Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans il·lustradores infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dilluns, 14 de desembre del 2015

Un vi, un peix, dos plats {i una música excepcional}


Ens agrada anar al mercat, som de mercat. I encara que s'hi vagi amb una llista estem oberts a comprar allò que ens ofereixen o que trobem sense esperar. L'últim dia vaig comprar un Gall de Sant Pere, un peix que no havia cuinat mai i que la Gemma de la peixateria em va convidar a fer-ho. El resultat m'ha sorprès gratament, molt gratament. I d'ell n'he tret dos plats al qual més bo: un fet a la planxa i l'altre una sopa exquisida.
Sense complicacions i amb un resultat excel·lent. I,  si el maridem amb un vi de la Terra Alta,  no podem dir res més. Per a dues persones,

Necessitarem:
 - un gall de Sant Pere, un peix amb unes grans espines
 - oli d'oliva verge extra
 - sal i pebre
 - patates cuites al vapor
 - una picada feta amb oli d'oliva verge extra, alls i julivert

Farem:
Un cop net el peix ens queden dos talls, la resta de les espines i el cap per al caldo.
Escalfem la planxa ben calenta i coem el peix dels dos costats.
Amanim amb oli d'oliva a l'últim moment i salpebrem.
Acompanyem amb patates al vapor i, si voleu, una picada d'all i julivert.
El resultat: un peix d'extremada finor.

per al caldo:
 - una ceba
 - un tomàquet
 - oli d'oliva verge extra
 - sal i pebre
 - una fulla de llorer
 - dos alls
 - una patata
 - les espines i el cap del peix
 - 3 litres d'aigua
per a la sopa:
 - 1/4 kg de musclos
 - 3 o 4 gambes trossejades
 - 1/2 litre de caldo
 - 3 cullerades soperes de tapioca

Farem:
En una paella posem unes quatre cullerades soperes d'oli d'oliva, hi sofregim la ceba i quan sigui rossa  el tomàquet i els alls aixafats.
Afegim el cap i les espines del peix, la patata, el llorer i salpebrem.
Deixem coure un parell o tres minuts, tot remenant.
Hi aboquem l'aigua i deixem coure una mitja hora.
Colem el caldo amb què prepararem la sopa.
L'hem fet amb tapioca, els musclos oberts al vapor i les gambes.
Queda deliciosa.

I ara us parlem del vi: l'Abrisa't 2014 del Celler Bàrbara Forès, de la DO Terra Alta. Fet amb la varietat Garnatxa Blanca d'una vinya plantada als anys '90 a la finca La Sendroseta de cultiu biològic. Un vi fet d'una manera diferent: han recuperat la tècnica de vinificació ancestral de la Terra Alta. Vi brisat que consisteix a elaborar un vi blanc com si es tractés d'un vi negre. La maceració i la fermentació es fan en un dipòsit d'acer innoxidable. Quan està acabant de fermentar es passa a gerres de fang durant sis mesos. No ha estat clarificat. En boca resulta aromàtic i equilibrat. Un bon descobriment. 

Avui estem desconeguts fent un post tan llarg. Però tot és tan senzill que s'ho val. Vam anar a comprar al mercat oberts a les novetats, hem cuinat dos plats amb un peix del que ens ha sorprès la tendresa de la seva carn, hem tastat un vi nou que ens ha captivat i acabem amb una música que posa el punt final amb una gran delicadesa, Josep Thió & Lluis GavaldàSilencis...
                ...som tan lluny d'aquest soroll salvatge, que ens fem entendre sense paraules...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada