Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dimecres, 6 de setembre del 2017

L'atzeroler, un arbre {fem salut amb una amanida buddha bowl}


Viu entre una figuera i un garrofer. No sé la seva edat tot perquè l'he vist sempre i diuen que pot arribar a viure vora els sis-cents anys. El seu fruit, que és petit i vermell semblant a una cirera, i que també se'l coneix com cirera de Barbados, té moltes propietats nutricionals. Entre elles és la gran quantitat de vitamina C, de manera que un fruit pot ser equivalent a una taronja i mitja. Sí, estic parlant de l'atzeroler (Crataegus azarolus). Un bonic arbre que somriu a la primavera i dóna els fruits a finals d'agost.
I com que ja he collit les atzeroles d'enguany, prepararé una amanida saludable, que presentaré sota l'arbre, que em dóna molta energia. Això em recorda que quan era petita la meva mare sempre em manava deures perquè m'entretingués, tenia germans més petits darrere i no podia estar només per mi, me n'anava a sota dels arbres del jardí i allí em passava hores llegint i escrivint. Ai aquelles olors: guaiabers, mangos, llimoners, alvocaters... mai les he oblidat. Va, no  me'n vaig per les branques i anem per feina. A casa procurem menjar de manera sana. Ho fem des de sempre, però ara encara mirem més prim. I parlant de menges saludables farem un buddha bowl. Diuen que se li diu així per la forma del plat on s'acostuma a menjar, un bol que sembla la panxa d'un buda. És d'origen anglosaxó i ve per la manera de menjar sa a la feina o a casa. A l'hora de preparar-lo s'ha d'intentar posar-hi una mica de tot, imaginació i al gust de cadascú: procurarem que una part sigui de llegums (cigrons, fesols o llenties), altra que sigui de cereals, una de fruits secs, unes verdures cuites o crues també es poden afegir, fruita la que ens agradi, fred o calent -intentant separar el que s'hagi d'escalfar del que es mengi al natural-, i procurar amanir-ho amb oli d'oliva verge extra o d'un altre tipus, amb vinagre o amb llimona. Així que podem crear en tot moment una combinació al gust i que sigui saludable. Per això que avui, aprofitant que la Violeta va collir les atzeroles que quedaven a l'arbre he preparat una menja amb moltes vitamines i colors. Al meu buddha bowl he posat: arròs blanc que quedava del dia abans, atzeroles, figues, mango, formatge de cabra, llavors de rosella i pipes de carabassa. Tot amanit amb oli d'oliva verge extra i unes gotes de llimona. A l'hora de menjar he barrejat l'arròs amb el mango, el formatge amb les figues i per últim les atzeroles (que tenen gust de poma cítrica). Us puc dir que no he trobat a faltar res més. Ara us toca a vosaltres fer-vos el vostre bol a gust i amb molta imaginació. Altres ingredients: patata bullida, quinoa, algun tall de pollastre bullit (encara que en origen aquests bols acostumen a ser vegans o vegetarians), ou, pastanaga ratllada, panses... 

Ricordo d'infanzia, Cesaria Evora & Gigi d'Alessio

2 comentaris: