Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dilluns, 9 de març del 2015

Crema de Sant Josep {amb tòfona}


Ens agrada la crema catalana. En mengem sovint, tal com la feia la meva mare, però mai l'havia cuinat com ho fan en Xavi Fabra i la Mercè Cabestany, els xefs del restaurant Quinta Forca, amb tòfona i ous tofonats. Resulta que la segona setmana de cada mes preparen uns cursos presencials amb tast d'un ingredient estrella i maridatges amb vins de la terra. El passat mes de febrer vaig assistir al Curs de cuina amb tòfona (un recorregut per la textura, el gust i l'aroma de la tòfona negra: Tuber melanosporum de Prades).
Entre els plats cuinats hi havia la crema catalana, crema de Sant Josep o com li vulgueu dir, feta amb l'ingredient que tocava. Ens hi posem? Per a sis persones,

Necessitarem:
 - 1 litre de llet fresca
 - 10 rovells d'ou tofonats
 - 30 g de midó
 - 90 g de sucre
 - 20 g de tòfona
 - 1 branqueta de canyella
 - 1 pell de llimona

Farem:
Per a fer ous tofonats només cal que els posem en un pot de vidre hermètic, amb arròs i la tòfona ben neta, els ous que hàgim d'emprar durant uns quatre o cinc dies.
Per a fer la crema:
Bullim tres parts de llet amb la tòfona sencera, la pell de la llimona i la branca de canyella.
Barregem en un bol a part, els rovells i el sucre fins que quedi una pasta.
Posem el midó amb la resta de la llet en fred que hem reservat.
Tornem a posar la llet al foc, hi afegim els rovells barrejats amb el sucre i la llet amb midó.
Quan comenci a trencar el bull es treu ràpidament i es passa per un colador amb l'ajut d'una espàtula.
Si cal, hi passem el minipimer per a eliminar els possibles grumolls que hagin pogut quedar.
Per últim hi afegim la tòfona trossejada i deixem refredar.
Al moment de servir empolvorem amb sucre per sobre i ho cremem per a caramel·litzar.
Si no us agrada el sucre cremat, podeu guarnir amb una làmina de tòfona.

Durant el curs es va fer la presentació de Tòfona de la Conca, una tercera generació de tofonaires a la família Espasa, amb la tradició de cercar les tòfones Tuber melasnoporum i Tuber aestivum de forma silvestre i amb alguna plantació a la provincia de Tarragona i Lleida. Sempre tenen producte fresc de màxima qualitat: del bosc a la cuina.
El maridatge va correr a càrrec de l'autoanomenat Trio La-la-la, nom que evoca proximitat, disbauxa i sorpresa. El trio està format per en Joan Pujades del Celler Mas de la Caçadora,  en Toni Osorio de Lo Mur i en Toni Romero del Celler Solà Clàssic. Els vins servits ens van sorprendre molt gratament.
Joe Cocker ens va deixar molt bones versions d'altres cantants, entre elles la superba de Sorry seems to be hardest word. Ai, que toquem el cel...

11 comentaris:

  1. huau aquesta crema catalana amb tófona!!! Categoria si, senyor. Obviament segur que és exquisita.
    M'encanta la presentación en aquestes oueres (oi?) son precioses!!!!
    Bona semana!

    ResponElimina
  2. Això si que és una crema catalana per ocasions especials! Quina manera més bona d'aprendre a conéixer millor ingredients locals :o)
    I que és aquest llibre Nani? M'ho he perdut???!! Receptes amb melmelades?!
    Petons,
    Palmira

    ResponElimina
    Respostes
    1. No t'has perdut res Palmira. Aquesta setmana surt el llibre que hem fet entre la Mireia, la Bet i jo. Segur que tindràs ocasió de tenir-lo.
      Una abraçada,
      Nani

      Elimina
  3. Les tradicions no es poden perdre! jo ja la tinc en ment! aquesta versió amb tòfona és ben original!

    ResponElimina
  4. Quina presentació més original!
    Anna

    ResponElimina
  5. Nani.....pel que fa a la tòfona sóc una tremenda ignorant....no l'he tastat mai!!! Per tant no em puc imaginar el gust que té aquesta crema teva!!! El que sí que puc assegurar és deu ser exquisita!!! Ah!! I m'encanta com l'has presentat.....
    Petonets,
    Olga

    ResponElimina
  6. Enhorabona pel llibre Nani! me'l compraré!
    No sé si ets més bona cuinant o fent fotos.....jeje

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ei Albert, moltes gràcies pel teu comentari.
      Una abraçada,
      Nani

      Elimina
  7. Quines fotos més precioses, donen ganes de menjar-les

    ResponElimina
  8. Una combinació arriscada i original... Deu tenir un gust molt sorprenent!
    Bon cap de setmana!
    Marta

    ResponElimina
  9. Amb tòfona?! Quina delícia més sorprenent, m'encanta provar aquesta mena d'experiments, deliciós! L'ou amb la tòfona és bonísim...

    ResponElimina