Ens agrada anar al mercat, som de mercat. I encara que s'hi vagi amb una llista estem oberts a comprar allò que ens ofereixen o que trobem sense esperar. L'últim dia vaig comprar un Gall de Sant Pere, un peix que no havia cuinat mai i que la Gemma de la peixateria em va convidar a fer-ho. El resultat m'ha sorprès gratament, molt gratament. I d'ell n'he tret dos plats al qual més bo: un fet a la planxa i l'altre una sopa exquisida.
Sense complicacions i amb un resultat excel·lent. I, si el maridem amb un vi de la Terra Alta, no podem dir res més. Per a dues persones,
Sense complicacions i amb un resultat excel·lent. I, si el maridem amb un vi de la Terra Alta, no podem dir res més. Per a dues persones,
Necessitarem:
- un gall de Sant Pere, un peix amb unes grans espines
- oli d'oliva verge extra
- sal i pebre
- patates cuites al vapor
- una picada feta amb oli d'oliva verge extra, alls i julivert
Farem:
Un cop net el peix ens queden dos talls, la resta de les espines i el cap per al caldo.
Escalfem la planxa ben calenta i coem el peix dels dos costats.
Amanim amb oli d'oliva a l'últim moment i salpebrem.
Acompanyem amb patates al vapor i, si voleu, una picada d'all i julivert.
El resultat: un peix d'extremada finor.
per al caldo:
- una ceba
- un tomàquet
- oli d'oliva verge extra
- sal i pebre
- una fulla de llorer
- dos alls
- una patata
- les espines i el cap del peix
- 3 litres d'aigua
per a la sopa:
- 1/4 kg de musclos
- 3 o 4 gambes trossejades
- 1/2 litre de caldo
- 3 cullerades soperes de tapioca
Farem:
En una paella posem unes quatre cullerades soperes d'oli d'oliva, hi sofregim la ceba i quan sigui rossa el tomàquet i els alls aixafats.
Afegim el cap i les espines del peix, la patata, el llorer i salpebrem.
Deixem coure un parell o tres minuts, tot remenant.
Hi aboquem l'aigua i deixem coure una mitja hora.
Colem el caldo amb què prepararem la sopa.
L'hem fet amb tapioca, els musclos oberts al vapor i les gambes.
Queda deliciosa.
I ara us parlem del vi: l'Abrisa't 2014 del Celler Bàrbara Forès, de la DO Terra Alta. Fet amb la varietat Garnatxa Blanca d'una vinya plantada als anys '90 a la finca La Sendroseta de cultiu biològic. Un vi fet d'una manera diferent: han recuperat la tècnica de vinificació ancestral de la Terra Alta. Vi brisat que consisteix a elaborar un vi blanc com si es tractés d'un vi negre. La maceració i la fermentació es fan en un dipòsit d'acer innoxidable. Quan està acabant de fermentar es passa a gerres de fang durant sis mesos. No ha estat clarificat. En boca resulta aromàtic i equilibrat. Un bon descobriment.
...som tan lluny d'aquest soroll salvatge, que ens fem entendre sense paraules...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada