dimecres, 17 d’octubre del 2018

Lo Paller del Coc


I en aquest post us porto la segona part de la meva experiència a Surp. Us puc ben dir que aquest petit  poble del terme municipal de Rialp i de la comarca del Pallars Sobirà concentra una qualitat gastronòmica que és envejable. La setmana passada us vaig parlar de la Clara de Casa Mateu i avui ho faig de la Sílvia i d'en Mariano, els responsables de Lo Paller del Coc. I qui són?
Un bon dia van pensar de fer un gir a la seva vida, van deixar tot el que havien fet fins al moment a Barcelona i se'n van anar cap a la Vall d'Àssua. La Sílvia que havia estat cuidant gent gran ara es dedica a cuidar les persones que van a l'Espai de Benestar amb teràpies manuals. I en Mariano? Doncs ell dirigia com a cuiner i professor l'Escola d'Hostaleria Hofmann. I ara té l'Espai Gastronòmic ubicat dins de la casa pairal on tenen també els apartaments rurals. Una casa que mostra molt bé la personalitat dels seus amos, on et fan sentir còmodes, que està rodejada d'un entorn natural on es poden fer moltes activitats i que resulta ideal per a descansar lluny de qualsevol soroll de la ciutat.
I allí vaig viure una experiència sensorial junt amb les germanes Ferrando. Resulta que l'espai gastronòmic d'en Mariano és una cuina oberta davant la taula del restaurant, un dels més petits del món, i que es veu tot allò que prepara i que servirà als pocs comensals reunits. Una sala posada amb molt de gust i acollidora, mostra el tarannà del cuiner i les seves vivències. Cuina sempre amb productes de temporada i de proximitat (vaig visitar el seu cuidat i bonic hort), creant un menú exclusiu i únic per a cada ocasió. I com que vam quedar amb la Clara i la Núria, en Mariano ens va cuinar un menú amb els seus formatges i d'altres, tots del Pallars, un total de set formatges i un iogurt. No cal dir com vam gaudir de totes les exquisideses servides: aperitiu còctel Bloody Mary de tomàquet líquid picant amb una galeta de serrat d'ovella, boleta de recuit amb panses i una mica de serrat, barqueta d'aligot amb serrat roi i amb corder trossejat passat per la paella (ummm), fajol amb crema de formatge, crema de nyàmeres, un risotto amb lletons de vedella i bolets, i més i més i més. Tot servit d'una manera acurada i elegant, amb vi de la zona. I aquí només unes fotografies perquè no puc posar-les totes. He de dir que vàrem jugar a endevinar els formatges i ingredients, però jo anava amb desavantatge davant de les dues expertes que no fallaven ni un. Un dinar ple de bones sensacions i gustos. Vaja, que no cal que us digui que és d'aquells llocs que val la pena visitar i viure una experiència gastronòmica com aquesta, per això la comparteixo. A més a més, si voleu, en Mariano cuina menús especials i que te'ls pot portar a l'apartament perquè no hagis de cuinar (i així ho vaig fer). Les vacances són les vacances... i fer-les pel nostre territori ens ajuda a conèixer millor tot allò que té a veure també amb la gastronomia: història, cultura, art, terra, paisatge, producte, salut, plaer, passió, treball, rigor, tècnica, amor i compromís. Els conceptes que en Mariano té escrits a la seva cuina i que segueix sense cap mena de dubte.

Algo contigo, Andrés Calamaro

3 comentaris:

  1. M'he deixat de dir que les galetes que el Mariano prepara per a esmorzar són una exquisidesa...

    ResponElimina
  2. Un lloc preciós!! i no dubto gens de lo bones que son les galetes.
    Unes fotos plenes de classe y molt ben fetes.
    Un petó
    Rosa

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Rosa. Contenta de que t'hagi agradat.
      Una abraçada.

      Elimina