Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans il·lustradores infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

divendres, 21 de març del 2025

Borraines, borratges amb mel



El blog també em fa adonar del canvi climàtic. Fa deu anys, vaig preparar uns bunyols de borratges el vint d'abril, coincidint amb la seva floració. Ara, però, les borratges han florit un mes abans, com tants altres cultius que ens envolten. Això em recorda el que vaig escriure aleshores (l'he millorat):
'La dita que tot va quedar en aigua de borratges sembla voler dir que allò que preteníem va quedar en no res. Però avui, a la nostra cuina, no ha estat així: hem aconseguit uns bunyols que, per ser la primera vegada que els fèiem, ens ha agradat força. La natura al plat i al paladar d'una manera plaent. Sortir al camp no té preu, i la natura ens recompensa amb escreix quan la visitem. Paisatges, fauna i flora en estat pur ens mostren allò que sovint només veiem en llibres, a la televisió o a l'ordinador. Només cal calçar-se bé, obrir els ulls i caminar. Res més. Així que, en la nostra última sortida, en veure les borratges en plena floració, vam aprofitar per collir-ne i fer uns bunyols per berenar...'

Conèixer les plantes i fer-les servir no té preu. Les borratges animen els camins quan floreixen. Aquesta planta silvestre, també coneguda com a borraina, té un nom llatí que m'agrada: Borago officinalis. Ja les vaig utilitzar com a ornament en una recepta d'un viatge al Brasil, i quan està en el seu punt àlgid de floració, és d'una bellesa magnífica. Això sí, cal portar tisores per collir-la perquè punxa, però quan es cuina, pel seu poder urticant. L'arrebossat em recorda la recepta dels paparajotes que vaig fer amb les fulles del llimoner de l'hort.

Ingredients per a unes 12 fulles,
 - 150 g de farina
 - 150 ml de llet
 - 1 sobre de lleva químic en pols
 - 1 ou
 - pell de llimona ratllada
 - 1 raig d'anís o una culleradeta de matafaluga
 - oli per fregir
 - mel líquida o sucre de llustre per empolvorar

Per començar, caldrà sortir al camp a buscar les fulles, cosa que a la ciutat no és possible. Per aquest motiu, encara que són comestibles i en països com Itàlia o França es consideren una verdura preuada, aquí són més populars les bledes i els espinacs.

Com les elaborem,
Preparem una pasta barrejant la farina, la llet i el llevat. Tot remenant, afegim l'ou fins a obtenir una textura clara però no líquida. Deixem reposar la massa durant mitja hora, fins que faci bombolletes per l'efecte del llevat. Mentrestant, rentem les fulles i les assequem bé.
Les passem per la pasta i les fregim en una paella amb oli calent, però sense que sigui excessivament fort, per evitar que es cremin. Un copago daurades, les deixem escórrer sobre paper de cuina i les empolvorem amb sucre de llustre o mel.
Per arrodonir aquest plaer gastronòmic, res millor que una copeta de vi dolç.

I feliç primavera i que cuineu amb flors que us alegraran el paladar.

Nuages, Sidney Bechet


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada