Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dimarts, 30 d’abril del 2024

Bolinhos de bacalhau



Enguany Sant Jordi va ser molt especial per a mi. I diria que internacional, ja que vaig tenir família colombiana i moçambiquesa que em varen portar llibres dels seus respectius països. Vaig preparar un àpat de benvinguda i vàrem arribar a comptar unes vuit nacionalitats entre tots els que érem a taula. Un dinar ben emotiu i que difícilment oblidarem. 

Entre els llibres, el 'Con sazón' de cuina tradicional colombiana que em va l'Emília. Em va agradar moltíssim. A part d'original, amb unes receptes que em varen fer viatjar al Brasil per la semblança dels ingredients que fa servir. Aprendré a fer arepas, hogaos, cuchucos, hayacas, entre altres plats ben exquisits. I del llibre dic que és original perquè va dins una capsa de cartó que un cop que l'obres es transforma en un faristol la mar de pràctic.
D'entre les receptes hi ha una que l'he adaptat a la meva manera de fer i que em porta a un dels àpats de carrer de Rio, els bolinhos de bacalhau (croquetes de bacallà) fets amb mandioca o aipim. De les coses que no em puc perdre quan hi vaig. Al llibre de Colombia surten com a 'pasteles de yuca' i estan farcits de carn. En la recepta que comparteixo es podrà fer tant d'una manera com d'altra: de bacallà o de carn. Trieu.

Ingredients per a uns 14 'bolinhos',
per a la massa,
 - 900 g de mandioca o iuca
 - 20 g de maizena
 - 10 cullerades soperes d'oli d'oliva verge extra
 - sal
per al farcit,
 - 1 ceba mitjana
 - 200 g de bacallà dessalat i desfilat
 - 2 ous bullits
 - 1/2 pebrot verd tipus italià
 - sal i pebre
 - oli per a fregir

Manera de fer,
Pelem la iuca o mandioca i la tallem a trossos. La posem en una cassola amb aigua i bullim fins que estigui tova. Colem i la xafem en un bol. Afegim la maizena, l'oli i salpebrem. Barregem bé: ha de quedar una massa que no s'enganxi a les mans. Deixem reposar mentre preparem el farcit.
Per al farcit farem un sofregit amb la ceba i el pebrot verd. Quan estigui al punt afegim el bacallà i salpebrem. Deixem un parell de minuts i llest.
Amb la massa farem unes 14 boles que aplanarem i farcirem amb una cullerada del sofregit. Tanquem la croqueta. Fregirem en oli ben calent i anirem posant sobre paper de cuina.
Servim calents.

Al blog podeu trobar altres receptes fetes amb mandioca: um bolo de aipim i aipim frito. Una manera de viatjar amb el paladar.

I li demano a l'Emília que em digui una cançó del seu país que li agradi i em respon aquesta tan bonica del Carlos Vives. Impossible no ballar.

         ... Como la luna que alumbra
                  Por las noches los caminos
                       Como las hojas al viento
                             Como el sol espanta el frío....


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada