Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte embotits enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans il·lustradores infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dijous, 11 de setembre del 2025

Pizza de sobrassada de Mallorca amb ceba i figues



De tant en tant m'agrada fer-li una comanda. Els seus embotits són una exquisidesa. I a l'última vaig aprofitar per comprar el seu llibre 'Porca misèria', ja que volia que me'l dediqués. Un llibre amb unes fotografies precioses. Feia temps que no tenia un llibre de gastronomia amb unes imatges tan ben fetes. Excepte dues, totes són de Martin de Arriba i representen molt bé el producte que fa ell, és en Xesc Reina de Can Company d'Inca, a les Balears.

Tot i que va néixer a Sant Hilari de Sacalm, en Xesc fa anys que viu a Mallorca. Va aprende l'ofici a l'Escola dels Oficis de la Carn del Gremialista de Cansaladers de Barcelona, tot i que ja el dominava d'abans. Interessant llegir al llibre com hi va arribar. Ha anat acumulant reconeixements més que merescuts i el llibre 'Porca misèria. Los oficios de la carne' va guanyar el 'Prix de la Littérature Gastronomique 2025'. Com van dir: los oficios de la carne es un libro único, un tratado sobre los oficios de la carne como nunca antes se ha escrito. Habla de pasado, presente y futuro, reivindicando productos olvidados. Ja tinc una bona lectura per temps.
A la comanda vaig agafar tres tipus de sobrassada (no sabría dir quina m'agrada més): la picant, la tradicional de Mallorca i reserva de por negre. A més d'altres embotits: una figatella i una nora, uns fuets negres i unes salsitxes tipus Frankfurt. I alguna cosa més que ara mateix no recordo. Trobareu tots els productes a la seva web. He de dir que el paquet ve en transport refrigerat i molt ben embalat. També he de recordar un cop més, que els productes que surten al blog ho fan per la seva qualitat i no em representen cap mena d'ingrés ni benefici econòmic.

Com que encara queden figues a la figura, vaig preparar una pizza que resulta una exquisidesa.

Per la massa primer prepararem un preferment i després la resta. Necessitarem per a dues pizzes,
pel preferment,
 - 200 g de farina especial per pizza
 - 15 g de llevat sec de forner
 - 150 g d'aigua tèbia

Barregem els ingredients i pastem. Ho posem en un bol i tapem amb film transparent. Deixem fermentar una hora en un lloc càlid.

per la massa final,
 - 200 g de farina especial per pizza
 - 50 g d'aigua
 - 50 g d'oli d'oliva verge extra
 - una culleradeta de sal
 - més el preferment
 - farina per empolvorar la taula

Ho podem pastar a mà o amb el robot. Jo ho faig amb la Thermomix.
Posem l'aigua, la sal i l'oli i ho barregem durant un minut a velocitat 4.
Seguidament, afegim la farina i el preferment, posant el robot a velocitat 4 durant uns segons perquè es barregi i després fem un parell de minuts a velocitat espiga. Si ho pastem a mà, fins quan veieu que la massa sigui tova. Fem una bola, amb les mans untades d'oli, i la posem en un bol untat amb oli i tapem amb paper film transparent, deixant que reposi en un lloc càlid una hora o més.
Quant l'hàgiu de preparar, poseu el forn a escalfar a 230℃. Aplaneu la massa amb un corró sobre una taula enfarinada i l'adapteu a la forma del motlle. 

per al farciment,
 - 2 cebes mitjanes tallades finament
 - mozzarella, la que tingueu costum d'usar
 - salsa de tomàquet triturat
 - sobrassada al gust
 - figues congelades (les posem al congelador una hora abans i es tallaran millor)
 - oli d'oliva verge extra
 - sal

En una paella, on haurem posat quatre cullerades d'oli, hi posarem la ceba i deixarem que es cogui a foc molt baix i tapada durant uns quinze minuts. Seguidament, hi posem els trossos de sobrassada i remenem. Apaguem el foc.
Traiem les figues del congelador i les tallem a rodanxes.
Ara ja podem muntar la pizza:
Escampem unes cullerades de tomàquet sobre la massa de pizza i per damunt els trossos de mozzarella.
Ara distribuïm la ceba i per sobre les figues.
Enfornem uns vint minuts o fins que veiem que estan llestes i al punt.
Servim amb un bon vi de la terra i a donar plaer al paladar.

Dins un avió de paper, Joan Miquel Oliver


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada