Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dilluns, 6 de maig del 2024

Bunyolets de mató i patata




Les pluges dels últims dies han alegrat el camí. Flors silvestres que semblava que no vindrien enguany, de sobte, han arribat per alegrar-nos la vista. Sortir a fer la caminada diària resulta un plaer si les vores estan acolorides per una gama d'allò més variada: malves, galactites, calèndules, fonoll, alfaç, roses silvestres, cards marians i moltes més han servit per a fer el pom que ara llueix a la cuina. Sí a la cuina, perquè és on em passo moltes estones i així em fan companyia.
Davant tot el desgavell que impera al món només la bellesa ens salvarà. I què millor que tenir flors a l'entorn. Veure films de qualitat, llegir llibres que ens aportin quelcom més que una història, escoltar música que ens deixi l'esperit en pau constitueixen factors que ens aportaran benestar i equilibri i esdevenen necessaris per sobreviure com sigui a la bàrbarie. Tinc la sort de tenir un hort i cultivar-lo. Poder veure com les llavors són l'inici de la vida de tot el que vindrà després: plàntules que es transformaran en plantes és una satisfacció que no té preu i que tindrà una segona part quan les tingui al jardí o a taula o aquí al post que comparteixo amb vosaltres.

Fa temps que no recomano lectures ni visites a llocs interessants, així que ho faré avui. Dies enrere vaig tornar a visitar la Fundació Mas Miró de Mont-roig del Camp. Sobre ella ja en vaig parlar al post de 'La cuina i el paisatge dels genis, anem a Mont-roig amb Miró'. És un lloc que m'aporta molts records i val la pena tornar-hi. Si no hi heu anat, és una visita més que recomanable. Les estances mostren rajoles hidràuliques diferents en totes elles i que estan moblades amb mobles antics. La casa on vivia en Joan Miró quan anava de vacances denota gust i una manera de viure austera. I emociona saber que allí el visitaven els seus amics. Entre ells Ernest Hemingway i Alexander Calder. Aneu-hi, us agradarà. A les fotografies: un pom de flors al saló, menjador i cuina, làmpada del saló, els hibiscos que viuen al jardí de la casa, el cup de vi i el seu taller que continua igual com el va deixar. 

La recepta d'avui senzilla i fàcil perquè tingueu ganes de preparar quelcom diferent.

Ingredients per a uns quinze bunyolets,
 -  400 g de patates 
 -  250 g de mató artesà La Pobla 
 - la pella ratllada d'una llimona
 - 25 g de sucre blanc
 - 25 g de panela
 - 1 rovell d'ou
 - 1 cullera (cafè) de concentrat de vainilla 
 - 50 g de farina fluixa
 - 50 g de farina d'espelta
 - oli d'oliva per fregir
 - sucre de llustre i canyella per empolvorar

Pelem les patates i les tallem a daus petits. Les coem al vapor fins que estiguin ben toves. 
Les aixafem dins un bol amb el mató, el rovell, els sucres, la ratlladura de la llimona, les farines i la vainilla. Barregem bé fins a tenir una massa compacta. Fem boletes i les aplanem. Fregim en una paella a foc mitjà girant-les fins que quedin daurades, entre 8 i 10 minuts. Traiem de la paella i descansem sobre paper de cuina. Posem en una safata i empolvorem amb sucre de llustre i canyella al gust.
Han servit per acompanyar les últimes peres confitades que tenia al rebost.

I Only Have Eyes For You, Oscar Peterson & Billie Holyday


2 comentaris:

  1. Sempre és un plaer llegir-te i cuinar-te

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Eva!
      I per a mi és gratificant que et passis per aquí.
      Moltes gràcies.
      Una abraçada,
      Nani

      Elimina