divendres, 8 de febrer del 2013

Llobarro rostit amb calçots {i tomàquet confitat}


Estem en plena temporada de calçots. Els de casa ja estan ben macos i com que en tenim uns quants hem de començar a coure'ls perquè de mica en mica els anem gaudint d'una manera variada. Tinc una llibreta de receptes on hi anoto totes aquelles que més m'han agradat vistes al televisor, en un llibre, en un bloc, en un viatge, en un restaurant o a la revista Cuina (sinònim de garantia i de qualitat) i de la que avui en torno a triar una que està al número 24 i us puc dir que si la feu us llepareu els dits. És una recepta de Xavier Mestres, adient per aquest temps.
Per a quatre persones,

Necessitarem:
 - 4 filets de llobarro de 180 g partit pel mig de través
 - 8 calçots sense les arrels, nets i pelats
 - 200 g de tomàquets madurs
 - 2 alls
 - 1 branqueta de farigola o orenga
 - oli d'oliva
 - sucre, sal i pebre

Farem:
Talleu els calçots a trossos de 5 cm. Coeu-los en una cassola amb una mica d'oli, sal i un parell de culleradetes de cafè de sucre. Afegiu-hi aigua fins a la meitat dels calçots, poseu la cassola al foc i deixeu que l'aigua es vagi evaporant. Aneu tombant els calçots perquè amb el sucre es vagin daurant.
Escaldeu els tomàquets i peleu-los, retireu-ne les llavors i talleu-los a trossets. Poseu-los en una cassola amb tres cullerades soperes d'oli, els alls pelats, una culleradeta de farigola o orenga, una punta de pebre mòlt i sal.
Deixeu-ho coure molt lentament fins que sigui com una confitura. Si veieu que és àcid hi podeu afegir una mica de sucre.
Saleu els filets de llobarro i rostiu-los en una paella antiadherent molt calenta amb unes gotetes d'oli. Comenceu per la part de la carn i, passats uns dos minuts, quan s'hagin daurat, tombeu els filets i deixeu-los coure tres minuts més per la part de la pell. El temps, però, dependrà del gruix dels filets i del vostre foc.
Disposeu els filets en plats calents amb els calçots i unes cullerades de tomàquet confitat. Servi-ho molt calent.
L'acompanyem amb un vi blanc d'agricultura ecològica Frisach Selecció , de Corbera d'Ebre, garnatxa blanca 100x100, que ens arrodoneix l'àpat.
Només ens queda escoltar una bona música: Mark Knopfler amb Trawlerman's Song.
Ens sentim bens vius i emocionats...

28 comentaris:

  1. Nani, quina recepta més bona!! jo encara no n'he menjat de calçots, però ja tinc alguna calçotada apuntada a l'agenda!

    petonets i bon cap de setmana

    ResponElimina
  2. La tradició, la temporada d'hivern, els productes de qualitat, l'expertesa del Mestres i el bloc de notes que t'és útil s'uneixen en aquesta recepta... què més puc dir...? Una delícia. Petons i bon carnestoltes!

    ResponElimina
  3. Les receptes sempre espectaculars, Nani, però les fotos cada cop m'agraden més, la última és fantàstica, enamora!!!!
    Bon cap de setmana, bonica!

    ResponElimina
  4. Una recepta ben bona i ambuna presentació molt elegant....quina plata més bonica Nani!!! Petonets i bon cap de setmana

    ResponElimina
  5. Se m'ha fet la boca aigua!! Quina recepta més bona i les fotos son perfectes!
    petons

    ResponElimina
  6. Mmm, qui enganxes la "llibreta magica" ..... Que bo llobarro, amb els calcots i el tomaquet confitat.... M'encanta el plat amb sombrero" ...a quin hora dius que venim?

    ResponElimina
  7. Una presentació exquisita per un peix boníssim, la salseta y els calçots han de combinar de meravella.
    I aquesta llibreta, qui sap quantes meravelles més s'amaguen a dins!?
    Petonets i bon cap de setmana,
    Palmira

    ResponElimina
  8. M'encanta cuinar amb calçots. I ara que és l'època s'ha d'aprofitar!!

    Bo, aquest llobarro amb el calçot dolcet i els tomàquets confitats, ja m'hi trobo!!
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  9. Guau, quina bona pinta! Te la copiaré, segur! :)

    ResponElimina
  10. Una maravella de recepta, combinant el peix amb un producte de la terra tant nostre com son els calçots. A mi m'agradat molt aquesta combianció i de ben segur que la prepararé a casa. Les fotografíes son molt maques.

    Una abraçada, Agusti CAngrejo Grande

    ResponElimina
  11. Quins ingredients més mediterranis Nani! M'agrada molt com has fet els calçots! el meu pare també en té i de vegades estan molt bé altres elaboracions. Una abraçada, Marta

    ResponElimina
  12. QUE BO....productes naturals y la presentació espectacular. Bon cap de setmana

    ResponElimina
  13. Quina passada!!! M'encanta!!!

    Sí que ho compartiré, perquè porta calçots, és clar.

    Salut.

    ResponElimina
  14. El llobarro es un peix que m´encanta, i els calçots mooooolt... es un plat de diumenge!!! a casa es lleparan els dits!! que bó!! petons,

    ResponElimina
  15. Nani, mira que tengo ganas de probar los calçots, son de esas cosas que tengo quizás idolatradas, pero es que cada año cuando comienza la temporada me dais una envidia..... Aquí como te puedes imaginar no se encuentran y no se que me da que no voy a probarlos nunca, porque es dificiel que pueda viajar hasta tu tierra en época de calçots. Así que me conformo con las recetas que publicais, y esta tuya está de miedo.

    Espero que disfrutaras mucho en el taller de lectura y espero pronto ver una nueva recomendación, que suelen ser todas muy buenas. Bss y disfruta del fin de semana.

    Virginia "sweet and sour"

    ResponElimina
  16. Qué bueno, Nani. Sigo sin probar los calçots, pero con esta receta me parece que es mas asequible comprobar cómo saben. A veces, en temporada, los he visto en El Corte Inglés, pero nunca me he atrevido a compararlos porque no puedo montar el fuego de sarmientos y hacer una salsa romescu en condiciones. Con esta propuesta ya si me atrevo a comprar un manojito y probarlos. Estupenda receta. Besitos.

    ResponElimina
  17. jaja, síii, el niño es mi hijo Gustavo de 3 años ya! oyee vaya recetón, tomo buena nota! un besito y feliz tarde de domingo!

    ResponElimina
  18. No sóc gaire de calçots però t´has tret de la màniga una recepta 100% tarragonina, peix i calçots...El llobarro no l´he provat mai al forn. M' apunto aquesta proposta. i faré un cop de cap amb els calçots,

    ResponElimina
  19. Nani, aixó te una pinta espectacular!!! M'agradat tant que alomillor ho faig el cap de setmana que ve que tinc convidats ;). De moment ho piniteo!! Petonets.

    ResponElimina
  20. Mare meva..... Quina pinta! A casa menjem pocs calçots, pero aixo ha de canviar. No em puc perdre receptes tan bones! Un peto

    ResponElimina
  21. un plat per llepar-nos els dits! m'encanta i jo sóc molt fan dels calçots!!! me l'apunto!!! petons!

    ResponElimina
  22. Molt complet aquest plat! ^^
    Ara m'has fet venir ganes de calçots amb la salsa mmmm jeje

    un petonet!

    ResponElimina
  23. Un plato completísimo y con una pinta irresistible, me encanta!!!
    Además acompañado de calcots que me encantan, me parece extraordinario.

    Besitos,

    ResponElimina
  24. Aquest poisson està de vici!!! Com ens agrada el llobarro, i els calçots!!! (tot i que jo ara de calçots, ben pocs!!)
    Ptns NAni

    ResponElimina
  25. Quin plat de peix, mare meva!!! Hauré de començar a cuinar els calçots....no tinc costum. M'has fet agafar ganes!!
    Les imatges, les estovalles, el plat.....com sempre....espectaculars!!
    Petons,
    Olga

    ResponElimina
  26. Quin peix més deliciós!!! I m'encanta la llibreteta de receptes!!! :) Petonets!

    ResponElimina
  27. Els calçots cuinats son tota una experiència!!! Jo quan en fem en calçotada intento "escaquejar-ne" algun ja sigui cru o cuit ;-)

    ResponElimina