Etiquetes

dilluns, 27 de març del 2023

Xiulets i pèsols ofegats, del meu hort



I quan arriba el temps de les faves no puc deixar de pensar en el meu pare. Si hi havia alguna cosa que no podia veure ni menjar, eren elles, les faves. Deia que a la guerra li van fer menjar tantes, sembla que era de les poques coses que tenien, que les va avorrir de per vida. Aquest fet ens va marcar a casa, perquè si la meva mare en cuinava, era quan ell no venia a dinar. Però estic segura que si li hagués preparat aquests xiulets, la cosa seria diferent.

Els xiulets són les faves tendres, les que es mengen amb la tavella i són delicioses. Surten just després de la florida i els podem preparar fregits, a la planxa, arrebossats, ofegats i si hi posem imaginació de qualsevol altra manera. Al Baix Ebre i al Montsià són coneguts com a borratxets i a Mallorca en diuen bessons de fava.
Els he preparat arrebossats. Primer fent una barreja de farina i aigua per a una tempura i després passant-los per panko. Fregits en un bon oli d'oliva verge extra, posats sobre paper de cuina i a taula després. Una delícia. Com que ahir vaig bullir bledes -també són de l'hort-, vaig guardar les penques per arrebossar-les també, havent-les bullit prèviament. 
Passo per l'hort a primera hora del matí agafo tot allò que necessito per cuinar-los ofegats juntament amb els pèsols que ja han arribat al seu punt. També desenterro uns alls i cebes tendres, tallo una branca de julivert i un parell de fulles de coriandre (que finalment no poso).

Què necessitarem i com ho prepararem,
 - cansalada
 - xiulets 
 - pèsols
 - ceba i alls tendres
 - julivert
 - oli d'oliva verge extra
 - sal i pebre

Primerament, bullirem els xiulets en aigua i sal durant uns deu minuts. Això farà que perdin l'amargor. Seguidament, en una paella fregim uns daus de cansalada. Afegim la ceba i l'all tendre tallats finament. Quan s'hagin sofregit hi posem els xiulets, sencers o tallats, junt amb els pèsols. Salpebrem. Hi posem un gotet d'aigua, segons la quantitat que hàgim posat de llegums. Ho deixem coure uns deu minuts amb la paella tapada (els ofeguem) i controlant que no s'aferri.

Ahir em vàrem trucar del programa de Catalunya Ràdio i que fa la Paula Molés, Un restaurant caníbal a Berlín, que s'emet els diumenges a les 13 h. Va ser un plaer poder explicar que són els xiulets. I voldria afegir que quan sembro faveres a l'hort després les utilitzo com a adob en verd. És tot un procés ecològic sobre el qual podeu trobar molta informació a les xarxes. La felicitat de tenir un hort i poder aprendre de la natura. 




3 comentaris:

  1. Quina delícia! Podríem fer menjar més verdura als petits (als que els costa) fent-los variar i les faves arrebossades o així amb la ceba i la cansalada són temptadores.

    ResponElimina