Etiquetes

dimarts, 15 de març del 2022

Crema de te matxa i mentaQuan vaig rebre l'últim número de la revista Cuina, fa uns dies, vaig veure que parlaven dels dolços de març: una crema de Sant de Josep i unes gofres acabades de fer. La crema per tradició, ja que el 19 de març és el dia oficial per menjar-ne. I les gofres perquè el 25 és el Dia de la Gofra.

Expliquen a la revista que les gofres són una pasta dolça d'origen medieval que és tota una institució Bèlgica i on es poden trobar dues versions: la de Lieja, més gruixuda i la de Brussel·les, més flonja i on recordo haver-les menjat boníssimes. Per les cremes, a casa les que més agraden són les natilles que feia la  meva mare, la crema de Sant Josep i la 'crème brulée'. La resta són varietats que faig per a publicar i repeteixo molt de tant en tant. I la d'avui que no crec que repeteixi perquè així com al coc de te matxa i farina de garrofa, el te matxa va ser un ingredient que li va donar un bon gust al pastís, aquí la crema ha quedat bona, però crec que és per a fans d'aquest tipus de te que el meu cervell no ha processat bé. I vaig riure molt quan el meu marit em va dir que li semblava estar menjant herba... Ens ho vam menjar bé, però no repetiré. De fet, soc una gran consumidora de te, tanmateix, m'agraden els florals siguin verds o negres, així i tot, el matxa no m'acaba de fer el pes potser no el sé preparar prou bé. És un te amb moltes i excel·lents propietats tal com ho vaig explicar el dia que vaig fer el coc, això no obstant, no entra dins les meves preferències. De totes maneres aquest flam/crema ha quedat bona i resulta una delicadesa per si en sou addictes.

Ingredients per a quatre flameres grans, o sis de petites:
 - 200 ml de crema fresca, nata extra cremosa
 - 400 ml de llet fresca
 - 3 rovells + 3 clares d'ou
 - 2 ous sencers
 - 1 branca de menta fresca
 - 80 g sucre mascavat
 - 15 g de te matxa, l'equivalent a dues cullerades soperes
 
Barregem la llet i la crema en un cassó i l'escalfem sense que arribi a bullir. Hi posem la branca de menta, tapem i deixem infusionar uns 40 minuts.
Engeguem el forn a 180℃.
En un bol gran batem els tres rovells, els dos ous i el sucre.
Traiem la menta de la llet i l'afegim als ous.
Tamisem el te matxa per sobre de la barreja, remenem fins que es desfaci i s'integri.
Ho repartim per les flameres i les posem en una safata amb aigua calenta per a fer el bany maria.
Enfornem entre 45 i 50 minuts, dependrà del forn, fins que veiem la crema ferma.
Podem servir al gust: amb sucre cremat, empolvorat de te matxa o amb un tros de galeta. En el meu cas ha sigut un tros de gofra que havia preparat per a esmorzar i que es va trencar en desemmollar-la. No sempre surt tot perfecte: no vaig esperar que es refredessin abans de treure-les. Si en voleu fer, surten molt bones, trobareu la recepta aquí: gofres de xocolata (petits luxes de diumenge)

Recomanació de la setmana, per als que enyoreu Dowton Abbey, i que m'envia la meva amiga Rosa (una devoradora de sèries...)
'La edad dorada', una sèrie que estan fent a HBO. Realment no hi falta el luxe, tot i que ens trasllada a la Nova York de la dècada de 1880 on les classes socials demostraven que existien diferents graons, ens fa veure com vivien els rics tot poderosos. Cal destacar la presència de la gran Christine Baranski (The Good Fight) i de Cynthia Nixon (Sex and the City), entre d'altres. 
Jo ja l'he començat i m'està agradant força. Gràcies, Rosa. 

Ens ha deixat, però les seves cançons ens acompanyaran per sempre més. Gràcies, Pau. 

El xiclet del temps, Pau Riba & Pascal Comelade
        ... deixa que em faci una bombolla
                 una bombolla de temps
                       amb gust de menta...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada