dimarts, 8 de novembre del 2022

Sopa de llet amb rosta de pa i coulis de mango

    

Avui hauria fet noranta-un anys. Ja en fa molts que no hi és. Ella és la que ens va educar el paladar als fills amb una cuina senzilla però deliciosa. A casa es menjava de temporada i local. Sempre hi havia un plat per si algú arribava més tard. I a ella li dec la meva cultura gastronòmica, els seus llibres i llibreta de receptes. Gràcies, mama.

Aquest post és per parlar de la lletera de casa amb què la meva mare ens enviava a comprar la llet i que guardo amb gran estima. Cada dia al tard, anàvem la meva germana o jo a buscar la llet fresca acabada d'arribar a ca la Roser, la lleteria de Mont-roig. I ara tant que es parla de la sostenibilitat, que si els governants han anat a reunir-se a Egipte (COP27) per a dir-nos que el món se'n va a la porra (per no dir una altra paraula), que s'han de reduir les emissions de no sé què, que cal que reciclem, i bla-bla-bla... Ja ho fèiem. No hi havia envasos de més, la roba s'aprofitava, es consumia amb coneixement, però en algun moment tot es va trencar. I m'agafen ganes de plorar quan veig que els primers a destruir tot són els que manen amb màniga ampla: calia fer una ciutat al desert?, calia que anessin en avions per a reunions a les quals només diuen que tot està malament?, i amb diners públics? Ho deixo aquí, no continuo.

Anem per la recepta. Senzilla, econòmica i fàcil de fer. Només m'he pres una llicència (i que va en contra de tot el que he escrit abans). Ja he explicat altres vegades que em vaig criar entre fruits tropicals. I una cosa que em crida l'atenció és la gran quantitat d'aquests fruits que es comencen a cultivar aquí. Alvocats, mangos i d'altres que necessiten molta aigua. Em costa molt entendre-ho. I ja no els compro mai, però dies enrere en veure un mango i sentir la seva olor, em vaig fer amb un i amb ell vaig fer la melmelada exprés o un coulis, digueu-li com vulgueu. De tant en tant m'enyoro del Brasil i estic dies i dies escoltant la ràdio de Rio, faig feijoada i em compro un mango. Com l'altre dia.

Ingredients per a quatre bols:
sopa de llet,
 - 1 litre de llet sencera
 - 200 g de sucre
 - 1 cullerada (cafè) de sucre vainillat
 - 1 canó de canyella 
 - 15 g de mel

Posem la llet, el sucre, la canyella i la mel en una cassola. Remenem i ho fem reduir a foc amorós entre 45 minuts i una hora. Reservem al frigorífic.

rostes de pa de motlle,
 - llesques de pa de motlle
 - 1 ou
 - llet per estovar el pa
 - un tros de pela de llimona
 - sucre per empolvorar
 - mantega per fregir

Escalfem la llet amb la pela de llimona. Apaguem el foc i deixem infusionar una estona. Ho aboquem sobre les llesques de pa de motlle i les passem per l'ou batut i fregim en una paella amb mantega. Empolvorem amb sucre.

coulis o melmelada exprés de mango,
 - 190 g de polpa de mango (un mango pelat i sense os) 
 - 90 g de sucre
 - el suc de mitja llimona

Posem els ingredients al pot de la batedora i triturem fins a deixar-ho ben fi. Ho posem en un cassó i ho coem a foc amorós uns cinc minuts. Tindreu un pot de melmelada que us pot durar una setmana a la nevera.

Muntem el plat amb la sopa de llet -pot ser freda, tèbia o calenta- amb una rosta de pa i el coulis de mango per sobre. I ara deixeu que la barreja us alimenti l'ànima i el cos.

Recomanació de la setmana: cuineu per als vostres. Regaleu sensacions i bons moments a taula. Compartiu mentre pugueu, que després els pares marxen i el buit és immens.

Per si voleu cremar calories ballem amb la música de la Natàlia Lafourcade. I un dos tres i avant i enrere i que no pari la música. Natàlia, el nom de la meva mare.

Que nadie sepa mi sufrir, Natàlia Lafourcade & La Sonora Santanera


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada