dilluns, 20 de març del 2023

Crema de cafè amb bunyols de vent (caragirats)



Quan les tradicions són dolces no costa gaire seguir-les. Ahir, dia de Sant Josep, tocava fer crema i alguna cosa per acompanyar-la. M'agrada anar variant els gustos i manera de fer les cremes i com que hi ha una que sempre triomfa, sobretot a l'estiu, és la de cafè. Us passo la recepta i veureu com us ho agrairan.

A l'índex de les receptes, a l'etiqueta de 'cremes' en trobareu de dolces i de salades. A les dolces hi trobareu altres versions de cremes i que podreu triar la que més us agradi. Vinga, cap a la cuina, que aquestes cremes són bones per fer-les tot l'any. I com que per la Quaresma es fan els bunyols de vent, en prepararem uns quants. També són coneguts com a bunyols de Quaresma o caragirats (perquè es giren quan es fregeixen). Es poden farcir de crema, ja que queden buits per dins. I si voleu, els podreu farcir de la crema de cafè que comparteixo. Seran diferents.  

Ingredients per a quatre racions de crema de cafè,
 - 1/2 litre de llet
 - 3 rovells d'ou
 - 125 g de sucre
 - 3 cullerades (sopa) de cafè soluble
 - 4 cullerades rases (sopa) de maizena
 - 1 pela de llimona
 - 1 branca de canyella

Reservem un got de llet i escalfem la resta en un cassó amb la canyella i la pela de la llimona. Mentre s'escalfa, barrejarem els rovells, el sucre, la maizena i el cafè soluble al got de llet que hem reservat. Quan comenci a bullir traiem la canyella i la llimona. Seguidament, hi aboquem el got amb la barreja i anem remenant amb una cullera de fusta, fins que tinguem una crema espessa. Ho posem un bol i deixem que es refredi al frigorífic una hora com a mínim. Servim amb els bunyols.

Ingredients per uns 40 bunyols,
 - 65 g de mantega
 - 130 ml de llet
 - un pessic de sal
 - 80 g de farina tamisada
 - 3 ous
 - oli de gira-sol 
 - sucre
 - anís o ratafia o Chartreuse

Posem a bullir en un cassó la llet amb la mantega i el pessic de sal. Hi abocarem la farina de cop quan comenci a bullir. Caldrà remenar-ho de pressa i fins que es faci una bola de pasta que es desenganxi de les parets del cassó. Continuem fora del foc perquè es refredi. Seguidament, hi incorporarem els ous d'un en un, tot remenant i fins a aconseguir que quedi una massa llisa. La deixem reposar dins un bol una hora aproximadament. Amb dues culleres anirem fent petites boles que fregirem en un oli abundant que no estigui massa fort. Veureu que es giren sols i si no ho fan, els ajudeu amb una forquilla. Els traurem quan hagin agafat un bonic color daurant i els posarem en un plat amb paper de cuina. Després, si volem, els ruixem amb el licor que més ens agradi i els empolsem amb sucre -també pot ser sucre de llustre-. Serviu els bunyols sols o per acompanyar la crema.

Ti amo,  Ciao Italia!, The Italians & Italian Café Society


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada