dilluns, 8 de novembre del 2021

Tall rodó a foc lent i amb puré de patates i castanyes



I vas pujant per la carretera, estreta i quasi sense punts on parar, mirant el paisatge que en aquesta època és preciós i no et deixa indiferent. Colors i olors de tardor, amb el groc dels castanyers de fons. Així es puja cap a Vilanova de Prades, a la Conca de Barberà. L'any passat hi vaig voler anar, però no hi havia castanyes. Tocava anar-hi enguany: la Festa de la Castanyada.

La meva intenció era anar a comprar castanyes i algun producte de la fira. Vaig tornar a casa, a més de castanyes, amb patates, mel, ratafia, formatges i vi. Volia preparar una recepta posant a taula el territori, tal com m'agrada. I ho faig amb un tall rodó fet lentament i servit amb unes castanyes passades per la mel amb uns grans de pebre rosa i un puré de patates exquisit fet amb oli d'oliva del raig. Un luxe de territori. Ah, i servit amb un vi de l'Eva Aixalà, una jove dona del món del vi del celler Vega Aixalà. Del lot que vaig comprar trio el Viern, que va ser medalla d'Or al Concurs Mundial de Brussel·les 2021. Un vi de la DO Conca de Barberà, que prové d'unes vinyes conreades en costers de llicorella, seguint els preceptes de la viticultura ecològica i del calendari lunar, tant en vinya com al celler i criat en botes de roure francès durant 12 mesos. Ha resultat un bon maridatge. Va, que entrem a la cuina i cuinem per a quatre.

Per al tall rodó,
 - una peça de vedella d'un quilo (lligada)
 - 1 ceba
 - 1 pebrot verd tipus italià
 - 1 pastanaga
 - 1 branca d'api
 - mig porro
 - 1 tomàquet madur o tomàquet en conserva
 - 1 fulla de llorer
 - 1 manat d'herbes
 - 2 alls
 - brandi
 - 1 got i mig de vi blanc
 - oli d'oliva verge extra
 - brou de verdures
 - sal i pebre

En una cassola amb oli d'oliva daurem la peça de carn. Seguidament hi posem la ceba, el pebrot, l'api, el porro i la pastanaga tallats a bresa. Ho deixem coure uns minuts i afegim els alls, el llorer i el manat d'herbes. Deixem un parell de minuts i reguem amb un bon raig de brandi. Quan notem que s'ha evaporat, afegim el tomàquet tallat a quarts i que es cogui un parell de minuts. Salpebrem i afegim el vi. Quan comenci a bullir hi aboquem el brou de verdures fins que cobreixi les hortalisses. Deixem que agafi un bull, tapem la cassola, abaixem el foc al mínim i deixem coure unes tres hores o fins que veiem que la carn està prou tendre. Cal anar girant el tall de tant en tant i controlar que no es quedi sense suc. Si cal més temps, ho deixem. 

Per al puré de patates
 - 1 kg de patates, les meves de Vilanova de Prades
 - 100 g de mantega
 - 100 g d'oli d'oliva verge extra, el meu és del raig d'enguany
 - sal

Bullim les patates pelades en aigua salada durant uns 20 minuts o fins que estiguin cuites. Colem i les aixafem manualment junt amb la mantega i l'oli d'oliva, fins a convertir-lo en puré. Reservem.

Per les castanyes,
 - 16 castanyes
 - mel
 - grans de pebre rosa

Fem un tall a la pell de les castanyes i les posem a bullir en aigua durant uns 10 minuts. Les pelem de les dues pells, les passem per una paella amb una cullerada de mel i uns grans de pebre rosa. Reservem.

A l'hora de servir: traiem la carn de la cassola, li traiem el fil i tallem a talls. Passem la salsa de la carn per un colador metàl·lic, tot traient el manat d'herbes i el llorer, i reduïm amb una mà de morter. Reservem la salsa en calent, així com la carn. Muntem el plat posant els talls de carn regats amb la salsa. Decorem amb les castanyes i acompanyem amb el puré. Una copa de vi ho arrodonirà.

A l'hora de la música una banda sonora que molts recordem molt bé, 'La vida en un xip', de quan encara teníem algun programa d'entreteniment i l'esperàvem cada setmana. No és enyorança, però la qualitat dels programes ha variat, i ara hi ha una altra manera de fer i de qualitat. Fins i tot, molt es parla de què hem de consumir productes de proximitat i al Telenotícies no tenen problema de dir, quan van parlar de les parades per la castanyada a Barcelona, que la majoria compren les gallegues que són les millors (que no dic que no sigui veritat), però tenint les que tenim a Viladrau o a Vilanova de Prades, no fem cap favor al consum local. Va, ho deixem aquí.

Perpetuum Mobile, Penguin Cafe Orchestra


2 comentaris: