dilluns, 3 d’abril del 2023

Enoturisme: un dia a Poboleda, al Priorat



D'ençà que tinc el blog he anat coneixent persones amb els mateixos interessos i aficions, amb les quals vaig compartint trossos de vida. Una d'elles és la Núria, membre de La Safranòria, una associació per a la conservació de l'agrobiodiversitat del Priorat, un grup de voluntaris que treballen per a preservar el llegat del passat amb mirada de futur les varietats de cultius tradicionals de la comarca.

Sobre aquesta associació ja us en vaig parlar quan els vaig dedicar un post del dia que varen organitzar una jornada de recollida i intercanvi de llavors per al seu banc. Tan important és saber el que mengem com el seu origen i per aquest motiu em sembla molt interessant compartir la feina que fan. 
I bé, com deia, la Núria em va convidar a conèixer Poboleda, a trepitjar territori com a mi m'agrada. Primerament, vàrem visitar una xocolateria que és com entrar en una casa de nines de diminutes dimensions i que pren com a nom el número del carrer on està: Xocoleda 9/11, Artesans xocolaters. Un lloc amb encant del qual surts embriac de xocolata, el somni de qualsevol llépol d'aquest producte, però amb una bona compra perquè prendries tot el que tenen exposat. Xocolates de totes parts del món, blanques, negres, amb sèsam i tot un reguitzell d'especialitats. Les mones eren les protagonistes dels prestatges i en totes d'una varietat que feia difícil fer una tria. Agraeixo els minuts que la Neus i el Domènec ens van dedicar perquè la feina d'aquests dies els tenen més que ocupats. 
Seguidament, ens vàrem dirigir al Celler Burgos Porta. He de dir que per més que visiti cellers sempre em sorprèn la feina dels vinyaters i el bon fer que hi posen. A Mas Sinén, en Salvador Burgos ens va fer un tast dels seus vins i en va transmetre la passió que sent per la terra i sobretot per allò que produeix: vins excel·lents. Un celler amb un entorn especial i cobert de vegetació que manté la temperatura ideal tot l'any, envoltat de vinyes, terrasses i costers amb unes fantàstiques vistes a la Serra de Montsant. Vins ecològics de la Denominació d'Origen Qualificada Priorat i que no podeu perdre l'ocasió de tastar-los. Mentre fèiem el tast, podíem veure la paulònia vestida de lila primaveral i fins i tot, un cabirol que es passejava pel bosc. Magnífica natura. 
Finalment, vàrem visitar en Joan, un pagès amb un hort d'aquells que semblen jardins. Un goig veure com  el cuidava i que ja tenia patates en estat avançat de cultiu i amb tomaqueres amb flors dins l'hivernacle. Plàntules preparades per a ser sembrades i els crestalls a punt. D'ell vaig agafar alguna idea que aplicaré al meu hort.
Va resultar un dia magnífic. Vaig tornar a casa amb llavors i planters que em va regalar la Núria. Ahir ja vaig preparar l'hort per a rebre els nous cultius. Vaig fer un tipi per a posar les carabasses de fregall tot copiant el que tenia la Judit del projecte Somaia al seu hort. Recordeu el dia que la vam visitar la Ruth i jo? Un paradís a Poboleda.

El Priorat, un racó del món que cal conèixer i que tenim a prop. No cal anar a la lluna. I amb persones com la Núria i l'Oriol que estimen el territori és un plaer, un dels regals que m'ha donat el blog. Gràcies.

Fly Me To The Moon, Olli Soikkeli, Hot Club d'Europe & Paulus Schäfer


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada