Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte embotits enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans il·lustradores infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dilluns, 6 d’octubre del 2025

Puré d'albergínia i fesols blancs



Tinc la sort de poder viure el cicle vital del meu hort: les estacions passen deixant l'empremta de vida sobre la taula. Productes de temporada i de proximitat, en el meu cas metro zero per tenir-los a l'abast de la cuina. I de les coses que més m'agraden són de veure les flors com es van transformant en el fruit esperat. De totes les que tinc la de l'albergínia és de les més boniques. Aquí teniu l'última de la temporada que he tallat per poder guarnir el plat amb les seves fulles (que no menjarem), només per mostrar d'on ve l'hortalissa emprada avui per a la recepta. Un puré que queda com un hummus.

Ingredients per a dues racions,
 - 1 albergínia escalivada
 - 2 alls escalivats 
 - 130 g de fesols blancs bullits
 - 30 ml de suc de llimona
 - 1 cullerada sopera de mostassa
 - 50 ml d'oli d'oliva verge extra
 - 1 cullerada (cafè) de comí en pols o en gra
 - 1 cullerada (sopera) de fulles de menta
 - 1 cullerada (sopera) de falles de julivert
 - sal i pebre

Posem els ingredients al got de la batedora i ho triturem al gust, més o menys fi.
Servirà per acompanyar qualsevol mena de carn o de peix. També com a aperitiu si el servim amb torradetes i un bon vi.

Aquesta setmana he vist el film brasiler que ha guanyat enguany l'Òscar a la Millor Pel·lícula Internacional, 'Ainda estou aquí' (Encara soc aquí), que narra la desesperació de la família de Rubens Paiva per la seva desaparició i posterior mort per la Dictadura Militar. A mi em va fer plorar en recordar els moments difícils que vam viure a casa i que va ser el motiu del nostre retorn. Un dels cantants que li agradaven al meu pare era en Juca Chaves, humorista i cantant que sortia sovint a la televisió i que també va haver d'exiliar-se a Portugal i posteriorment a Itàlia per ser crític amb els militars. Al film esmentat, surt una escena festiva abans que els militars segrestin a Rubens, -aquí començo a plorar preveient el que vindria-, amb una de les seves cançons que m'agrada força i que parla de retornar, d'alguna manera, a la realitat del país. Un film molt recomanable on es pot veure com han sigut les dictadures sud-americanes.

Take me back to Piauí, Juca Chaves 
         ...Hey, hey, dee-dee,
                 take me back to Piauí
                       Hey, hey, dee-dee,
                             take me back to Piauí...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada