dimarts, 31 de gener del 2023

Rap al forn amb avellanes



De les que coses que més m'agraden d'anar a comprar al mercat, és fer-ho amb la ment oberta i mirar els productes de temporada, pensar què puc fer i en arribar a casa posar-m'hi. Sempre acabo comprant alguna cosa que no comptava i llavors ve el moment de pensar.

I així va ser com la setmana passada vaig trobar unes cues petites de rap de Tarragona, amb la sort dels tarragonins de tenir el peix fresc. Tenia sobre la taula de l'estudi una petita joia que vaig comprar, fa unes setmanes, per tres euros. Sí, tres euros. Un recull de receptes 'L'avellana a la cuina' d'alumnes de sisè d'EGB del C.P. 'Beat Bonaventura' de Riudoms, del curs 1992-93. Porta tota mena de plats fets amb avellanes i em va semblar una iniciativa local molt interessant. El vaig adquirir al CERAP-Centre d'Estudis Riudomencs 'Arnau de Palomar' de Riudoms, on vàrem exposar el col·lectiu Photo Km0, del qual formo part. Aquesta població del Baix Camp és molt activa en qüestions culturals i acostumen a tenir esdeveniments diversos, entre ells les jornades del fricandó en la seva secció gastronòmica.
Mirant el recull de receptes, n'hi ha de força atractives i moltes venen de tradició familiar, vaig veure una que aniria molt bé amb la compra del peix. I aquí la teniu, una de l'alumne JTS, que deia que la va treure d'un fulletó de l'avellana a la cuina. M'ho he passat molt bé veient d'on provenien totes i fins i tot he trobat algun cognom molt familiar per a mi. 
He acompanyat l'àpat amb el mateix vi amb el qual he cuinat. El resultat de posar les avellanes per sobre m'ha agradat molt. L'oli d'oliva verge extra que he usat és de la DOP Siurana i les avellanes de la DOP Avellana de Reus. Consum local 100%.

Ingredients,
 - 2 kg de rap en rodanxes, jo ho he fet amb dues cues
 - una ceba
 - tres tomàquets madurs, els meus són tres tomacons de penjar del meu hort
 - una cabeça d'alls
 - mitja llimona
 - sis patates
 - una copa de brandi
 - dues copetes de vi blanc
 - avellanes trossejades 
 -brou de peix
 - llorer, sal i pebre
 - oli d'oliva verge extra

Preparació,
Sofregir en una paella les patates i les cebes tallades a rodanxes i els alls amb pell. He de dir que aquí jo hi he posat unes patates petites tendres i les he bullit deu minuts en aigua i sal, després les he escorregut i les he afegit a la ceba i alls que s'estaven sofregint. I diu la recepta original: quan comenci a agafar color es posa tot en una plàtera d'anar al forn. Posar a sobre el rap amb la sal, el pebre, el llorer, la llimona a rodanxes, el vi, el brandi, el brou de peix i les avellanes. Es deix coure al forn durant uns vint-i-cinc minuts. I obro parèntesi: quan portava aquest temps he vist que encara no estava al punt i he aprofitat per a fer les fotos, ja que no ens agrada el menjar fred. El peix no s'havia cuit prou, ja sabeu que cada forn és diferent -jo el tenia a 200℃- i només volia mostrar com l'havia preparat (al peu de la lletra de la recepta original). Un cop fetes les fotos, ho he tornat al forn amb el peix dins el suc i l'he tingut vint minuts més i ha quedat al punt, veure última foto, acabat de sortir del forn i a punt de ser servit. Molt bo. Un plat senzill, ràpid i que dona molt bon resultat. I per a sucar-hi pa. 


Flowers, Miley Cyrus


2 comentaris: