dilluns, 8 d’abril del 2019

Amanida Mestral


A principis d'any vaig rebre una invitació per part de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya per a compartir una recepta a la revista que reben els seus associats AGROactivitat i la vaig acceptar de bon grat, perquè tal com sabeu acostumo a cuinar amb productes de proximitat i de temporada i aquest fet no em suposava cap esforç. Així que em vaig dirigir a l'Agrobotiga de la Cooperativa de Cambrils, on entro alguna vegada quan vull determinats productes i d'allí són els productes de l'amanida d'avui. I aquí us transcric l'article i fotos que els vaig enviar.
'Que la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya em convidi a participar en la seva revista AGROactivitat em satisfà molt. Em resulta molt gratificant compartir, a través del meu blog, receptes cuinades amb ingredients de temporada i de proximitat, tal com tinc per norma fer, i encara més que aquesta vegada sigui amb productes Mestral de l'Agrobotiga de la Cooperativa de Cambrils.
La nova societat del benestar ha d'apostar per una millor qualitat de vida i en això intervé l'alimentació. Hem de procurar ser menys consumistes i fer que la compra del nostre cistell sigui sostenible, respectuosa amb el medi ambient i les persones. Això ho aconseguirem tenint en compte els productors del nostre entorn i aquí entra poder comprar a llocs que donin protagonisme als pagesos i a les empreses que s'esforcen a fer arribar al consumidor tot el millor del seu treball.
Passejar per l'AgroGourmet de Cambrils et fa adonar de com es preocupen de tenir un etiquetatge i embalatge posats al dia, que ofereixen una visió ben clara de la qualitat de les seves creacions. Els olis i vinagres de la línia ARAGEM, que com diuen ells són un tribut als avantpassats que han creat de generació en generació la cultura de la Dieta Mediterrània, transmeten la imatge perfecta de disseny posat a taula. No en va, l'etiqueta i l'ampolla d'aquest oli d'oliva van resultar guardonades l'any 2012 amb la medalla d'or en Disseny Contemporani a Los Angeles County Fair (California USA). Els vinagres de la mateixa línia ofereixen tot un festival de gustos: de Chardonnay, de Garnatxa, de Moscatell i el Solera 25. I aquí vull afegir una nota personal com a fotògrafa: les seves ampolles són de vidre mate opac la qual cosa fa que siguin molt fàcils de fotografiar, al mateix temps que destaquen per la seva elegància i fotogènia.
Parlant de qualitat, també caldrà destacar l'estrella dels seus olis: l'oli d'oliva verge extra Mestral, 100% Arbequina. Un oli que prové de les oliveres de 300 productors de la principal varietat autòctona de Catalunya, cultivades a la vora del mar Mediterrani, a la Costa Daurada. Un oli premiat en diversos països del món, entre ells Japó, Xina, USA i Israel.
Tampoc vull passar per alt els olis infusionats, dels quals he de destacar el que he utilitzat: el d'all negre. Encara tinc pendents d'obrir el de bolets i el de tòfona negra... i ja estic tardant!
En fi, que us podria enumerar tots els seus productes però deixaré que sigueu vosaltres els que els descobriu: fruits secs, embotits, vins, caves i més queviures. Perquè Cambrils val una visita, sempre practicant un turisme respectuós, on trobareu un entorn marítim ben especial i on podreu gaudir d'una bona oferta gastronòmica. Però no oblideu de passar per la Cooperativa de Cambrils per a tenir el vostre rebost al dia amb productes de màxima qualitat.'
He de dir que no m'ha costat gaire inspirar-me a l'hora de preparar el plat perquè principalment vaig trobar allò que necessitava per a fer una amanida que vingués de gust només veient-la. En homenatge a la Cooperativa de Cambrils l'anomeno 'Amanida Mestral'. El suquet del peix que vaig comprar vindrà un altre dia.

Ingredients,
 - escarola
 - carxofes
 - albergínies
 - magrana desgranada
 - tomàquets raf
 - olives trencades Mestral
 - olivada d'Arbequina Mestral
 - oli d'oliva verge extra Mestral
 - vinagre de poma Mestral
 -farina
 - sal

Manera de fer,
Tallem l'albergínia a rodanxes o a tires, ho posem en un colador, salem i deixem que suï durant una hora.
Passat el temps, amb paper de cuina, eixuguem les tires, les enfarinem, fregim amb oli d'oliva i deixem en un plat amb paper de cuina i reservem.
Netegem les carxofes traient les fulles externes més dures i també pèls que puguin tenir a l'interior.
Les posem a coure al vapor entre 15 o 18 minuts.
Podrem comprovar si estan cuites clavant un ganivet i que no ofereixi resistència. Reservem.
Rentem l'escarola deixant-la en remull una estona, escorrem i la disposem en una safata de servir.
La guarnirem amb el tomàquet tallat, l'albergínia, la carxofa, les olives, els grans de magrana i amanirem amb la vinagreta que haurem preparat barrejant oli d'oliva, vinagre i l'olivada, en les proporcions que més us agradin. Salem, si cal.
Mentre cuinava, els de casa fèiem un aperitiu amb fuet Mestral molt bo i al punt de tendresa.
Ho vaig maridar amb el Vi Mestral de Chardonnay, blanc de Muscat de gra petit.
Aquesta amanida em va anar molt bé com a entrant, ja que havia passat a comprar peix a Cambrils per a preparar un suquet d'allò més.
Tota una conjunció de sabors i territori portats a taula.


4 comentaris:

  1. Quina amanida més bona! El vinagre de moscatell em té el cor robat i Cambrils fa anys que també;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. I a qui no li roba el cor? Cambrils és preciós tot i que entre setmana és més tranquil. Sí, el vinagre de moscatell té el seu què.

      Elimina
  2. fa tmeps que no passejo per cambrils i aquest post m'hi ha portat... bellesa pura, al plat i als ulls. gràcies Nani

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs guardo per a tu 7 minuts de gravació de veu de tot el que em va explicar el Sr. Jaume Matamoros, el senyor que repara les xarxes de la barca dels seus fills. Em va explicar que va començar anar a la mar als 14 anys amb el seu avi i el seu pare. De com la seva mare l'esperava tornar de la barca i de com s'emociona quan sent l'havanera Mare Vull Ser Pescador. Se li van entelar els ulls.

      Elimina