Etiquetes

dilluns, 8 d’abril del 2024

Bolonyesa vegana



En pic vaig tenir a les mans el llibre de cuina índia 'Rasa, Sabores e Historias de mi cocina india' de l'Anjalina Chugani i fullejar-lo, vaig saber quina recepta faria tant sí com no. La 'Veggie Bolognese'. Ara pensareu: una bolonyesa vegana? Bolonyesa sense carn? Sapigueu que ha sortit una delícia de plat i que el comensal que sempre comparteix taula amb mi ja m'ha demanat que aquest plat sigui dels que acostumem a repetir. Li ha semblat una bona manera de menjar llegums i variar de com mengem les llenties. He triomfat jo i sobretot, l'Anjalina. 

Quan vaig llegir els ingredients que necessitaria per preparar la recepta vaig aturar-me a les llavors de carambola, ajwain, i on les podria trobar. Va resultar més fàcil del que creia. Tinc una botiga prop de casa on compro els productes que empro quan cuino brasiler. El noi que m'atén és d'una gran amabilitat i quan li vaig demanar les llavors me les va donar de seguida. Això sí, em va preguntar on les posaria, en quin plat. Ell és magribí i em va dir que no les usa. Això de les herbes també va per països. Aprenent sense sortir de casa. Les ajwain són llavors semblants a les de comí o fonoll, una mica més petites. En trauré profit del pot que vaig comprar. Per cert, un dia us ensenyaré el meu armariet d'espècies.
A l'hora de fer les fotografies he posat color amb les flors que tinc al jardí ara mateix. I és que m'imagino l'Índia com un país de colors i olors, tal com ha quedat de perfumada la cuina quan he acabat la salsa.

Ingredients per a quatre racions, 
 - oli d'oliva verge extra
 - 1 ceba gran picada finament
 - 4 alls picats
 - 250 g de xampinyons Portobello trossejats
 - 2 pastanagues pelades i trossejades
 - 800 g de llenties cuites
 - 800 g de salsa de tomàquet
 - 1 cullerada d'orenga sec
 - 1 cullerada d'alfàbrega seca
 - 1 culleradeta de llavors de carambola (ajwain)
 - 1/2 culleradeta de comí en pols
 - 2 cullerades de tomàquet concentrat
 - sucre morè
 - 1 paquet de pasta

Manera de fer,
En una cassola gran i fonda, escalfem l'oli fins que brilli. Li afegim les llavors de carambola i el comí en pols. Quan desprenguin les aromes, afegim la ceba, els alls i les pastanagues i els ofeguem. Salem. Seguidament, afegim els xampinyons, les llenties i les herbes seques, i deixem uns minuts fins a veure que els xampinyons estan al punt. Afegim la salsa de tomàquet i el tomàquet concentrat i un polsim de sucre morè. Remenem. En aquest punt diu l'Anjalina que si veiem que la salsa està massa espessa li podem afegir una mica d'aigua o brou de verdures. També podria ser una mica de nata líquida, però llavors deixaria de ser vegà i passaria a ser un plat vegetarià. 
Tapem i deixem coure a foc lent entre 12 i 15 minuts, tot remenant de tant en tant.
Si acompanyem la salsa de pasta, la courem. Jo he preparat uns linguine de tres sabors i ho he fet seguint la regla, com sempre, de 1/10/100 x ració i segons el temps que marqui el producte. Aquesta és la manera com bullo la pasta: 1 litre d'aigua amb 10 grams de sal per cada 100 g de pasta que és la ració per persona. Si ho feu així, no hi pasta que es resisteixi i sempre us quedarà al punt. 
Conservarem una mica d'aigua de la cocció de la pasta per si calgués afegir-la al moment de servir la salsa. Es pot servir des de la cassola i sempre molt calenta.

Per berenar vaig preparar un 'Pound cake' la recepta del qual trobareu al llibre. Què dir quan es posa un toc d'alfàbrega i cúrcuma en un coc? Doncs que resulta un plaer pel paladar.

De la cuina índia ja vaig fer un post basat en un dahl amb arròs i portat per un dabbawala, que si llegiu la història, us agradarà. Els 'dahl' (l'Anjalina ho escriu sense h, dal) són plats de llegums, preferentment de llenties, i que constitueixen principalment l'alimentació diària del país. Són una font de vitamines i minerals molt importants. Al llibre trobareu un apartat on ho explica.

De l'època que els Beatles van anar a l'Índia, guardo el record de les seves cançons amb Ravi Shankar. Va ser en aquell moment que vaig somiar visitar alguna vegada aquell país, però això ja queda per a una altra vida.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada