Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dimecres, 24 d’abril del 2024

Les àmfores de vi submergides


Passejar pel Serrallo de Tarragona sempre és un plaer. Els tarragonins tenim una estima especial per aquest barri de la ciutat. Veure la seva activitat diària resulta d'un gran atractiu. I en aquest lloc, concretament a l'espai del Teatret del Serrallo de l'edifici de l'antic Pòsit de pescadors, es va presentar dies enrere per part de l'associació Taula de Vi (una entitat creada per diversos actors relacionats amb el món del vi, la viticultura i tot el que se'n deriva) les àmfores de vi submergides en un projecte innovador al nostre territori que va començar el 6 de març del 2023.

La Ruth ens fa un petit resum,

'Si progressem com a espècie humana és perquè hi ha persones que es compliquen la vida'. Ho diu el fotògraf Rafa López-Monné, director d'Acció Climàtica i Territori al Port de Tarragona. A les seves aigües, a La Dragonera, tres cellers de la DO Tarragona -Mas Vicenç, Vinyes del Tiet Pere i Pallarades- han submergit 150 àmfores plenes de vi, amb les varietats autòctones Malvasia, Cartoixà Vermell i Macabeu. També algunes mostres de Sumoll i alguns vins amb ampolla. És un experiment, una prova per testar l'efecte de la criança al mar, a 50 metres de profunditat, per veure quin caràcter confereix al vi el balanceig constant de les onades. Sense protocols encara i amb més temps d'immersió del que haurien desitjat -400 dies- constaten, en general, que hi ha més volum i salinitat i també que el vi s'afina més ràpid que al celler. 'Volem reivindicar la influència que ha tingut el mar en els vins de Tarragona', diu Xavier Vicenç. Oriol Pérez de Tudela insisteix en què és un 'projecte embrionari' però que han encetat converses amb la Facultat d'Enologia de la Universitat Rovira i Virgili per establir protocols de vinificació i de criança: Ja que fem l'esforç, n'estudiarem els trets diferencials'. 'Seguirem fent immersions, ho farem regularment i durant més temps d'envelliment al mar', afegeix Josep Armengol. S'utilitzen àmfores vitrificades de 75 cl fabricades a l'Aragó. De moment no es posaran a la venda, sinó que serviran per mostrar l'experiència i es donaran a tastar ocasionalment. El vi té un accent particular, l'originalitat de la immersió fa d'esquer. És sens dubte ambaixador de Tàrraco, del seu vincle històric amb la vinya i la navegació, però tant o més significatiu que el tast és la bellesa submarina incrustada a la pell de l'àmfora. Un artista que l'ha vist, manifesta: 'Sembla un Barceló'.



La Mer, Avalon Jazz Band


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada