dilluns, 6 de març del 2023

La fornera de Biosca



Hi ha negocis que tenen ànima. Sobretot perquè hi ha una ànima major darrere, la que tot ho fa i mou. En el cas de 'La Fornera de Biosca' és immensa, una persona amb el somriure permanent  als llavis i que et fa sentir bé. Passat demà serà el 8M, Dia Internacional de les Dones i puc dir que la Judit és l'exemple de tot allò que podem arribar a fer, seguint les il·lusions amb esforç i tenacitat. Sí, aquesta és la Judit Barniol, la fornera de Biosca.

El dia que la vaig visitar em repetia que no estava passant per un bon moment: li havien segrestat el compte d'Instagram _la_fornera_, i això l'havia deixat mal al cor per tota la feina que havia fet i compartit per la xarxa. Sortosament, ha pogut recuperar-lo aquesta setmana i tornarà a començar a mostrar el treball que fa i que li dona vida. En aquesta feina l'acompanya els caps de setmana, lajudantdelafornera, en David el seu company de vida junt amb els seus fills. En preguntar-li per l'ofici d'abans em diu que era i és mare i que concilia amb els dos petits. 
Fornera autodidacta i que va arrodonir els seus coneixements a la Cooperativa Agroecològica L'Aresta, de Santa Coloma de Queralt, a la Conca de Barberà. Va aprendre a gestionar, a part de fer pa, i com portar una empresa. Una cooperativa creada l'any 2013 que treballa per la sostenibilitat i transformació social a partir del desenvolupament de la sobirania alimentària, l'economia social, solidària i feminista i desenvolupament de l'agroecologia. A la fleca, tot són dones, elaboren els pans de manera artesanal i fets amb llevat mare natural. Us suggereixo que visiteu la web i podreu informar-vos dels tallers que tenen, dels productes que fan i els punts de venda. 
Ara somia en tenir acabada una botiga de queviures, recreant-ne una d'antiga com hi havia als pobles, amb productes selectes de proximitat, just a la cantonada del forn, i que ara ho fa conjuntament amb la venda de pa. Vol oferir productes catalans de degustació exquisida.  Una venda que és prou coneguda i on es fa fila per entrar a comprar els productes que ven, tants com en faci tants que en ven. S'hi ha d'anar ben d'hora per si vols triar entre tot allò que entra per la vista: coques, magdalenes, pans diversos, croissants i d'altres. Tot fet amb farines ecològiques i de la terra. Té el pa de tros dedicat a la comarca de la Segarra i que molts el compren com a regal (i quin regal!) i un altre, el pa de la Marta, en homenatge a la seva sogra que sempre va creure en el projecte de la Judit des d'un principi i està tallat en forma de cor, fet amb farina de xeixa ecològica, de 18 h de fermentació, massa mare de cultiu, baix en gluten, molt digestiu, d'aroma especial i de gust dolç. El fa els dimecres que és el dia de Pans de baix gluten i que cal reservar, si no us voleu quedar sense.  I és justament amb aquest pa que va participar el passat 25 de novembre amb La Pana Morada, fent un pa per la lluita contra la violència masclista i que per la seva venda va arreplegar més de 300 € que va donar a l'Associació de dones Ca l'Aurèlia de Barcelona. Tot un èxit. I és que la Judit és així. Generosa i amb un gran cor. Que no dubta a vendre't la farina adient per la recepta que vols fer i fins i tot t'escriu la manera de com l'has de preparar. Sí, és de les persones que et fan creure que encara tot està per fer, i tot és possible.

I és que el feminisme és això. Tots els dies són 8 M.
Gràcies, Judit. 

Univers, Gigi Ros
          

2 comentaris: