dissabte, 30 de novembre del 2013

Pa de pagès amb mill {fent una participació}


A la cuina experimento. Faig receptes que em surten bé, d'altres que no he fet mai i les cuino llegint la recepta intentant sortir-me'n airosa, i d'altres que em fan mandra perquè no hi tinc agafat el punt. Entre aquestes últimes està el pa. Però ara m'ha picat el cuquet. El passat octubre vaig ser convidada, junt a altres set blogs, per l'Orsolya Müller del blog Kuiristo, a participar en un repte de Cuina creativa amb cereals. L'objetiu era fer un pa i cada blog havia de triar un cereal. Jo, sense assessorar-me i sense tenir ni idea de com podria respondre el cereal escollit, vaig triar el mill.
Quan l'Orsolya va començar a enviar-me informació i em va dir que aquest cereal no podria ser cuit sol, sinó que havia de barrejar-se amb altres, em va caure el món damunt. Però la sort va voler premiar-me,  el mateix dia que començava a penedir-me de la tria, enviant-me un correu dels meus amics els Panarres de Tarragona, que justament són la meva guia de la dèria panarra. Em convocàven a un segon curs de pa! Com que l'experiència del primer va ser d'allò més no dubtava que el segon encara seria millor, perquè ja començava a tenir una idea de com poder pastar i enfornar en el moment adequat. I així va ser, l'Eloy i el Jordi, ambdós són com dos trossos de pa, em van ajudar amb la meva aventura i em van proporcionar la recepta. I aquí el tinc: el magnífic pa de pagès amb mill.

Necessitarem:
 - 300 g de farina d'espelta integral
 - 200 g de farina de força
 - 350 ml d'aigua
 - 100 g de massa mare sòlida
 - 10 g de sal
 - 5 g de llevat fresc
 - 100 g de mill

Farem:
Amb unes vuit hores d'antelació prepararem la massa mare sòlida barrejant 66 g de farina (la que volguem) i 33 g d'aigua. La pastem a mà i deixem tancada en un recipient hermètic.
Autòlisi: barrejar la farina i aigua deixant reposar 1 hora.
Afegir la massa mare, la sal i el llevat.
Amassar fins a aconseguir una massa elàstica i fina. Podem utilitzar l'amassat francès, combinant amassats curts (15 segons) amb reposos de 10 minuts. A l'últim repòs li he afegit el mill cru.
Deixar reposar durant 135 minuts la massa en un bol tapada amb un drap perquè no es ressequi.
Realitzar uns plecs a la massa durant el temps de repòs, podem fer 3 o 4 plecs al llarg d'aquesta primera fermentació.
Format: Formem aplicant tensió.
Deixar reposar 90 minuts en un banetton amb els plecs o part lletja cap avall (quan el posem al forn posarem els tancaments dels plecs cap amunt, d'aquí que es digui cul amunt).
Preescalfar el forn a 220º C.
Enfornar 40 minuts, els primers 10 minuts amb vapor.
Deixar refredar sobre una reixeta.

Ara la reflexió sobre el pa: molt bo. Una molla flonja, amb el mill que li ha donat un punt de cruixent que el realça. Podeu veure'n els granets a la fotografia. Al quart dia encara està tou com el primer.

Apunt de l'Eloy (el meu profe panarra): Per tal que la pròxima vegada el pa grenyi molt més, podries fer els talls més llargs i amb inclinació. Un altre consell és que entri al forn justet de fermentació perquè si entra molt fermentat no té força per a expandir-se. També et diria que en el moment d'enfornar-lo facis que tingui molt de vapor, ja que sinó en té s'asseca i tampoc permet que aquest s'expandeixi.

Sobre el vocabulari panarra (m'encanta aquesta paraula) no us explicaré el sentit de cadascuna perquè el post seria molt llarg i per a mi el d'avui ja ho és prou. Només us dono un consell: si podeu, feu un curs de pa. Pot ser que la primera vegada aneu una mica perduts, però entre les explicacions i les pràctiques veureu que no hi ha res més agraït que fer un bon pa. A Tarragona tenim la sort de comptar amb els Panarres que tenen un nou curs programat per al dia 12 de gener proper. Les places s'exhaureixen aviat. Venen festes i moltes vegades no sabem què regalar, aquí teniu una idea: un curs de pa. Segur que triomfeu. També hi ha l'opció de l'autoregal, que pot ser la més il·lusionant i segura. Després només caldrà que seguiu l'Eloy al seu blog: el panadero casero i no podreu prescindir de visitar-lo.

Sobre el mill cal dir que és un pseudo-cereal que ve de l'Índia. Té un contingut de proteïna semblant al blat (11%) però no conté gluten, per la qual cosa, si s'ha d'utilitzar per a fer un pa cal barrejar-lo amb altres cereals perquè el gluten és el que dóna elasticitat al pa.
Ara només queda dir que caldrà que visiteu Kuiristo a partir del dia 9 de desembre. Allí trobareu tot el repte publicat amb els enllaços de tots els blogs que hi hem participat. Veureu pans d'ordi, de fajol, d'espelta, de blat de moro, de kamut, de civada, de sègol i el meu amb mill.
Gràcies Orsolya per aquesta oportunitat tan profitosa. Fins al proper repte!

Avui ens acomiadem amb un mmmm mmmm mmmm mmmm, de l'olor que fa la casa amb el pa al forn. Els Crash Test Dummies també ens ho diuen mmmm mmmm mmmm mmmm...

20 comentaris:

  1. Dons si, si hi ha una cosa agradable quan fem pa, es l'olor que impregna la casa i l'escalfor que agafa la cuina. Jo estic descobrint aquesta passió com ja saps i gracias a l'Iban, i a casa nostra fem pa casa setmana que ens dura tota la setmana en molt bon estat.
    El teu te molt bon aspecto i t'ha quedat força bé. Per el vapor fort del forn, t'aconsello el que ens va ensenyar l'Iban, una safata al forn am pedres volcàniques (les que s'usan al jardí), al momento d'entrar al pà, i tires un gotet d'aigua i això fa vapor intens durant aquets primers 10m de cocció tan importants!!!!
    De tota manera, ara mateix m'agradaria que em donesis una rebanada d'aquest pà tan apetitós, amb un raig d'oli del primer raig. No necessitaria rès mes.
    Petons i bon cap de setmana!!!!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Mon! Sí, he fet el vapor posant pedres volcàniques en una safata. El post per a mi ja era tan llarg que m'he deixat molts detalls, però penso fer més pans i anar afegint petits apunts que ens ajudin a millorar. Bon cap de setmana!
      Nani

      Elimina
  2. Després de veure el pa i de llegir l'entrada només se m''acut dir que t'atreveixes i pots amb tot.
    Em miraré el blog de l'Eloy.
    El curs del 12de gener és per a gent com tu., amb coneixements avançats, o per a gent que no en tenen ni idea com jo???
    Ptnts
    Dolça

    ResponElimina
    Respostes
    1. Per a qualsevol que té ganes de començar. Jo amb ells he agafat coneixements que sola a casa no ho faria. Cal que comencis!
      Nani

      Elimina
  3. Quina entrada més chula!!
    Ja fas uns pans de campionat!! el millor de tot es poder-se menjar un pà fet per un mateix,te un gust especial!
    Ara un cop tens ja els conceptes interioritzats, ja pots fer i+d Panarra, es a dir inventar-te receptes segons els que vulgis provar.
    Una abraçada,
    Eloy

    ResponElimina
  4. Hola guapa!!! Un pa excel.lent. Es curios tot el que comporta de feina i espera i sempre tens una resposta positiva encara que el resultat no sigui optim, que no es el cas. Em passa moltes vegades, el vull probar i com encara no domino la matèria penso que em servirà per millorar els propers pans. I la oloreta que queda a casa!!!! Petonets maca.

    ResponElimina
  5. Realment tenies raó, et va quedar un pa genial! Tinc un paquetet de mill al rebost, a veure si l'aplico amb la teva recepta, que li deu donar un toc cruixent ben bo
    Petons
    Sandra

    ResponElimina
  6. Por fin ve la luz¡¡¡¡. Veo que te nos vas a aficionar a panarrear y eso es fantastico, ya verás como engancha. Y al final no podrán dejar de pedirte que les prepares pan. Bss

    Virginia "sweet and sour"

    ResponElimina
  7. M'agrada molt aquesta proposta de cereals que esteu fent.
    Quan vagi a Barcelona haig de comprar el mill i el kamut. M'esteu deixant amb ganes de probar aquests cereals per fer pa.
    Petons

    ResponElimina
  8. El pa fet a casa és totalment diferent. M'encanta fer-ne.
    Bona setmana guapa!!

    ResponElimina
  9. M'encanta l'aspecte d'aquest pa, tant la molla com la crosta. Mai no he provat pa amb mill. Però abans de posar-m'hi, crec que seguiré el teu consell i miraré si trobo un curs de pa per Lleida. Petons.

    ResponElimina
  10. Hola guapiiiissima!!!!!!
    Carai quin pa més bo!!! La veritat és que soc molt novatilla amb el món panarra. Però ara ja tinc un munt de receptes!!
    No té punt de compraració un pá fet a casa!!! :-)
    Molts petonets

    ResponElimina
  11. Hola Nani!
    T'ha quedat un pa que si em diuen que és comprat al Turris m'ho crec!!! És maquíssim!!! Felicitats!!!
    A mi amb el fajol em va passar el mateix, no té gluten, de fet no és ni un cereal, i per fer-ne un pa calia barrejar altres farines en una proporció molt més gran.
    Una bona inicitiava aquesta en la que participem! N'aprendrem molt! ;)
    Una abraçada!

    ResponElimina
  12. El sabor de la farina de mill és una mica amarga però quan he fet pà l'he usat com ho has fet tu i ens va agradar molt el punt cruixent que dona a la miga.
    En casa com més fem servir el mill quan no és en croquetes és al muffins per donar una mica més de "xispa".
    Un pà espectacular i a més amb farines que m'agraden molt!
    Petonets i bona setmana,
    Palmira

    ResponElimina
  13. Pedazo de pan reyna!! tal como dices, la costra se ve muy crujiente.. A mi también me gusta la palabra "panarra" jeje
    Besos

    ResponElimina
  14. Tinc un company de feina que l'ha fet aquest curs amb els panmarres i des de que m'ho va explicr que jo el vull fer. Ara, després de veure aquesta entrada, me'n vaig directa a apuntar-me!!!
    Una abrçada!

    Mercè

    ResponElimina
  15. Nada como el pan casero Nani, ese olor que desprende cuando se está horneado y queda impregnada toda la cocina no tiene precio.
    Besos querida.

    ResponElimina
  16. Super pa Nani!!! Quina gana m'has fet venir!! I gràcies per descobrir-me el grup de Panarres Tarragona ;)
    Un petonet guapa. MAR, de EQNME

    ResponElimina
  17. Un pa espectacular! Ara mateix en menjaria dos bons talls amb un raig d'oli, sal i tomàtiga fregada, com solem fer el pa amb oli a Mallorca.

    ResponElimina