dilluns, 2 de juliol del 2018

Gaspatxo de préssec d'Ordal, enoturisme al Penedès


Vins, melmelades i préssecs, fent enoturisme al Penedès. Aquest és l'altre títol que hauria pogut posar però llavors em deixava de dir que havia preparat un exquisit gaspatxo de préssec. Resulta que dissabte vaig tenir l'oportunitat de visitar el Penedès, una comarca on les vinyes componen un paisatge preciós. I el resultat del passeig va ser poder anar a Sant Pau d'Ordal per a conèixer el Celler Albet i Noya, l'obrador de melmelades de Les Filos i posteriorment comprar préssecs al Mercat del Préssec d'Ordal.
Practicar l'enoturisme per la nostra terra és gratificant. A part de comprar productes de proximitat es pot gaudir de paisatges i entorns que conformen un mosaic meravellós, sense deixar de pensar en el nostre clima mediterrani i la seva llum. I així tot passejant pel Penedès, vaig fer cap a Albet i Noya, en aquest enllaç podeu llegir la seva història, un celler que fa 40 anys va decidir ser ecològic essent pioners en aquesta bogeria com diuen ells. Els seus vins ja els he tingut altres vegades al blog: quan vaig maridar el vi rosat Curiosa amb les panades de carn, tot fent un pícnic a la Platja Llarga de Tarragona, i la quiche de salmó que vaig harmonitzar amb l'efecte papallona d'un escumós reserva brut rosat. Si interessant va ser veure el celler, no menys va resultar collir i tastar els préssecs de la finca de Les Filos, fent un maridatge de les seves melmelades amb escumosos del celler. Una història de com dues germanes que van marxar del poble a estudiar i treballar a Barcelona, amb els anys han tornat i han muntat la seva pròpia empresa de melmelades i almívars, amb la fruita de les seves finques i que tenen l'obrador i magatzem en una bonica casa modernista de la família. I d'allí cap a un altre tast de vins d'Albet i Noya, al restaurant del Cal Pere del Maset amb unes tapes més que bones i d'on m'ha sortit la idea de reproduir el gaspatxo de préssec que vaig tastar. I abans d'anar a comprar els préssecs, encara va haver una parada a Cal Xim, tot fent un altre tast amb unes exquisides tapes.  Crida l'atenció la bona oferta gastronòmica i de nivell en un poble tan petit. Per últim, vaig comprar els préssecs al Mercat del Préssec de l'Ordal. Aquest mercat es fa a la plaça Subirats al poble de Sant Pau d'Ordal, tots els dissabtes i diumenges, de 9 a 14 h. No cal dir que la qualitat dels fruits és superior i que s'hi pot anar fins al mes d'agost, on podreu anar trobant les diferents classes de préssecs segons el temps. I ara, em poso a explicar-vos la recepta d'aquest boníssim i refrescant gaspatxo i que jo he intentat fer a la meva manera.

Ingredients:
 - 1/2 kg de tomàquets pelats i sense llavors
 - 1/2 kg de préssecs pelats i trossejats
 - 1 tassa (cafè) d'oli d'oliva verge extra
 - sal i pebre
 - 3 fulles d'alfàbrega
per a guarnir,
 - avellanes trossejades
 - llagostins bullits, pelats i trossejats
 - fulles d'alfàbrega

Com preparar-lo:
Al restaurant van indicar que fan el 50% de préssecs i 50% de tomàquets, així que jo he fet la mateixa  proporció.
Posem al got de la batedora els tomàquets, els préssecs, l'oli d'oliva, l'alfàbrega, salpebrem i batem força estona fins a aconseguir una textura ben fina.
Jo la faig amb la Thermomix.
Tasteu i mireu si heu d'afinar amb més oli o amb sal i pebre.
He dubtat de posar-hi vinagre i finalment no ho he fet perquè he cregut que amb l'acidesa del préssec ja en tenia prou.
Si creieu que us falta poseu-n'hi i ja em direu.
Per a guarnir trenquem unes avellanes, trossegem uns llagostins i guarnim amb unes fulles d'alfàbrega, i si voleu un filet d'oli d'oliva que jo no he posat perquè l'havia afinat molt bé.
Al servir-lo l'he combinat amb el vi 3 macabeus de Can Milà, 100% Macabeu, tal com van fer al restaurant.
Un entrant ben fresc i bo per al temps estiuenc.
I una visita al Penedès que no us podeu deixar perdre.

Smile, Bobby McFerrin & Orfeó Català, en directe al Palau de la Música de Barcelona

8 comentaris:

  1. Jo viuria de gaspatxos a l'estiu i de sopes a l'hivern, el de préssec, i si pot ser de l'Ordal, un altre a incorporar als menús d'estiu.
    Molt maca la nova model;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo, més de sopes tot l'anyperò aquest gaspatxo queda molt fi. I aquí et faig l'ullet: la model és la teva fan del pastís de xocolata, la Sabina...

      Elimina
  2. Una recepta molt interessant, m'encanten els gaspatxos, començant pel clàssic que ma mare fa molts anys que va introduir a la nostra dieta estival i estic oberta a tastar-los tots. De totes maneres, jo tiro cap a casa i faig propaganda del meu, prova els préssecs de la Ribera d'ebre, et diré, que encara que sembli estrany, els de Flix són incomparables, els de Ribarroja, i, com no. els de Rasquera, Miravet...de veritat, a mi què em costa menjar un préssec i més si no és molt madur, són els únics que m'agraden. Vés a l'agost a Flix i compra'n, o ja te'n portaré. I, com sempre, un plaer llegir-te i fer una passejada per les vinyes amb tu. Molts petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sara, amb la proposta que em fas d'anar a Flix farem una cosa: et passaré a buscar i anirem plegades. Em podràs ensenyar de com bonica és la teva terra, encara que la conegui.

      Elimina
  3. Això és tot un luxe de préssecs! Nosaltres estem impacients esperant els préssecs de LLeida :o)
    Mira que porto anys preparant una crema freda amb tomaquets i préssecs però mai com un gaspatxo. Això caurà ben ben aviat...
    No cal marxar lluny per gaudir de llocs i productes increïbles, oi ?
    Un abraçada,
    Palmira

    ResponElimina
    Respostes
    1. Palmira, i quan vinguis farem una bona passejada pel territori, n'hi ha molt per recórrer i conèixer. Guarda't dies.

      Elimina
  4. Préssecs i tomàquets barrejats, serà qüestió de provar-ho.
    M’encanta aquest blog, sempre descobreix-ho idees noves, bons llocs per visitar i també per menjar.
    Gran admiració per la Nani i les teves amigues i amics del blog.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aix Lourdes, després de tot què has escrit no sé què contestar-te.
      Em fa feliç que sempre passis per aquí amb l'alegria i bon fer que et caracteritzen.
      Que tinguis una feliç setmana.

      Elimina