Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dijous, 15 de març del 2012

Les llenties de la meva mare {i que bones}


La meva mare feia les millors llenties del món. Us ho podeu creure. La meva amiga Dolors venia a dinar quan en feia, es delia per un plat de les de casa. Sempre explico que la meva mare tenia un repertori de pocs plats, no li agradava gaire experimentar, però els que feia eren boníssims: espectacular el seu fricandó, l'ensalada russa inigualable, una carn d'olla que jo no he aconseguit que em surti com ella i així tot allò que feia.
Avui he fet les llenties com em va ensenyar, senzilles, i que podem posar a l'apartat cuina per a mandrosos, no cal perdre temps per a fer-les.
Per a quatre persones

Necessitarem:
 - 400 g de llenties
 - 150 g de xoriç ibèric
 - l fulla de llorer
 - 1 all sense pelar
 - 1 tomacó madur
 - 1 ceba petita pelada
 - sal i pebre
 - oli d'oliva
 - 1 pastilla de brou concentrat
 - verduretes al gust (opcional)

Farem:
Posem les llenties en remull 1 hora (el temps que necessiten les que compro que són petites i rodones).
Les escorrem, les posem en una olla i les cobrim amb aigua freda amb un parell de dits per sobre.
Salpebrem i afegim el tomàquet, la ceba sencera, l'all, la pastilla de brou, el llorer i el xoriç tallat a trossos.
Hi afegim un rajolí d'oli d'oliva.
Deixem coure uns 25/30 minuts a foc mig.
Si us ve de gust hi podeu afegir unes verduretes tallades a daus.
Comprovem que estiguin al punt i servim.
El meu pare tenia el costum de posar-s'hi un rajolí de vinagre. He llegit en llibres de cuina estrangers que és un costum espanyol.

Sí, sí, aquestes llenties de tan senzilles resulten un plat exquisit. Si les acompanyem amb arròs blanc em quedo sense paraules per a definir-les.
Lucio Dalla se'n va anar fa uns dies. Heu sentit Felicità? Feu-ho, val la pena.


22 comentaris:

  1. Ben bona també, Nani! I amb llenties de qualitat, com ha de ser! Molt bé. Petons

    ResponElimina
  2. M'agradan aixi....encara haig de fer les meves !!!!! Petons

    ResponElimina
  3. Que bones!! Jo tambe hi fico vinagre.

    ResponElimina
  4. La veritat es que per mi, les llenties amb xoriç, són les millors, i si són de la mare, encara més :))

    Petonets!

    ResponElimina
  5. Mmm!! crec que aquesta recepta m'agradaria! i això que al meu blog explico que les llenties estofades no són el meu fort, però aquestes les veig diferent, així sense suquet... Ai els plats de les mares... són els millors!! petonets!

    ResponElimina
  6. Les receptes tradicionals i fetes amb tot l'amor de les mares, àvies i familia... són literalment excepcionals!

    ResponElimina
  7. igual que les que feia la meva!!! són genials. molts petonets

    ResponElimina
  8. Digues que sí, hi ha coses inimitables... el toc de les mames és infalible! M'encanten les llenties amb xoriç!
    Moltes gràcies per participar (i per tot lo demés!!)!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  9. La cuina de la mare és insuperable, els meus fills també ho diuen de la seva àvia. Provaré de posar- hi tmbé el vinagre.

    ResponElimina
  10. Si que hi ha gent que s'hi posa vinagre a les llenties! a casa no ho hem fet mai, però crec que un dels meus companys de pis ho feia. Els plats de la mama no fallen, i la foto del plat és preciossíssima!!!!
    Petonets

    ResponElimina
  11. Mare meva quina bona pinta Nani!! I jo que pobre de mi avui he dinat una sopa de sobre...aix... si hagués tingut aquetes llenties...
    De petita no m'agradaven gens ( a algú li agradaven les llenties de petit??) i ara és un dels plats que més m'agraden, aquestes semblen boníssimes!
    Petons

    ResponElimina
  12. A mi que tant m´agraden les llenties, així també me les menjaria. Quina bona llentia has triat noia!!!! Petons,

    ResponElimina
  13. No sóc massa de llenties, més aviata l'estiu amb amanida, però aquestes... baixo amb el tuper!!!!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  14. mmmm, avui voldria un plat per dinar!!! sencilles però soberbies!

    ResponElimina
  15. visca les llenties de la mama!!! estic d'acord que els plats de les mames i les àvies encara que els facis amb els mateixos passos i ingredients, mai queden igual!
    molts petonets*
    feliç cap de setmana

    ResponElimina
  16. La meva mare les feia igual i eren tan bones!
    He vist això del vinagre a un altre bloc, no ho he fet mai.
    Quins bols i quin plat més macos.
    Petons i bon cap de setmana.

    ResponElimina
  17. Les receptes de la mare sempre seran les millors!!!
    Les llenties amb l'arròs blanc tenen una proteïna completa d'alta qualitat!

    ResponElimina
  18. Una recepte de sempre boníssima!!
    Ptnts
    Susanna.

    ResponElimina
  19. Quin plat! Ja es nota, ja, que és recepta de la mare. Crec que no hi cuina millor que la de les mares i de les avies.
    Petons
    Conxita

    ResponElimina
  20. HUMMMMMM que ricas por favoor, yo quieroooo!!! Un besito desde mi igloo, Nieves.

    ResponElimina
  21. Un plato para repetir, una delicia los platos tradicionales. Tiene una pinta inmejorable. Un abrazo, Clara.

    ResponElimina
  22. Esta semana he comido lentejas 3 veces y pensar que de pequeña no me gustaban..... Te han quedado de cine. Besitos.

    ResponElimina