dissabte, 13 d’abril del 2024

Strudel de bledes



Les cases tenen vida i com moltes coses també s'han de posar al dia. La cuina s'havia quedat una mica obsoleta i calia fer un canvi tot sumant noves tecnologies. Entre les noves incorporacions hi ha una que m'ha fet molta il·lusió: un forn de vapor. I ara estic com una nena amb sabates noves aprenent de fer-lo servir. De fet, té moltes funcions a les quals m'hi hauré d'acostumar. 

Per practicar estic fent les receptes que inclou el catàleg de la marca. Així començo a fer pans, que com sabeu és molt important aplicar vapor mentre es cou: deixa la crosta cruixent i tendre per dins. Normalment, es posa un bol amb aigua mentre s'escalfa el forn. O també amb un esprai vaporitzant els laterals -mai sobre la flama si el forn és de gas, ni a les resistències elèctriques ni al ventilador-. Amb la funció del forn d'anar afegint vapor mentre es cou la preparació és molt interessant: el vapor que es genera no resseca els aliments i agafen una crosta ben cruixent. També va molt bé per escalfar els aliments que estan precuinats. 

Com sempre, passejar per l'hort de bon matí resulta un plaer i un aliment per l'ànima. Així que d'allí empro l'ingredient principal de l'strudel d'avui: les bledes. I els ous acabats de plegar i la ceba. I la tarongina, tarongí o melissa, segons com li vulgueu dir. És una de les herbes aromàtiques que tinc a l'hort i que més el perfumen. Desprèn una olor similar a la llimona i una aroma similar a la menta. Amb moltes propietats farmacològiques, entre elles la de regular els trastorns menstruals. 

I després de tot, anem a la cuina a preparar aquest strudel que m'ha agradat moltíssim i no exagero gens. Necessitarem els següents ingredients per a quatre racions tal com indica el fabricant, 
per la massa,
 - 250 g de farina + per empolvorar 
 - 20 g de mantega fosa
 - 1 culleradeta de sal
 - 1 ou batut
 - entre 4 i 8 cullerades d'aigua, dependrà de la farina. Jo n'he posat 10
 - una mica d'oli
pel farciment,
 - oli d'oliva verge extra
 - 1 ceba
 - 1 o 2 alls picats
 - 300 g de bledes bullides i escorregudes
 - 200 g de ricotta
 - 2 ous batuts
 - 60 g de pinyons
 - ratlladura de taronja
 - 15 fulles de tarongina
 - 2 cullerades soperes de parmesà ratllat
 - un polsim de nou moscada ratllada
 - sal i pebre
 - mantega per pintar 

Preparació,
Barregem la farina, la sal, la mantega, l'ou i l'aigua. Ho fem amb el robot a velocitat lenta fins a aconseguir  una massa modelable. Fem una bola, l'untem amb oli d'oliva i l'emboliquem amb film transparent. Deixem reposar un parell d'hores al frigorífic.
Fem el farcit sofregint la ceba i els alls en oli. Seguidament hi afegim les bledes tallades a tiretes. Esperem que minvin i hi posem els tomàquets secs tallats a dauets, la ratlladura de taronja, els pinyons i la tarongina. Salpebrem i empolvorem amb la nou moscada. Remenem i hi posem la ricotta, els ous batuts i el parmesà. Deixem refredar.
Empolvorem un drap de cuina amb farina i estirem la massa per sobre tot fent un rectangle.
Estenem el farcit i dobleguem les vores per sobre.
Aixequem el drap i enrotllem la massa. La fem lliscar per sobre del paper de forn en una safata. Untem amb mantega fosa i ho posem al forn, que haurem preescalfat a 180℃ amb calor dalt i baix i amb funció de vapor fort durant una hora aproximada o fins que el veiem cuit. Si no teniu vapor integrat, podeu posar un bol amb aigua calenta que anirà fent la seva feina.
Amb aquesta recepta d'avui he afegit l'etiqueta de 'forn de vapor' on aniré posant els meus experiments (només si surten bé). 

Només afegeixo que l'strudel ha quedat una exquisidesa. 

Sparring Partner, Paolo Conte


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada