dilluns, 10 de desembre del 2018

Polleta del Penedès al cava i la Fira del Gall


354. Aquest és el número clau de la centenària Fira del Gall de Vilafranca del Penedès. 354 anys d'història. 353 fires que s'han fet pels volts de Sant Tomàs i enguany arriba la 354. Això vol dir quelcom més que una fira normal. I jo us vull recomanar que si no hi heu anat mai, i si ho heu fet també, que el pròxim cap de setmana tindreu una excusa per a visitar-la.
La Fira del Gall és un mercat d'aviram amb diverses activitats i una programació molt completa: mostra gastronòmica amb tastos i maridatges amb vins de la DO Penedès, productes naturals, brocanteria i pintura, activitats en família i exposició de la raça de Gallines Penedesenca. Resulta una bona oportunitat per a conèixer i degustar el producte autòcton, el seu territori i la seva gastronomia. Jo hi vaig anar per primera vegada ara fa tres anys convidada per la revista Cuina junt amb altres bloguers, en una visita que va resultar més que interessant. Una de les activitats va ser visitar la parada de la Sra. Maria Antònia Udina de la Granja rural d'Espitlles que ens va explicar de com han recuperat les races autòctones de la raça penedesenca i de com s'està treballant perquè es pugui desestacionalitzar-ne el consum fora de les dates nadalenques. I l'any passat vaig tornar a trobar la Sra. Udina al pregó que cada any es fa d'aquesta fira i on trien un pregoner oficial, amb la sort que a l'edició 2017 va ser la meva amiga periodista Ruth Troyano. En el seu discurs com a pregonera Gall al plat i Penedès a la copa, del que us en recomano la lectura, la Ruth va destacar les paraules de la Sra. Udina que parla del moment interessant que viuen després de molts anys de lluitar per la IGP, Indicació Geogràfica Protegida que és una denominació de qualitat d'un producte alimentari d'un lloc determinat, i que creu que la demanda ha d'anar creixent a mesura que el consumidor ho valori més. Que la clau és estendre el coneixement del Gall del Penedès més enllà de Catalunya, perquè és un producte de gran qualitat de carn blanca, poca fibra, baixa en greixos i els que té són insaturats. I ull, que inclouen grans de raïm en la seva alimentació que fa que augmenti  el linoleic. I amb tots aquests referents, la setmana passada vaig concertar una visita amb la Maria Antònia que va resultar molt instructiva. Ens va parlar  sobre la raça penedesenca, de les característiques, varietats i valors nutricionals d'aquest tipus d'aviram de carn molt apreciada, tendre, sucosa i baixa en greix. En aquesta web del Gall del Penedès podeu trobar tota la informació que us pugui interessar. I aquí us podeu descarregar el programa de la fira amb totes les seves activitats. I bé, com es tractava de portar el territori a taula he preparat amb cava una polleta, que és una gallina adolescent segons em va dir la Sra. Udina. En referència al discurs de la Ruth, amb una clicada d'ull inclosa, hi faig un petit canvi: Polleta a taula i Penedès a la cassola i a la copa...

Ingredients per a quatre/sis racions,
 - aigua i sal
 - 1 polleta de 2 kg tallada a octaus
 - 1 ampolla del cava que més us agradi
 - oli d'oliva verge extra
 - 50 g de ceba
 - 50 g de pastanaga
 - 50 g de xirivia
 - 50 g de nap
 - 50 g de porro
 -  2 pomes
 - 1 branqueta de farigola
 - 150 g de mantega
 - 20 g de farina
 - 4 patates grans

Com la preparem,
El vespre preparem una salmorra, en proporció d'un litre aigua per 100 g de sal, la suficient per a cobrir la polleta i deixar-la durant una hora en remull.
Passat el temps escorrem i l'assequem amb paper de cuina.
Seguidament posem la polleta en cava per a marinar-la durant tota la nit.
L'endemà traiem els talls, tot reservant el suc de la marinada, els assequem amb paper de cuina i els daurem en una cassola amb oli d'oliva. 
Hi afegim les verdures i les pomes tallades a la brunesa (dauets petits), la farigola, 100 g de mantega i deixem que quedin daurades.
Posem el forn a escalfar a 180ºC.
Enfarinem lleugerament per sobre i enfornem perquè tot quedi rostit, aproximadament uns quinze minuts.
Tot seguit li afegim el cava de la marinada i deixem que tot es cogui una hora més o menys al forn a la mateixa temperatura, sense tapar i comprovant el punt de cocció.
Reservem els trossos de la polleta.
Posem la cassola al foc perquè es cogui i redueixi el suc, segons la quantitat de cava que hi hagi (jo hi vaig posar 1/2 ampolla).
Traiem la farigola i ho passem tot per un colador metàl·lic ajudats per la maça del morter.
Tastem el punt de sal, si cal.
Acompanyem amb un puré fent bullir en aigua i sal quatre patates tallades a trossos.
Quan siguin toves, escorrem i les emulsionem amb 50 g de mantega i oli d'oliva.
Tastem i, si convé, salpebrem al gust.
Una copa de cava del Penedès ho arrodonirà.
El territori a taula.

Meu ébano, Alcione
                 ... A sensualidade da raça é um dom
                          É você, meu ébano é tudo de bom...


2 comentaris: