Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte embotits enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans il·lustradores infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dilluns, 22 de setembre del 2025

Pastís amb crema d'ametlles, figues, raïm i mango



Quan tinc enyorança del menjar del Brasil faig feijoada i compro per postres un alvocat, o una papaia o un mango. Una manera de transportar-me en el temps i reviure els gustos de la meva infantesa. Ja he explicat altres vegades que al pati de casa teníem aquests arbres fruiters més un llimoner i dos guaiabers, un que donava guaiabes roses i l'altre les feia blanques. I fa uns dies vaig veure per la Xarxa que una noia plantava un os de mango i li sortia un arbre. Per sorpresa meva, vaig fer el mateix i aquí teniu el que m'ha sortit.

Desconec si acabarà fent-se gran i si ho fa, si donarà fruits. Com que tinc espai a l'hort l'he plantat i veuré què passa. En ser un arbre tropical, necessitarà que el regui i molt de sol, encara que he llegit que pot tardar de tres a cinc anys a florir i donar fruits. Veurem.

Com que queden figues i moscatell a l'hort, he preparat un pastís amb ells, més trossets de mango i una crema d'ametlles que ara també és el moment de plegar-les. 

Ingredients per a un motlle de 22 cm,
per la massa de la base,
 - 250 g de farina
 -125 g de mantega en pomada
 - 1 ou
 - 1/2 culleradeta de sal
 - 1 culleradeta de sucre
 - 40 ml d'aigua freda

Podem pastar la massa a mà o amb un robot de cuina. Jo ho he fet amb la Thermomix i m'ha quedat perfecta. Només cal posar al got la farina, la mantega, l'ou, la sal i el sucre. Barrejar-ho a velocitat 4 durant 30 segons. Seguidament, afegim l'aigua i la treballem a velocitat espiga durant un minut. Si ho feu a mà, només caldrà que aneu barrejant els ingredients en el mateix ordre i treballar la massa fins que sigui llisa.
L'aplaneu i la poseu al motlle donant-li la forma. És molt fàcil de modelar.

per la crema d'ametlles,
 - 50 g de sucre
 - 60 g de farina d'ametlles
 - 50 g de mantega 
 - 1 ou

Posem la mantega en un cassó al foc i la fonem. Deixem que es refredi.
En un bol batem l'ou i afegim el sucre i la farina d'ametlles, tot remenant.
Seguidament, hi aboquem la mantega fosa i fem una pasta. Reservem.

per guarnir,
 - figues, grans de moscatell, trossos de mango o de la fruita que més ens agradi.
 - sucre morè per empolvorar

Engeguem el forn a 215℃. Muntem el pastís posant per sobre la massa del motlle la crema d'ametlles. Sobre aquesta crema la fruita tallada i disposada de la manera que més ens agradi. Empolvorem amb sucre morè i enfornem durant uns 25 minuts o fins que el veiem daurat. Servim tebi o a temperatura ambient.

Ela desatinou, Jorge Helder, Chico Pinheiro, Filó Machado, Helio Alves & Vitor Cabral


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada