Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dilluns, 13 d’abril del 2015

La Violeta, les mandonguilles i les peònies


Diuen que les mandonguilles, o pilotetes com en diem a casa, estan de moda. Nosaltres ho volem celebrar perquè és una menja que agrada a tothom. Fa uns dies ens vam reunir fills i néts i ens agrada fer un vermutillo com cal abans de dinar. Els petits mengen moltes patates i olives i perden la gana. Vaig pensar a fer-ne unes de petites que els agrada molt i si després no mengen tant no passa res. La Violeta em va ajudar a preparar-les. Sempre les faig amb llonganissa, com la meva mare, així que aprofito una de molt bona de Graus (Osca) que l'Esperanza, una companya de feina, em va portar del seu bonic poble.
Les mandonguilles no tenen cap secret i es fan quasi sempre de la mateixa manera.
Per a un pica pica,

Necessitarem:
 - 6 llesques de pa de motlle blanc
 - 1 tassa i 1/2 de llet
 - 500 g llonganissa
 - 2 ous
 - sal i pebre
 - 2 cullerades soperes de pa ratllat
 - 2 cullerades soperes de pinyons
 - 4 xampinyons esmicolats
 - 1 cullerada sopera de canyella en pols
 - farina
 - oli d'oliva verge extra 

Farem:
Posem el pa de motlle en remull a la llet durant una hora aproximadament i seguidament escorrem prement per a treure'n l'excés.
En un bol gran hi posem la carn de la llonganissa, els ous, els pinyons, els xampinyons, la canyella, salpebrem i barregem fins a tenir una bona pasta. Si veiem que necessita una mica més de cos hi afegim una mica de pa ratllat. 
Tapem el bol amb un drap i el deixem al frigorífic una mitja hora perquè es compacti una mica.
Farem boletes, i aquí la Violeta ha gaudit molt ajudant-me, que passarem per farina abans de fregir-les amb l'oli d'oliva.
Un cop fregides les posem sobre paper de cuina per a absorbir-ne l'oli.
Servim acabades de fer però fredes són bones igualment.

Tots a taula, quin goig. Les pilotetes emanaven una suau flaire de canyella, però hauria d'haver picat els dits dels grans: també se les menjaven! El sol ens acompanyava tèbiament i els nens vestien l'espai amb les seves juguesques. Les peònies del jardí deixaven anar el seu perfum més intens. 
Moments de felicitat... C'est ma vieAdamo.

5 comentaris:

  1. No veig millor manera de compartir bons moments tots junts! Veig que hi poses canyella com ho feia sempre la meva mare... La Polyanna ahir em va demanar pilotetes, aquesta vegada hi posaré pinyons...
    Que gran s'està fent la Violeta...
    Petons i bona setmana,
    palmira

    ResponElimina
  2. Sempre fas unes fotos molt boniques, Nani. Que maca que està la Violeta!

    ResponElimina
  3. La peonia es la meva flor favorita!!! Quina marevella aconseguir aquets plaers petits de gaudir de la familia i la menja. Mandonguilles...bonísimes.. i goloses.
    Felicitats!

    ResponElimina
  4. Que bonic i com envejo el teu jardí, són aquells moments que fan la vida bonica.
    Petons.

    ResponElimina
  5. Doncs la meva recepta de mandonguilles no és en absolut com la teva. Però m'agrada molt, deuen ser molt gustoses...
    Marta

    ResponElimina