Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dilluns, 29 de novembre del 2021

Galeta salada amb salmó i peres al pebre negre



Sortir de bon matí a l'hort després d'una nit de pluja intensa de tardor és un dels més grans plaers del dia. L'aroma que desprèn la terra humida, junt amb la flaire que arriba de l'espígol que està florit com mai, de les poques roses que queden amb pètals i del gessamí, és d'una espectacularitat impressionant. Collir bledes, col i alguna albergínia que sobreviu, faran un dinar improvisat. Però on posarem l'atenció serà a les peres de la vella perera, que com cada any fa dues collites, una a principis d'estiu i l'altre ara a la tardor. 

Les pluges de la setmana passada van fer caure les poques fulles que quedaven als arbres. El magraner ja ha quedat despullat del tot, els ceps de moscatell encara mantenen els pàmpols i esperaran el torn per a ser esporgats, el ginjoler ha esbandit tots els gínjols i encara en queda algun que aferrat a la branca es resisteix a caure -tot i que per dos anys seguits no n'hem menjat cap-, la figuera presumida i generosa es mostra bella amb les quatre fulles que aguanta. I què dir de la perera, la que atrau els ocells de l'entorn i que saben quins són els fruits madurs i aprofito les de terra que el vent ha fet caure. Són molt bones. Com que en tenim unes quantes prepararé un aperitiu i amb la resta les faré al vi, una conserva que sempre va bé tenir-ne al rebost.

Per a les 4 galetes,
 - 200 g de farina
 - 10 cl d'aigua
 -  7 cl d'oli d'oliva verge extra
 - 1 cullerada (cafè) de: cúrcuma, orenga i sal
 - 3 cullerades (cafè) de sèsam i mitja de pebre negre molt

En un bol gran barregem els ingredients fins a integrar-los bé. Les mesures de farina, aigua i oli poden variar una mica, segons com sigui la farina que tinguem a casa, però com que és una pasta fàcil no hi haurà problema que ens la fem nostra. Un cop la tinguem feta, la posem entre dos papers sulfurats i l'estirem amb un corró, donant-li la forma que vulguem: quadrada, rectangular o rodona. Posem les galetes en una safata de forn folrada amb paper de forn i enfornem a 180℃ durant uns 20 minuts, tot controlant que estiguin al punt (segons el forn). Aquí poso que són per a quatre, però podem fer-ne vuit que serien més primes i cruixents i no caldria tant de temps enfornades. 

Per a les peres amb pebre
 - les peres que ens vinguin de gust, de carn dura, pelades i sense cor
 - pebre molt
 - 2 cullerades soperes rases de sucre morè
 - 3 cullerades soperes de vinagre balsàmic
 - 4 cullerades soperes de vinagre de poma

Posem el sucre, els vinagres i un polsim de pebre negre en una paella amb les peres i deixem coure a foc baix i lentament durant uns tres minuts. Deixem reposar una mitja hora. Si el suc es fa espès, podem afegir una cullerada d'aigua. Muntem el plat amb una galeta, un tros de salmó fumat i les peres. Reguem amb una mica del suc. Fa uns dies em van regalar un parell de llimones de caviar cítric que posat sobre el salmó li dona un gust diferent. 

Torno a passejar per l'hort i em sembla que, si existeix, és el paradís. La natura em fa feliç.

Stranger in Paradise,  Fapy Lafertin Quintet & Tim Kliphuis


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada