Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dilluns, 17 de juny del 2019

Romesco de calamars i llagostins, una recepta ràpida


Una de les salses que més ens identifiquen a les comarques del sud, o sigui, les tarragonines és el romesco. Amb ingredients representatius de la més pura dieta mediterrània: alls, tomàquets, fruits secs, oli d'oliva (un dels nostres tresors més preuats), els pebrots de romesco, vinagre, sal i un trosset de pa, fer aquesta salsa és cuidar la nostra salut i pot aixecar autèntiques passions per quant hi ha una recepta per cada família i entorn.
La podem trobar en diversos plats de casa nostra: a la calçotada, amb calçots escabetxats, en una escarola amb romesco, en una truita amb suc, en un romesco de pop, en un arròs mariner i en molts altres. Segons la recepta variarà la quantitat dels ingredients que utilitzem, que no deixa de ser una picada i que podem lligar amb fumet o aigua per a fer un suquet, una de les coccions més representatives de la cuina catalana. Resulta molt fàcil i trobareu receptes per a tots els gustos en els plats que he remarcat i que estan en cursiva, però amb tot tinc amigues que em diuen que encara que els agradi molt el romesco no en fan casa per mandra i que només en mengen quan van de restaurant, que també és una molt bona opció  per la gran oferta que tenim a Tarragona i en poblacions de l'entorn. I pensant en elles la solució em va venir quan els de Conserves Ferrer em van convidar a participar en la seva calçotada, dins del seu programa Calçotades pel món Ferrer. A casa ja havíem acabat amb els calçots del nostre hort, així que vaig deixar els pots de salsa per fer-los amb la recepta d'avui. I tingueu en compte que les salses Ferrer estan fetes amb ingredients de màxima qualitat, entre ells les avellanes de la D.O.P. Avellana de Reus. Nenes i nens, ara no teniu excusa per a posar-vos-hi i convidar-me a tastar els vostres romescos (no cal que dieu a ningú que són Ferrer, aquí una clicada d'ull).

Ingredients per a quatre racions,
 - 4 calamars més aviat grandets, nets i partits en tres parts
 - 12 llagostins 
 - 1 ceba grossa tallada en juliana
 - oli d'oliva verge extra
 - sal i pebre
 - 1 gotet de vi ranci
 - 1 gotet d'aigua o fumet
 - fesols cuits com a guarnició.
 - 1 pot de salsa de calçots Ferrer, la Premium (que he usat jo) o la salsa romesco Ferrer

Manera de fer,
Enrossim la ceba en una cassola amb un bon raig d'oli d'oliva i un gotet d'aigua.
Tapem i deixem coure uns 30 minuts a foc amorós.
Passat aquest temps afegim els calamars i el vi ranci, i salpebrem.
30 minuts més de cocció, sempre a foc lent, que vagi fent xup xup.
Seguidament hi posem els llagostins i mig pot de la salsa o la quantitat que veiem que ens va bé, deixem lligar durant uns 5 minuts.
Si convingués, afegiríem una mica d'aigua o fumet per aclarir el suquet, tot controlant de no passar-vos  perquè quedaria massa líquid.
Completem amb uns fesols ecològics Ferrer.
Proveïu força pa, en farà falta.
Un vi rosat fresc maridarà més que bé.

A part de cuidar el cos amb allò que mengem, a casa ho fem per a viure i no vivim per a menjar,  ens agrada anar a caminar diàriament. Fer-ho al camp resulta un gran plaer i no hi ha dia que en sortir pensi d'anar fotografiant la bellesa dels camps que ens envolten tot agafant l'energia que ens donen. Hi ha una vinya que em té el cor robat per quant els nostres veïns cuiden i protegeixen l'entorn, així que a l'hora de fer les fotografies hi vaig anar. I veure els rosers del principi de cada filera de ceps, que són esqueixos dels del meu jardí, encara m'omple més de satisfacció.
Mirar i caminar per la terra, un bon plat a taula, un vi que l'acompanya, llibres per a l'ànima i un barret per a protegir-nos del sol: uns ingredients que no poden faltar en aquest estiu que comença...

Give me love (Give me peace on Earth), George Harrison
              ...Give me love
                     Give me peace on earth
                           Give me light
                                 Give me life...


6 comentaris:

  1. jo vull sopar en aquesta taula! quan quedem?
    meravellós

    ResponElimina
  2. Me encanta esta sesión. Con esos caminos bonitos que teneis llenos de rincones especiales¡¡¡. Que envidia me dio cuando vi la foto en IG. Un beso grande a los dos

    ResponElimina
  3. El romesca és una salsa tan agraïda de fer i menjar que t'arregla molts plats. Quina sort tenir aquests veïns!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo posaria romesco a tot arreu. I què dir-te de les vinyes!

      Elimina