Sí, heu llegit bé. Carquinyols i no carquinyolis. Són unes pastes seques i cruixents fetes amb ametlla. No són tan durs com els nostres i es poden fer també amb avellanes i xocolata, però llavors es diuen tatis. I no us penseu que ja els coneixia, no. Va ser la Gemma de la perruqueria on vaig que me'ls va donar a conèixer. Acostuma a preparar-me un te mentre faig temps i va coincidir que per les vacances a anar a visitar els pares, ella és menorquina, i com que sap que m'agrada tot el relacionat amb la gastronomia me'ls va donar a tastar. Em va sorprendre el gust i em vaig posar a buscar la recepta.
Aquí tenim molts avellaners, però també ametllers i els de casa em meravellen any rere any amb les seves flors precioses i efímeres, que un cop seques encara queden preses dels ametllons. De gust m'han quedat igual que els que vaig tastar, però d'aparença no. Aquells eren buits per dins i llisos per fora, el gust el mateix. La Gemma m'ha promès que em donarà la recepta de la seva àvia i els tornaré a fer. I si aquest estiu aneu a Menorca, arribeu-vos a Es Mercadal i no us oblideu de comprar-ne.
Ingredients,
- 400 g de sucre
- 400 g de farina
- 2 ous grans o 3 de petits
- 1 cullerada rasa (sopera) de bicarbonat
- 1 cullerada rasa (sopera) de canyella molta
- 100 g d'ametlla crua pelada
- 100 g d'ametlla torrada amb pell
Com preparar-los,
Es poden fer manualment triturant les ametlles i reservant-les. Es baten els ous i el sucre, afegim la canyella, el bicarbonat i la farina. Pastem i per últim afegim les ametlles triturades, integrant-les bé.
Jo ho he fet amb la Thermomix: triturem les ametlles amb turbo dues vegades i reservem. Posem el sucre i els ous barrejant 15 segons a velocitat 5. Seguidament, afegim la canyella, el bicarbonat i la farina. Turbinem a velocitat 6 durant 16 segons. Afegim les ametlles i barregem 10 segons a velocitat 5. Si calgués, acabem d'integrar amb l'espàtula.
Aplanem la pasta amb un corró entre dos papers sulfuritzats de forn, deixant un gruix d'un centímetre. Tallem a tires i després a quadres, d'uns 2 x 2 centímetres. Enfornem amb el forn preescalfat a 180℃, durant uns 8/10 minuts com a màxim, sobre una safata de forn folrada amb paper de forn i ben espaiats entre ells. Han de quedar secs i cruixents. No us passeu de temps al forn, quan els toqueu encara han d'estar un pèl tous. Els podreu conservar en una llauna hermètica durant bastants dies, però us dic jo que a casa no tardaran gaires dies a acabar-se. Ideals per acompanyar el cafè o un te. Fins i tot un gelat...
Això ja està, Pau Vallvé
... Vinga va!
Tornem-nos a abraçar!
Ballem com mai
Tornem a viure
S'ha acabat mirar enrere...
En semblen molt bons, ja t' he comentat que el penso fer, i quant tinguis la recepta autèntica ja ens la passaràs. 😘
ResponEliminaDoncs quan la Gemma em passi la recepta la compartiré, ❤️
Elimina