dimecres, 6 de setembre del 2017

L'atzeroler, un arbre {fem salut amb una amanida buddha bowl}


Viu entre una figuera i un garrofer. No sé la seva edat tot perquè l'he vist sempre i diuen que pot arribar a viure vora els sis-cents anys. El seu fruit, que és petit i vermell semblant a una cirera, i que també se'l coneix com cirera de Barbados, té moltes propietats nutricionals. Entre elles és la gran quantitat de vitamina C, de manera que un fruit pot ser equivalent a una taronja i mitja. Sí, estic parlant de l'atzeroler (Crataegus azarolus). Un bonic arbre que somriu a la primavera i dóna els fruits a finals d'agost.
I com que ja he collit les atzeroles d'enguany, prepararé una amanida saludable, que presentaré sota l'arbre, que em dóna molta energia. Això em recorda que quan era petita la meva mare sempre em manava deures perquè m'entretingués, tenia germans més petits darrere i no podia estar només per mi, me n'anava a sota dels arbres del jardí i allí em passava hores llegint i escrivint. Ai aquelles olors: guaiabers, mangos, llimoners, alvocaters... mai les he oblidat. Va, no  me'n vaig per les branques i anem per feina. A casa procurem menjar de manera sana. Ho fem des de sempre, però ara encara mirem més prim. I parlant de menges saludables farem un buddha bowl. Diuen que se li diu així per la forma del plat on s'acostuma a menjar, un bol que sembla la panxa d'un buda. És d'origen anglosaxó i ve per la manera de menjar sa a la feina o a casa. A l'hora de preparar-lo s'ha d'intentar posar-hi una mica de tot, imaginació i al gust de cadascú: procurarem que una part sigui de llegums (cigrons, fesols o llenties), altra que sigui de cereals, una de fruits secs, unes verdures cuites o crues també es poden afegir, fruita la que ens agradi, fred o calent -intentant separar el que s'hagi d'escalfar del que es mengi al natural-, i procurar amanir-ho amb oli d'oliva verge extra o d'un altre tipus, amb vinagre o amb llimona. Així que podem crear en tot moment una combinació al gust i que sigui saludable. Per això que avui, aprofitant que la Violeta va collir les atzeroles que quedaven a l'arbre he preparat una menja amb moltes vitamines i colors. Al meu buddha bowl he posat: arròs blanc que quedava del dia abans, atzeroles, figues, mango, formatge de cabra, llavors de rosella i pipes de carabassa. Tot amanit amb oli d'oliva verge extra i unes gotes de llimona. A l'hora de menjar he barrejat l'arròs amb el mango, el formatge amb les figues i per últim les atzeroles (que tenen gust de poma cítrica). Us puc dir que no he trobat a faltar res més. Ara us toca a vosaltres fer-vos el vostre bol a gust i amb molta imaginació. Altres ingredients: patata bullida, quinoa, algun tall de pollastre bullit (encara que en origen aquests bols acostumen a ser vegans o vegetarians), ou, pastanaga ratllada, panses... 

Ricordo d'infanzia, Cesaria Evora & Gigi d'Alessio

2 comentaris: