Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dilluns, 6 de març del 2023

La fornera de Biosca



Hi ha negocis que tenen ànima. Sobretot perquè hi ha una ànima major darrere, la que tot ho fa i mou. En el cas de 'La Fornera de Biosca' és immensa, una persona amb el somriure permanent  als llavis i que et fa sentir bé. Passat demà serà el 8M, Dia Internacional de les Dones i puc dir que la Judit és l'exemple de tot allò que podem arribar a fer, seguint les il·lusions amb esforç i tenacitat. Sí, aquesta és la Judit Barniol, la fornera de Biosca.

El dia que la vaig visitar em repetia que no estava passant per un bon moment: li havien segrestat el compte d'Instagram _la_fornera_, i això l'havia deixat mal al cor per tota la feina que havia fet i compartit per la xarxa. Sortosament, ha pogut recuperar-lo aquesta setmana i tornarà a començar a mostrar el treball que fa i que li dona vida. En aquesta feina l'acompanya els caps de setmana, lajudantdelafornera, en David el seu company de vida junt amb els seus fills. En preguntar-li per l'ofici d'abans em diu que era i és mare i que concilia amb els dos petits. 
Fornera autodidacta i que va arrodonir els seus coneixements a la Cooperativa Agroecològica L'Aresta, de Santa Coloma de Queralt, a la Conca de Barberà. Va aprendre a gestionar, a part de fer pa, i com portar una empresa. Una cooperativa creada l'any 2013 que treballa per la sostenibilitat i transformació social a partir del desenvolupament de la sobirania alimentària, l'economia social, solidària i feminista i desenvolupament de l'agroecologia. A la fleca, tot són dones, elaboren els pans de manera artesanal i fets amb llevat mare natural. Us suggereixo que visiteu la web i podreu informar-vos dels tallers que tenen, dels productes que fan i els punts de venda. 
Ara somia en tenir acabada una botiga de queviures, recreant-ne una d'antiga com hi havia als pobles, amb productes selectes de proximitat, just a la cantonada del forn, i que ara ho fa conjuntament amb la venda de pa. Vol oferir productes catalans de degustació exquisida.  Una venda que és prou coneguda i on es fa fila per entrar a comprar els productes que ven, tants com en faci tants que en ven. S'hi ha d'anar ben d'hora per si vols triar entre tot allò que entra per la vista: coques, magdalenes, pans diversos, croissants i d'altres. Tot fet amb farines ecològiques i de la terra. Té el pa de tros dedicat a la comarca de la Segarra i que molts el compren com a regal (i quin regal!) i un altre, el pa de la Marta, en homenatge a la seva sogra que sempre va creure en el projecte de la Judit des d'un principi i està tallat en forma de cor, fet amb farina de xeixa ecològica, de 18 h de fermentació, massa mare de cultiu, baix en gluten, molt digestiu, d'aroma especial i de gust dolç. El fa els dimecres que és el dia de Pans de baix gluten i que cal reservar, si no us voleu quedar sense.  I és justament amb aquest pa que va participar el passat 25 de novembre amb La Pana Morada, fent un pa per la lluita contra la violència masclista i que per la seva venda va arreplegar més de 300 € que va donar a l'Associació de dones Ca l'Aurèlia de Barcelona. Tot un èxit. I és que la Judit és així. Generosa i amb un gran cor. Que no dubta a vendre't la farina adient per la recepta que vols fer i fins i tot t'escriu la manera de com l'has de preparar. Sí, és de les persones que et fan creure que encara tot està per fer, i tot és possible.

I és que el feminisme és això. Tots els dies són 8 M.
Gràcies, Judit. 

Univers, Gigi Ros
          

2 comentaris: