que un cop obert li falten uns minuts de cocció, el poso al forn amb la funció ventilador perquè s'acabi de coure -no massa temps i controlant-. I això pot passar, bé perquè el peix és massa gran o perquè no he tingut el forn prou calent i no ho he calculat. Però es pot solucionar. De pas, dir-vos que no havia preparat mai la sal amb clares d'ou muntades i m'ha agradat. L'altre recepta que tinc al blog a la sal és una orada. 

Escabetx, 

2 alls tendres tallats a rodanxes • 2 cebes tendres tallades a juliana • 1/2 porro tallat a tires • 1/4 de bulb fonoll tallat a juliana • oli d'oliva verge extra • 3 alls sense el germinat i tallats en làmines • boletes de fals pebre, uns grans de l'arbre del meu jardí • un pols de sal • vinagre chardonnay agredolç • xacolí, jo li poso sidra natural • 1 poma Granny Smith tallada finament amb pell a làmines

En una cassola amb oli d'oliva fem suar els alls tallats a làmines, sense que es cremin, i seguidament hi afegim els alls tendres, les cebes, el porro i el fonoll, fins que hagin suat i siguin transparents, uns cinc minuts aproximadament. Ara ja hi posem les boletes de pebre, sal, un bon ragi de vinagre i sidra. Reguem amb oli d'oliva i afegim la poma, tornem a deixar uns cinc minuts més. Apaguem el foc, tapem la cassola i que reposi uns trenta minuts.

Traiem el peix de la sal amb molta cura perquè no es trenqui i li traiem les espines. Fem lloms i el servim amb l'escabetx, tal com ho va fer en Marc Ribas. Ell va fer aquesta preparació que està feta per a posar-la en pots de vidres i fer-ne una conserva, posant-los al bany maria. Jo ho he posat en un pot gran sense fer-li el bany i menjar-lo al cap de dos o tres dies. El resultat espectacular. A més hi he afegit trossets de la pell de la llimona que vaig preparar al post del mes de febrer. Cal recordar que només es menja la pell i la podem tallar a làmines o a dauets. A la fotografia les he deixat a quarts perquè es pugui veure. Un cop a taula, ben tallada. Resulta ideal per a posar en amanides, suquets, pasta i allà on creieu que hi pugui anar. Aquest cop, a l'escabetx ha quedat molt bé. També he servit una amanida amb espinacs i enciam del meu hort i amb flors de sàlvia, de cebollí i d'all de bruixa, all rosat que ara podem trobar al camp. 

Les enfants du Pirée, Dominique A.


6 comentaris:

  1. Un blog preciós amb unes fotografies espectaculars!!

    ResponElimina
  2. Comparteixo l'opinió de la Violeta Poblenou. Fantàstic !!

    ResponElimina
    Respostes
    1. I gràcies a tu per passar per aquí, estimada Lourdes.
      ❤️

      Elimina
  3. Ja només amb l'elaboració curada i detallada al màxim d' aquest opípar plat les papiles gustatives aplaudeixen a 2 mans pel festí q s'endevina, però amb les teves magnífiques fotografies et superes, fan d' ideal guarnició. Gràcies mil, Nani!

    ResponElimina