Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte embotits enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans il·lustradores infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dilluns, 13 d’octubre del 2025

Filet de porc ibèric caramel·litzat amb figues i ceps



Preparar aquesta recepta és posar la tardor a taula: ceps i les últimes figues de setembre que fan un plat exquisit. Un filet de porc cuinat a foc lent i fent xup-xup, es va caramel·litzar deixant un suquet que juntament amb l'arròs blanc va triomfar. Si l'acompanyeu amb un bon vi de la terra, el resultat serà magnífic i és tan senzill de fer que el repetireu segur.

Cal aprofitar que ara podem trobar al mercat els ceps frescos i preciosos. Sobre les figues us diré que enguany han anat bé, com cada any. Ara en tinc de congelades per tornar a fer la pizza amb sobrassada que va quedar boníssima. Recomano que aneu al mercat i us proveïu d'allò que necessitareu. 

Ingredients per a tres/quatre racions,
 - 1 filet de porc ibèric
 - figues fresques
 - 4 escalunyes pelades i tallades finament
 - 2 cullerades de condiment de vinagre balsàmic
 - 2 cullerades de mel
 - 2 cullerades de melmelada de figa
 - 1 all
 - 2 fulles de llorer
 - oli d'oliva verge extra
 - barreja de 5 pebres
 - flor de sal
 - 150 ml d'aigua
 - 2 ceps

Comencem tallant el filet a trossos d'un dit de doble. Preparem en un bol una marinada amb un parell de cullerades d'oli d'oliva, mel, condiment de vinagre balsàmic, melmelada, l'all aixafat, fulles de llorer i tot assaonat amb flor de sal i un polsim de la barreja de cinc pebres. Ho remenem i afegim la carn. Deixem marinar un parell d'hores al frigorífic.
Seguidament, en una paella amb oli d'oliva hi posem les escalunyes i la carn i ho coem a foc viu uns cinc minuts. Anem girant la carn perquè es cogui per tots els costats. Quan ho viem daurat hi aboquem la marinada i l'aigua, i si cal, tastem i ho posem a punt de sal i pebre. Tapem i deixem coure uns tres quarts d'hora, o fins que la carn sigui tendre, a foc mitjà. Passat el temps hi afegim els ceps tallats a quarts i les figues per la meitat i deixem coure uns cinc minuts per cada costat. Servim amb arròs blanc.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada