Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte embotits enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans il·lustradores infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dilluns, 1 de desembre del 2025

'La Cuina del Paisatge del Priorat'


Fa uns dies vaig tenir la sort de poder assistir a una jornada de les 'Ieres jornades de la Cuina del Paisatge del Priorat'  que s'estan duent a terme des de l'11 d'octubre i fins al 8 de desembre, per donar a conèixer la cuina del Priorat com a expressió del seu paisatge, la seva memòria i els seus productes.

La Cuina del Paisatge del Priorat es concep com una expressió viva del territori i una síntesi entre allò que ofereix la terra i la manera com la gent de la comarca ho ha sabut transformar al llarg dels segles. El projecte té com a visió posicionar aquesta cuina com un referent identitari, emocional i cultural dins del panorama gastronòmic català i dels territoris vitivinícoles d'Europa. S'ha d'aconseguir que la cuina prioratina sigui reconeguda tant pel seu profund arrelament històric com per la seva capacitat d'emocionar i connectar amb els valors d'una terra austera, autèntica i plena de contrastos. 
I tot això ho vaig poder constatar en les diferents experiències a les quals vaig assistir: primer anant a collir olives a Miró Cubells, una petita empresa familiar de Cabacés sorgida de la tradició de moltes generacions dedicades al cultiu de l'olivera i que compten amb una botiga de venda directa al poble d'Escala Dei i oleoturisme a Cabacés. A continuació un tast d'olis al Pont Vell de Cabacés preparat de manera singular amb els olis d'extraordinària personalitat amb aromes que evoquen les herbes del Montsant i un gust intens i equilibrat.
Seguidament, un dinar preparat per la Neus Cubells ens va demostrar que els ingredients essencials de la cuina prioratina són un reflex directe del paisatge: l'oli d'oliva -dens, aromàtic i ple de personalitat -, la fruita seca i bons embotits, una truita amb suc amb espinacs i fesols (i com va dir que cada casa té la seva recepta), un pollastre a la cassola i unes orelletes de Ca la Pepi que van arrodonir un àpat on no hi va faltar de res. Tot maridat amb vins de diversos cellers de la comarca i una interessant sobretaula amb la Txus Sànchez, presidenta de Priorat Enoturisme i cuinera del Restaurant La Morera, amb en Joan Vaqué, Coordinador àrea desenvolupament comarcal paisatge i sostenibilitat del Consell Comarcal del Priorat, i amb la Neus Cubells que ens va parlar del seu projecte personal.
Malgrat ser una comarca d'interior, la història del Priorat està marcada per la relació amb la costa, que ha portat productes com el bacallà i els peixos en salaó, base de plats icònics com l'esmentada truita amb suc o els espinacs amb bacallà. També cal recordar que la fruita del Priorat -figues, peres o prunes- dona frescor a plats dolços i salats i es transforma en confitures i compotes que connecten el món del vi amb la cuina quotidiana.
El vi és un pilar fonamental, amb la convivència de la DOQ Priorat i la DO Montsant, que comparteixen origen i parlen d'un paisatge de vinyes costerudes, marges de pedra seca i saviesa acumulada. Aquesta cuina no busca la sofisticació, sinó l'autenticitat, la temporada, la proximitat i el producte, transformant la senzillesa en emoció i convertint-se en una cuina que 'té paisatge dins'. 
I l'última i espectacular experiència, tal com s'esperava per acabar la jornada, va ser un tast de vins al Mirador del Coll de Solans que és un dels 4 miradors de la 'Xarxa de miradors Priorat-Montsant-Siurana, mosaico agroforestal Mediterrània'. Allà, des d'on podem veure gran part de la comarca i que ofereix una visió que dona per entendre el paisatge, la història i el llegat cultural.
En resum, cal dir que la missió del projecte 'La Cuina del Paisatge del Priorat' és preservar, comunicar i projectar aquesta cuina com a expressió del seu paisatge, la seva memòria i els seus productes, desplegant una marca gastronòmica coherent i evocadora. Cal donar suport als productors locals i als cuiners honestos, atraure el públic que estigui interessat a ampliar la nostra cultura de territori a través de l'alimentació i benestar. En un pròxim post us parlaré sobre la futura 'Ruta del vi Priorat', que millorarà i unificarà l'oferta enoturística facilitant itineraris, informació i recomanacions, preservant la identitat i autenticitat del territori com a eix diferencial.
I finalment vull agrair la companyia de la Sara Fernández, tècnica en turisme a Priorat Enoturisme per la seva atenció en tot moment i també a Paul Kendall, responsable d'enoturisme a Montsant Natura. 
Un gran i rodó dia viscut al Priorat, un entorn que cal conèixer vivint les millors experiències locals.

Stranger in Paradigm, Pascal Comelade 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada