Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

diumenge, 29 de gener del 2017

Crema de carabassa i ortigues {amb ou i tòfona}


Sembla que la temporada de la tòfona no ha sigut massa bona, però això no és obstacle que en puguem trobar-ne al mercat. Jo li compro les tòfones al Dídac de Tòfona de la Conca i de qui us vàrem ensenyar l'experiència d'anar a buscar-les amb els seus gossos al post de Xips de Vida. Una visita molt didàctica i aconsellable 100%.
Som fans de la tòfona Tuber melanosporum i dins el blog tenim moltes receptes: un pollastró tofonat, la salsa puré de ceba a la Soubise, la crema de Sant Josep (recepta d'en Xavi del Quintaforca), un bacallà amb tòfona (peix i perquè no amb tòfona), una crema de patata i bacallà (recepta de l'enyorat Santi Santamaria), un carpaccio de ceps i vedella, una velouté de castanyes que ens van cuinar l'Albert Boronat i la Mélina Allair (del Restaurant L'Ambassade de Llívia), una torrada de carxofa, cansalada ibèrica i tòfona i un trinxat amb tòfona negra i cansalada ibèrica. Ja veieu que la nostra passió per la tòfona no té límits. Avui hem volgut preparar una crema amb carabassa i ortigues (en tenim a l'hort i les fem servir per a evitar les plagues d'insectes). Podem dir que aquesta crema és Km0 perquè tots els productes són nostres, excepte la tòfona i la sal de tòfona (un producte nou també de la Tòfona de la Conca). Resulta fina i deliciosa. I si us ve de gust agafar ortigues, penseu que caldrà emprar uns guants ben dobles, les seves punxes produeixen urticària. Aquest consell ja us el vam donar a la recepta de la quiche d'ortigues i formatge camembert, que resulta boníssima. Després d'aquest repàs anem per feina. Per a quatre persones,

Necessitarem,
 - 40 fulles d'ortigues netes (200 g de tiges)
 - 600 g de carabassa pelada i neta
 - 1 patata mitjana
 - 700 ml d'aigua
 - 1 pastilla de brou concentrat
 - 200 ml de nata per a cuinar
 - 2 cullerades soperes d'oli d'oliva verge extra
 - sal i pebre
 - 1 tòfona Tuber melanosporum
 - 1 ou per persona
 - vinagre blanc de vi
 - sal de tòfona

Farem:
En una cassola amb l'oli d'oliva estovarem la carabassa i la patata sense cremar-les.
Salpebrem.
Hi afegim les fulles d'ortiga, donem un parell de tombs amb la cullera, afegim l'aigua amb la pastilla de brou i deixem coure durant uns vint minuts a foc mitjà o fins que punxant la carabassa amb un ganivet sigui tova.
Afegim la nata, remenem, tapem la cassola i deixem reposar mentre preparem els ous escalfats.
Els coem un per un en una cassola amb l'aigua suficient perquè hi càpiga l'ou.
Quan bulli l'aigua, on hi haurem afegit una cullerada sopera de vinagre, trenquem la closca i el deixem anar.
L'apartem del foc i deixem reposar durant quatre minuts.
El traiem de la cassola amb una escumadora i el posem en un bol amb aigua calenta perquè es mantingui calent i on anirem posant els altres fins a tenir-los tots fets.
Abans de posar-los a la crema els deixarem reposar en un paper de cuina perquè no tinguin aigua.
Seguidament passem la crema per un robot de cuina i la deixem ben fina.
Tallem la tòfona a làmines.
Muntem el plat amb la crema, l'ou, les làmines de tòfona i posem una mica de sal de tòfona.
Servim.
Plaer de plaers...

La FouleDuo Gadjo And Their Hot Friends.




4 comentaris:

  1. Respostes
    1. Bona nit Ruth! Tot Km0, ha de ser bo per força.
      Bona setmana,
      Nani

      Elimina
  2. La meva mare era la reina de les cremes d'ortigues :o) Però amb tòfona, mai ho he catat abans...quina experiència això de buscar tòfones, oi!?
    Petons i bona setmana
    Palmira

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Palmira,
      Suposo que la teva mare les cuinava per la influència francesa. Tinc entès que a França l'utilitzen molt a la cuina. El seu gust, com si fóssin espinacs, és molt bo.
      Una abraçada,
      Nani

      Elimina